maanantai 28. joulukuuta 2015

Paluu suurkaupunkeihin

Tarkastelen tässä ilmiötä, joka on ollut voimassa Yhdysvalloissa jo ehkä 15 vuotta eli paluuta suurkaupunkeihin esikaupunkialueryntäyksen päättymisen jälkeen.

Vuosikymmeniä vannottiin Frank Lloyd Wrightin ideaalin eli kymmenien neliökilometrien laajuisten ”omakotimattojen ” nimiin esikaupunkialueilla. Wrightin ennustuksesta on kulunut yli 80 vuotta, ja sehän toteutui ensin Yhdysvalloissa ja sitten Euroopassa, meillä Suomessa 1960-luvulta alkaen.

Oma kotipaikkakuntani, Mäntsälä on kokenut tämän muuton rajummin kuin moni muu paikkakunta: tullessani tänne 1980-luvun alussa väkiluku oli reilut 12 000, nyt se on yli 20 000 asukasta. Olemme pääkaupunkiseudun – ei nukkumalähiö, vaan – asumiskunta. Väkiluvun kasvun yskähtely kotipaikkakunnallani muutaman viime vuoden aikana on kertonut paitsi taantuman hidastamasta muuttoliikkeestä niin myös suurkaupungin sykkeen vetovoimasta.

Paul Krugman pohtii ilmiötä muutaman viikon takaisessa New York Timesin kolumnissaan ja toteaa kotikaupunkinsa New Yorkin ilmiöitä: vuokrat ovat korkealla, ruoka on parempaa kuin koskaan ja kulttuuri on elinvoimaista. Kaupungin kultainen aika on palannut, kunhan sinulla on tarpeeksi rahaa selvitäksesi asuinkustannuksista.

Ja juuri tuo viimeksi mainittu onkin monen muuttajan päänsärky. Mutta niin se on muuallakin kehittyneessä maailmassa – Helsinki mukaan lukien.

Yhdysvalloissa keskuskaupungit ovat rikastuneet, ne ovat koulutetumpia ja – kyllä – valkoisempia. Mutta miksi? Uskomattomin asia on tapahtunut rikostilastoissa. Muutos seitsemänkymmentäluvun rikosten rehottamisesta nykyiseen tilanteeseen on lähes epätodellinen. Krugman väittää, että kukaan ei oikein tiedä miksi.

Jospa syynä on yksinkertaisesti, että vaurailla newyorkilaisilla (väestö on vaihtunut!) ei ole tarvetta varastaa. Taustalla muhii tuloerojen kasvu. Tämä ajuri on jakanut kansalaisia monilla eri tavoilla. Tuloerot ovat leventyneet yli 35 vuoden ajan. Niiden kasvu on jopa korostunut suurten metropolien alueilla.

Toki muitakin syitä rikosten vähenemiseen on syytä miettiä. Onhan New Yorkissakin ollut 0-toleranssi vaihe päällä, mutta ilmeisesti se ei käy kuin osaselityksestä. Sitä paitsi gloria 0-toleranssin yltä on väljähtymässä eräiden viime aikoina mustiin kohdistuneiden väkivallantekojen takia.

Rikkaat ja vaikutusvaltaiset ihmiset ovat muuttaneet kaupunkien keskustoihin tai niiden tuntumaan. Sinne myös keskittyvät korkeapalkkaiset työpaikat. Syytä ilmiöön Krugman hakee toimitusjohtajien työtavoista. Vuonna 1955 – Fortune-lehden artikkelin ”Kuinka huippujohtajat elävät” -mukaan - tyypillinen huippujohtaja herää aamulla 7 aikaan ja matkustaa esikaupunkialueelta työpaikalleen junalla tai omalla autolla ja kiirehtien takaisin kotiin klo 18.00 jälkeen salkku täynnä kotitöitä. Enää ei välttämättä tehdä niin: työpaikat ja asuminen ovat lähellä toisiaan.

Ja nyt ei puhuta superrikkaista (1 prosentti) vaan top-kympistä. Kun tämä joukko muuttaa takaisin keskustoihin, tulevat ravintolat, kaupat ja viihdetarjonta perässä.

Nouseva kysyntä nostaa hintoja, mutta syynä on myös liian tiukka sääntely, joka estää rakentamasta tarvetta vastaavasti. Tässä Krugman kerrankin yhtyy konservatiiveihin. Asumisen kustannukset nousevat paljon nopeammin kuin rakentamiskustannukset.

New Yorkin kaupunki ei mahda kasvaville tuloeroille mitään, mutta se voi tehdä paljonkin lisätäkseen asuntotarjontaa, jolloin sisään muuttavat rikkaat eivät aja keskituloisia ja köyhempiä pois kaupungista.

Blogikirjoituksessa 9.7.2013 ”Maaseutuun kun masentuu, sitä tahtoo tuuliin raikkaisiin” totesin - viitaten kehitykseen meillä Suomessa - seuraavaa: ”Vanhan ajattelun mukaan kaupungissa vallitsi pakkotahtinen teollinen työskentelytapa. Nyttemmin palveluvaltaisuus on luonut uuden, modernin ympäristön, joka houkuttelee. Eikä tehdaskaan nykyisten ympäristösäännösten ja tietotekniikkapainotteisten työvaiheiden vallitessa ole se sama hierarkkinen paikka, josta Toivo Pekkanen kertoi aikanaan. Laulun sanojen mainitsemat ”tuulet raikkaat” voivat löytyä maaseudun sijasta pienestä suurkaupungista.”

Mutta itsekseen kehitys ei tapahdu: ”Selvää kuitenkin on, että jos Helsinki haluaa pysyvälaatuisen vaihtoehdon muuttoliikkeeseen omaksi edukseen, sen on panostettava myös uusiin asuntoalueisiin ja siellä omakotiasumiseen". Autoistuminen liittyy oleellisesti esikaupunki/kehysalueasumiseen. Juuri tämä autoistumisen buumi aiheutti muuttobuumin kehyskuntiin (Mäntsälään ”viivästyneenä” 1980-luvulla) ja vastaavasti kehyskuntien houkutus väljänä asuinympäristönä kiihdytti autoistumista.

Muutoksesta kielii sekin, että pääkaupungin autottomien asuntokuntien määrä (nyt reilusti yli puolet asuntokunnista) kääntyi nousuun jo pari vuotta sitten. Hyvä joukkoliikenne mahdollistaa autottomuuden.

Kehyskuntiin muuttajan on varauduttava yhden auton sijasta kahden tai kolmen auton hankkimiseen. Neljäkään autoa ei ole mahdottomuus, jos perheessä on nuoria aikuisia. On selvää, että tämä on myös taloudellinen kysymys. Moni joutuu miettimään kannattaako maaseutuidyllin vuoksi uhrata autoihin niin paljon rahaa kuin nyt tapahtuu.

Pääkaupunkiseudun kunnat valittavat aivan turhaan ihmisten siirtymistä pääkaupunkiseudulta ”metsiin” tai ”pelloille”, siis hajalleen kehyskuntiin. Niiden on pidettävä huolta omasta asuntotuotannosta, koska trendin mukaan muuttohalukkuutta pääkaupunkiseudulle on.

Yksi aspekti on vielä mainittava. Samaan aikaan kun kaupunkiasuminen viehättää yhä useampia, ovat pääkaupunkiseudun kehyskunnat panostaneet työpaikkojen luomiseen hankkimalla (suur)yrityksiä. Imperiumin vastaiskulla pyritään vaikuttamaan asumisvirtoihin kehyskuntien hyväksi ja torjumaan pääkaupunkiseudulle muuttoa. Kehyskunnista on pyritty tekemään asumiskuntien lisäksi työpaikkakuntia.

Nykyinen trendi näyttäisi siis olevan se, että työpaikat ja asuminen pyrkivät lähenemään fyysisesti toisiaan sekä suurkaupungissa, että se kehysalueella - jos vain rahat riittävät. Tämä trendi muodostaa pihtiliikkeen, joka on omiaan autioittamaan Suomen maaseutua.

