tiistai 17. elokuuta 2021

Oikean reunan haastajat

 

 

Useimmat ovat sitä mieltä, että Jussi Halla-ahon aikana perussuomalaiset ovat liukuneet puoluekartalla oikealle. Samaan aikaan Halla-aho on valitellut,  ettei hän ole pystynyt hallitsemaan kentän liikeitä riittävällä tasolla. Liekö tämä ollut yksi (vähäinen) syy hänen luopumisessaan perussuomalaisten  puheenjohtajan paikalta?

Puoluekartta tuntuu vasemmalta reunaltaan selkeämmältä. Vasemmistoliito ja sdp yhdessä vihreiden selkeän enemmistön kanssa muodostavat vasemmiston. Sanon näin,   vaikka vihreissä onkin porvarivihreitä kuten Pekka Haavisto. Isommassa kuvassa vihreiden kannattajat ovat selvästi vasemmalla. Oleellista tässä on, että vasemmalla toiminta on asettunut jäsentyneesti  liberaalin demokratian pelikirjan mukaan. Oikealla poliittinen kenttä on paljon sekavampi.

Otetaan esimerkiksi Ano Turtiainen, joka lienee yksi – mutta vain yksi - näistä Halla-ahon päänsäryistä (tai oli) , joita hän ei pystynyt hallitsemaan. Kerta toisensa jälkeen Turtiainen sooloili antaen ymmärtää rasisminsa olevan perusteltua. Totean nyt itsekin erehtyneeni Turtiaisen osalta,  kun luulin hänen olevan äärilinjan politiikan melko harvoja yksinäisiä susia. Se,  että Turtiainen on perustamassa omaa ”Valta kuluu kansalle” -puoluetta osoittaa,  että hän ei ole puhunut sooloilijana,  vaan hänellä on ollut tukijoukko takanaan kannustamassa käyttämiinsä puheenvuoroihin mm. eduskunnassa. Lopulta Halla-aho hermostui lopullisesti Turtiaiseen,  joka sai lähteä puolueesta, mutta ehkäpä tämä oli asioiden tilan ajamista tarkoituksellisesti kohti nyt toteutumassa olevaa ratkaisua.

Myönnän hätkähtäneeni lievästi, kun luin, että tarvittavat 5000 kannattajaa löytyivät yhdessä päivässä. Tämä vain todistaa sen jo aiemmin esille tulleen ilmiön, että perusuomalaisissa ja erityisesti sen oikeassa reunassa on sekava joukko monenlaista yrittäjää. Puolue on yrittänyt hillitä arveluttavaa tai torjuttavaa moniäänisyyttä, mutta huonolla menestyksellä: aina löytyy uusia kokeilijoita tai vakaumuksensa puolesta taistelemaan pyrkiviä.

Viime mainituista esimerkiksi sopii myös puheenjohtajaksi pyrkinyt Ossi Tiihonen, joka koronavähättelyineen   edustaa vanhapopulistista protestilinjaa.

Onko Turtiaisella mahdollisuuksia eduskuntavaaleissa horjuttaa perussuomaiset valta-asemaa oikealla reunalla? Veikkaan, että Riikka Purra  joutuu pitelemään persujen kannattajia aisoissa samaan tapaan kuin Halla-ahokin. Muodostuuko Turtiaisen joukoista huolenaihe perussuomalaisille niin laajassa määrin,  että puolue joutuu linjoissaan ottamaan huomioon oikean reunan pyrinnöt. Vaikea sanoa,  sillä meillä on pitkä perinne oikean reunan marginaali-ilmiöistä ilman sen kummempaa laajempaa liikehdintää Keski-Euroopan tai Yhdysvaltojen tapaan.

Erillisenä pienpuolueena läpimeno eduskuntavaaleissa on paljon työläämpää kuin eteneminen yksin tai muutaman samoin ajattelevan kanssa ison tai keskisuuren puolueen joukoissa. Turtiaisen pitäisi ainakin kaksin- ellei kolminkertaistaa äänimääränsä eduskuntavaaleissa 2023 päästäkseen läpi ja muilla puolueen tuntemattomilla kellokkailla on vielä vaikeampaa.

