tiistai 22. toukokuuta 2018

Trumpin veronalennusten vaikutukset ovat suuri bluffi?

Paul Krugman arvioi tuoreessa New York Timesin kolumnissaan (30.4.2018) ”How´s That Tax Cut Working Out?” Donald Trumpin veroleikkausten vaikutuksia talouteen.

Krugman on ollut alusta pitäen skeptinen veroleikkausten vaikutuksista, koska kysymys on vanhasta republikaanien trickle-down-valumateoriasta (että rikkaille annetut veroleikkaukset valuvat väitteen mukaan koko talouden hyväksi), joka ei ole oikein koskaan toiminut.

Krugman pitää veronalennuksia ainoana Trumpin vaalilupauksista, joka on toistaiseksi toteutettu. Veronalennukset on suunnattu uudistuksessa pääosin yrityksille ja yritysten omistajaportaille. Niiden piti johtaa dramaattiseen talouden kasvun kiihtymiseen ja tuottaa palkansaajille huomattavia tulonlisäyksiä. Lisäksi niiden avulla oli tarkoitus edesauttaa välivaalien voittamista kuluvana vuonna.

Kuitenkin - Krugmanin todistuksen mukaan – useimmat äänestäjät sanovat, että he eivät ole havainneet mitään tulonnousua palkkatositteessa. Huomionarvoista on, että republikaanit ovat tuskin maininneet veroleikkauksia vaalipuheissaan. Entä vaikutukset koko taloudessa?

Moni sanoo, että on liian aikaista tehdä arvioita, koska vasta viime viikkoina on saatu ensimmäisiä verotuksen uudistuksen jälkeisiä tilastotietoja. Jotain voidaan kuitenkin sanoa. Lupausten mukaan verouudistuksen piti lisätä investointeja dramaattisesti välittömästi (ei siis viiden tai kymmenen vuoden perästä). Mitään merkittävää lisäystä investoinneissa ei ole kuitenkaan tapahtunut. Budjetin alijäämien pitäisi näkyä kasvaneena kulutuksena, mutta eiväthän yrityksille annetut veronalennukset näy kotitalouksien kulutuksessa. Ne näkyisivät, jos Trumpin suuret vaalilupaukset kohdistuen infrastruktuuriin olisivat toteutuneet.

Keskuspankin rooli talouden kasvun kiihtyessä on myös huomioitava. Ylikuumentuvaa taloutta ei halua kukaan. Korkojen nosto olisi myrkkyä kasvulle.

Mutta eikö palkkojen olisi kuitenkin pitänyt nousta? Ja eikö investointien olisi pitänyt piristyä? On käynyt niin, että yritykset eivät ole ohjanneet veronalennuksia palkkoihin. Logiikan piti sujua niin, että kasvavat investoinnit johtaisivat palkkojen nousuun kohtuullisen ajan kuluessa. Trumpin ilmaisemiin odotuksiin verrattuna palkat ovat kehittyneet – ja todennäköisesti kehittyvät jatkossakin - hyvin maltillisesti.

Tutkimuslaitoksissa on vedetty johtopäätös, että jokainen kuukausi ilman nopeaa palkkakehityksen kiihtymistä merkitsee palkkatavoitteen loitontumista ja tuottojen valumista osakkeenomistajille.

Näyttää ilmeiseltä, että nopea palkkakehitys edellyttäisi valtavia investointipanoksia yrityksiltä, jotta tulokset näkyisivät palkansaajien lompakossa. Tällaista tulevaisuutta ei ole nyt ennakoitavissa.

Mutta onko kuitenkin liian varhaista odottaa tuloksia verouudistuksesta? Vai käykö niin, kuten on käynyt kymmenien vuosien aikana useasti, että alussa mainittu ”valumateoria” ei toimi lupausten mukaisesti? Krugman epäilee, että odotukset ovat olleet epärealistisia siitä yksinkertaisesta syystä, että republikaanipuolueessa talouden logiikkaa ei ole tajuttu.

Vaikka ottaisikin huomioon, että Paul Krugmanilla on hieman asennetta mukana arvioissaan, ei hänen asiantuntemustaan voi asettaa kyseenalaiseksi.

1 kommentti:

  1. Tuohan on ollut pitemmän aikaa ollut jo selviö.Polittisesti kierossa maailmassa nykyisin valtaan nousseet populistiset satraapit,käyttävät ainoastaaan kultuurillisesti tuotetun valkoisen roskaväen katkeruutta hyväkseen,trumpilla ei ole tarkoitustakaan miilläänmuotoa edustaa ja edistää nden, hänet valtaan nostanutta tahoa.

    VastaaPoista