8 kommenttia:

  1. Ompa kerrankin Tikka keskittynyt mieliaiheeseeni, eli kestäväksi kuviteltuun yhteiskuntapolitikaan. Adam Smith jo aikoinaan puhui maankoron verotuksen sutuisista vaikutuksista terveen yhteiskuntarakenteen muodostumiseen. Tuolloin ihmismassat joutuisivat asumaan tuottavuus ja kyvykyydensä mukaisissa yhteisöissä. Saksan taloudellisesta terveydestä osaa voi ainakin kiitää tuonsuuntaisesta asutopolitiikasta, siellä vaikkapa Berliinistä löytyy runsaasti alueita jossa on pääkaupunkiseutuamme edullisempaa elää. Ruotsi on sössinyt asuntomarkkinansa omistajuusyhteiskunnan huuman avittamana. Meilläkin kasvukeskusten tilannetta voitaisiin helpottaa poistamalla vaikkapa asumistuki järjestelmä ja osoittamalla vaikkapa muuten joutilaalle väestönsalle , mahdollisuus elää niillä tantuvilla seutukunnilla, esimerkiksi omalta asuinseudultani on viimevuosina purettu useita jopa kohtuullisen kuntoisia kerrostaloja, kun kunnan päättäjät eivät tahdo ogelmia joita uudet elävät ihmiset väistämättä tuottavat. Aikaamyöten tällainen yhteiskunnan hajautus tuottaisi, tai ainakin tarjoaisi mahdollisuuden kansanvaltaisuuden vahvistumiselle. Tällä hetkellä varmaankin suuri syy köyhenpien kansalaisten yleiselle pasiivisuudelle on heidän asuttamisensa parempiosaisten sekaan, jossa nämä joutuvat väistämättä häpeämään huonoosaisuutaan, ei pääse muodostumaan keskiluokasta poikkeavia yhteisöarvoja. Maanpuolustuksen kannalta myös väestön asuttaminen hajautetusti parantaisi huoltovarmuutta ja sen organisoiminen sissipuolustus taktiikan mukaisesti onnistuisi paremmin, koska emmehän me koskaan tiedä kuka ja mistä katselee meidänkin resursseja pahoin aikein, ei se välttämättä viima tule aina idästä.

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On totta, että omistusasumisvimma ei ole mikään ihanne- ratkaisu. Saksalaiset ovat tästä esimerkki hyvään suuntaan. Jos muistan oikein omistusasuntoprosentti on vain noin 40 Saksassa, kun se meillä on 60-70 prosenttia.

      Poista
  3. Miksi Helsinkiin pitäisi rakentaa juuri omakotitaloja? Asuntoja pitää kyllä rakentaa, mutta siten että on riittävästi väestöä ylläpitämään lähipalveluja, joihin ei tarvitse autoilla. Omakotitalot eivät istu tähän.
    Takavuosikymmeninä haikailtiin miten maaseutuelämän voisi yhdistää kaupunkiasumiseen, nytkö sitten miten kehyskuntaelämän kaupunkiasumiseen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tärkeintä, että saadaan asuntoja. Olen kuitenkin käsittänyt niin, että Helsinki haluaa myös omakotitontteja. Miksi? Koska OSA ihmisistä jostain syystä haluaa niitä. Itse kannatan kyllä kerrostaloasumisen tarjontaa.

      Poista
    2. Jokin juttu tssä vainoaa,kun tulee kaikki tuplana. Yhteiskunnan kehityksen tässä vaihessa, jos otetaan vaikkapa tieteellisen kehityksen tulevat näkymät huomioon, meille ja muualle maailmassa syntyy ja modostuu hirveän suuri tarpeettomien ihmisten massa, jota tuotantomekanismissa ei lainkaan tavita, vain kaikkein älykkäin ehkä kymmenes on järjestelmän kannalta tarpeellista populaa, siksi hajautetun yhteiskunnan ratkaisut ja marginaalin edullinen kustannustaso, mistä vaikkapa Kiinalainen tai Venäläinen muodostuv ,tosin eriarvoistava ratkaisumalli voi olla yksi kehitys suunta.

      Poista
    3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    4. Yritetään miettiä, mikä aiheuttaa tuplan.

      Poista