Entä mitä on suorademokratia, mitä puolue sanoo ajavansa? Mielenosoituksissa ja nettikyselyissä saa kyllä huomiota osakseen,  mutta realisoituvatko äänet vaaleissa? Propagandassa voi ampua pahasti ohi,  sillä useimmat suomalaiset suhtautuvat kriittisesti tuulen tupia rakentaviin luuhailijoihin. Suomalaisessa demokratiassa tarvitaan yhteistyökykyä,  jotta edes jonkinlainen menestys poliittisilla ohjelmamarkkinoilla on mahdollista. Turtiaiselle kaverien saanti muista puolueista on kiven alla.

Perussuomalaiset joutuvat kuitenkin ottamaan huomioon uuden tulokkaan,  sillä vaalimenestys pääministeripuolueeksi saakka voi olla yhdestä kansanedustajasta kiinni.  Paljon riippuu myös siitä,  miten paljon uusi puolue ja sen todennäköinen johtaja saavat ruutuaikaa televisiosta. Toisaalta esimerkiksi Hjallis Harkimo on onnistunut kuvaruutunäkyvyydessä hyvin. Mutta jälleen pitää kysyä riittääkö se eduskuntavaalipaikkoihin. Harkimolla riittää työsarkaa. Ihmiset ovat äänestyskäyttäytymisessään realisteja ja pragmaattisia eivätkä tuhlaa äänestyspotentiaaliaan hukkaehdokkaisiin.

Tärkeämpää tässä vaiheessa on huomioida, että itse asiassa perussuomalaiset ovat muodostaneet tulpan vielä radikaalimmalle oikeiston eteenpäinmenolle. Nyt voi olla tilauksessa muutos Turtiaisen myötä. Näen tässä yleisemmällä tasolla arveluttavan ilmiön, joka hiipii pikku hiljaa puoluekentälle.

Yksinkertaistaen voi sanoa, että perussuomalaisissa on voimassa kaksi suuntausta,  ensinnäkin pyrkimys päästä politiikan päättäviin tehtäviin esimerkiksi hallitusvastuun kautta ja toisaalta jatkaa populistista oppositiopolitiikkaa, mikä kumpuaa heterogeenisestä eduskuntaryhmästä. On selvää, että Riikka Purran johdolla persut valitsevat ensin mainitun vaihtoehdon ja porvariyhteistyön, jos vaalikannatus sen suo.

::::::::::::::::::::::::

Sekä perussuomalaiset,  että kokoomus ovat viihdyttäneet toisiaan erilaisilla kosintamenoilla ikään kuin leikitellen ajatuksella laajemmasta yhteistyöstä. Kokoomuksen taholta on annettu vastakaikua houkutuksille. Jopa kokoomuksen konservatiivien näkeminen omana fraktiona on johdettavissa tällaisesta oikeistokonservatismin kantavuuden kokeilusta. Kumpi siis liikkuu? Antaako kokoomus periksi luopumalla pitkäaikaisesta liberalismin perinnöstä vai sulauttaako Purra omaan politiikkansa potentiaalisen hallituskumppanin liberalismiin omaksumalla siitä joitakin peruspiirteitä. Kaikkien muistissa lienee Sipilän yhden päivän tentti vuoden 2015 vaalien jälkeen sen selville saamiseksi, onko Timo Soinista yhteistyökumppaniksi. Jäljet pelottavat monia perussuomalaisia,  sillä persut ajautuivat Sipilän kosiskelun ja tenttauksen seurauksena tuhon tielle pahan liberalismin kosketuksesta.

Lopulta kaikki on kiinni vaalimenetyksestä: joko kokoomuksen tai perussuomalaisten on päästävä suurimmaksi puolueeksi. Se on helpommin sanottu kuin tehty, vaikka nyt nähtäisiinkin lupaavia merkkejä tuon suuntaisesta trendistä. Nyt nähtynä meillä on eurooppalaiseen taustaan verrattuna varsin liberaali oikeisto. On selvää, että kokoomuksen pitää antaa oikeistokonservatismin houkutuksille periksi,  jotta yhteistyötä oikealla voidaan vakavasti harkita. Ei tästä ole kauaa, kun perussuomalaisten ja kokoomuksen yhteistyö tuntui hyvin haasteelliselta. Maahanmuutto, etnonationalismi sekä EU ja syvenevä integraatio ovat kynnyskysymyksiä yhteistyölle. Simon Elo puhuu ihmis- ja maailmankuvien eroista  ja on sikäli oikeassa, että perussuomalainen seepra ei pääsen raidoistaan irti vaikka orastavaa tahtoakin  olisi.  Turtiaishenkisiä persuja riittää moneen lähtöön.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti