keskiviikko 5. syyskuuta 2012

Ja markkinat pettyivät….

Nokia on sitten julkaissut uudet windows 8 -puhelimet, ne kauan odotetut. Mitkä olivat ennakko-odotukset ? Nokian piti julkaista puhelin, jolla se pyyhältää ominaisuuksissa Samsungin ja Applen tasolle ja ehkä hiukan ohikin. Välitön pörssikurssiseuraamus oli, että odotuksissa oli jotain aivan utooppista, joka ei toteutunut. Ainakaan itse en ymmärrä tätä logiikkaa. Kurssinousuun olisi tarvittu ilmeisesti tabletti. Sitä ei tähän hätään saatu eikä sitä totta puhuen kukaan vakavasti odottanutkaan. Tietenkin rasitteena ovat vanhan Lumian myyntimäärät. Kujanjuoksu jatkuu niin kauan kunnes uutuudet tulevat markkinoille….

Mutta ne puhelimet. Minusta 920-malli vaikuttaa paperilla paremmalta kuin Samsungin ensimmäinen, viikko sitten julkaistu windows 8 -puhelin, jonka piti ”varastaa show”. Ei varastanut, sillä Nokia kestää hyvin vertailun myös teknisten ominaisuuksien osalta.

Joku sanoi mielestäni kommenteissaan oikein, kun tähdensi, että nyt näiden hienojen laitteiden ominaisuudet pitää myydä suurelle yleisölle. Lehdet ovat täynnä teknisiä selvityksiä, mutta kuinka moni todellisuudessa ymmärtää ne paperilta luettuna. Tarvitaan siis ostajan oma oivallus (lue: hypistely), jotta havaitaan, että tämä on loistava puhelin - mitä se varmasti on. Tietenkin tarvitaan myös myyjien valveutuneisuus, että eivät sokeudu esimerkiksi uudelle Applelle.

Nokian akilleen kantapäät ovat julkaisuajankohta ja osittain myös hinta. Kun sanotaan, että tuotteen pitää ilmaantua joulumarkkinoille ei se voi tarkoittaa joulukuun alkua, vaan viimeistään marraskuun alkua. Tietenkin ihanne olisi ollut, jos se olisi voitu julkaista jo kuukauden päästä. Nokia on tunnetusti ollut hieman myöhässä tuotejulkistuksissaan. Toivottavasti ei tule viestiä, jossa ilmoitetaan, että ilmestyy ”valikoiduille markkinoille” silloin ja silloin. Mitä tulee hintaan niin Nokia tekee oikein, kun ei ilmoita sitä. Sen on seurattava uusien kilpailijoiden hinnoittelua. Tässä mielessä myöhempi myyntiintuloajankohta on jopa etu.

Mikä on Microsoftin rooli ? On ihmisiä, jotka pitävät sitä jopa rasitteena Nokialle. Ilman muuta Microsoftissa on jonkin verran dinosauruksen vikaa. Kun se on niin loistavasti menestynyt tietokoneiden käyttöjärjestelmäkilpailussa niin osa ihmistä kokee tai haluaa kokea sen luotaantyöntäväksi ajatellen modernia mobiilitietokonetta - älypuhelinta. Tietenkin Microsoft on joutunut maksamaan myös kallit oppirahat puhelinmarkkinoilla. Itse en ole menettänyt missään tapauksessa toivoa. Tietenkin tällaisssa instant kommenteissa on vaaransa, koska New Yorkissa on vielä toinen päivä jäljellä….

Jos Lumia 920 onkin parempi laite kuin Samsungin Windows-uutuus niin sitten on vielä kantona kaskessa Applen tulevan viikon uutuus. Sen maailmaa järisyttävästä vaikutuksesta on moni Applen kannattaja tehnyt jo etukäteispäätöksen. En edes viitsi puuttua tähän hypetykseen. Minusta maine ansaitaan oikealla tuotteella ja Nokialla on nyt sellainen.

Mitä voisi toivoa vielä ennen vuoden vaihdetta ? Toivoisin sitä halpaa Windows 8 puhelinta (taitaa mennä ensi vuoden puolelle) ja sitten tietenkin tablettia. Tätä kirjoitettaeessa en tiedä, miten hyvin ”melkein älypuhelimet” eli Ashat ovat menestyneet kehittyvissä maissa, mutta nyt tarvittaisiin Ashojen yläpuolelle vähän niitä kallimpi, mutta silti halpa älypuhelin.

Tabletin ja kännykän yhteiskäyttö olisi se kova juttu. Nyt windows 8:n avulla se voisi onnistua. Jäämme odottamaan.

Vaikka Lumia 820 onkin varmaan kovempi volyyymituote, niin 920 on se malli, jolla vertailut suoritetaan puhelimallien kärjessä. Puhelin kestää mielestäni minkä vertailun tahansa. On osoitettava, että kamera on niin hyvä kuin siitä on luvattu (kuvan laatu, vakaaja ja hämäräkuvaus ym.). Tällä hetkellä uskon testimenestykseen. Puhelimen muotoilu on Nokian vahvuus (vaikka itselleni sillä ei ole kovinkaan suurta merkitystä). Akku ja sen latausmahdollisuudet tuntuvat todellisilta vahvuuksilta. Olen myös sitä mieltä, että karttoihin ja navigointiin liittyvät ominaisuudet ovat parempia kuin kilpailijoilla. Helppokäyttöisyys ? Se on monen mielestä kaikkein tärkein ominaisuus. En epäile, ettekö siinä olisi onnistuttu. Varmaan on paljon sellaisia ominaisuuksia, mitä ei vielä tunnisteta selkeästi. Minusta tuntuu, että karttoihin ja kameraan liittyvä kokonaisuus on se, millä Nokia voisi rakentaa ylivoimaisuuden.

Voisinko ostaa laitteen ? Kyllä. Itse asiassa pidän sitä jopa todennäköisenä. Eikä tässä ole isänmaallisuutta kuin aivan hiukan.

Jälkikirjoitus 6.9.2012 aamulla.

Olen entistä hämmentyneempi siitä hypetyksen hyökyaallosta joka älypuhelinmarkkinoilla vallitsee. Tuntuu siltä, että suomalaisperäinen yhtiö haluaa olla amerikkalaisempi kuin amerikkalaiset itse. Vanhaan hyvään aikaan erinomaisuus haluttiin tuoda esille pikemminkin yllättäen kuin valtavalla etukäteisrummutuksella. Nyt markkinaodotuksissa jäivät kierrokset päälle ja tuotejulkistus oli "pettymys". Koko puhelinmarkkinaa vaivaa sama "applekoohotus". Hypetys on edennyt eräänlaiseksi voodoo-vauhkoiluksi, jossa kokonainen armeija spekuloijia, markkina-analyytikkoja ja jopa alan tutkimuslaitoksia elää samassa taikauskoisessa euforiassa. Tämä infernaalinen meno tarttuu sitten tavalliseen tallaajaan. Ei tässä myllytyksessä kestä mikään, ei edes pörssikurssit !

Jottei totuus kaiken jälkeen (yksi yö !) unohtuisi totean vielä, että Lumia -uutuudet ovat erinomaisia !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti