tiistai 19. syyskuuta 2023

Nykysodan logiikka on nyt nähtävissä ja arvioitavissa

 


 Presidentti Niinistö puuttui ydinaseiden tuhovoimaan puheenvuorossaan vastikään. Palaan puheen sisältöön pian johdannon jälkeen, jossa otan kantaa toisen maailmansodan kahden atomipommin vaikutuksiin ja joihinkin ydinaseeseen rinnastettaviin tuhoaseisiin. Kysyin aluksi asiaa tekoälyltä, Chat GPT:ltä.

Ja Chat GPT vastasi: ….”Yhdysvallat pudotti kaksi atomipommia Japaniin. Ensimmäinen pommi pudotettiin Hiroshimaan 6. elokuuta 1945 ja toinen Nagasakiin 9. elokuuta 1945.” Uhrien määrästä tekoäly esitti seuraavaa: ”Tarkat kuolonuhrien määrät ovat vaihdelleet eri lähteiden ja arvioiden välillä vuosien varrella, mutta seuraavat arviot ovat yleisiä: Hiroshimassa arvioidaan kuolleen välillä 90 000 ja 166 000 ihmistä atomipommin räjähtämisen seurauksena. Nagasakissa arvioidaan kuolleen noin 60 000–80 000 ihmistä”. Molemmissa kaupungeissa oli räjähdyshetkellä noin 350 000 asukasta (varauksin vaihtelevien tietojen takia/PT).

Lisäksi on tärkeää huomata, että atomipommit aiheuttivat vakavia pitkäaikaisia terveysvaikutuksia säteilyn, palojen ja säteilylle altistumisen vuoksi

Kuitenkin suurimmat välittömät ihmisuhrit syntyivät,  kun amerikkalaiset pommittivat palopommein puurakenteisia kaupunkeja (kuten Tokio). Tästä tekoäly esittää seuraavan arvion:

”Tokion suurin ilmapommitus tapahtui maaliskuussa 1945, kun Yhdysvallat suoritti massiivisen tulipalopommituksen. Tämä pommitus aiheutti suuria tulipaloja, jotka levisivät laajalle alueelle kaupungissa. Kuolonuhrien määrä tässä iskussa oli valtava, ja arviot vaihtelevat, mutta ne voivat olla jopa satojatuhansia ihmisiä. On kuitenkin tärkeää huomata, että tarkkojen tietojen saaminen tästä ajanjaksosta voi olla vaikeaa, ja kuolonuhrien määrästä on eri arvioita eri lähteissä.”

Toisen maailmasodan kokemukset ulottuivat kylmän sodan kriittisimpiin hetkiin, kuten Kuuban kriisiin 1962:  molemmissa näistä eräinä avainhenkilöinä olivat kenraali Curtis LeMay (joka vaati ydinaseen käyttöä Kuubaa vastaan!) ja Robert McNamara. Toisessa maailmansodassa - sittemmin Yhdysvaltain  puolustusministeri -Robert McNamara laski amerikkalaisten pommikoneiden optimaalisia lentokorkeuksia, jotta Japanin (palo)pommituksilla olisi ollut mahdollisimman suuri tuhovaikutus. Hänen esimiehensä tuolloin oli Curtis LeMay. Myöhemmin ilmavoimien komentajana toimineen  LeMayn johtamissa palopommein tapahtuneissa pommituksissa kuoli satoja tuhansia japanilaisia eli enemmän kuin kahdella ydinpommilla yhteensä. LeMay aivan oikein totesi, että jos sota olisi päättynyt toisin, olisi hänet tuomittu sotarikollisena.

Yleensä ydinsota esitetään kaiken loppuna kuten presidentti Niinistökin totesi. Eräässä vanhassa blogikirjoituksessani viittaan tiedemiesarvioon  ”edistyksen vuosikymmeneltä”, 1960-luvulta:

”Tulevaisuuden tutkimus (futurologia) oli kova sana: haluttiin uskoa jatkuvaan edistykseen ja kehitykseen”. Tulevaisuuden tutkimuksen tähti oli 1960-luvun alussa Herman Kahn. Hän ennusti (ja suorastaan laski) optimistisesti, että ydinsodalla voi olla voittaja. Tätä voisi sanoa jo ylioptimismiksi tai karhunpalvelukseksi optimismille.

Me kannamme aiemmat kokemuksemme mukanamme lähestyessämme suurta tuntematonta. Aivan kuten toisen maailmasodan kokemukset vaikuttivat meihin kylmän sodan aikalaisiin, vaikuttavat kylmän sodan kauhut nyt Ukrainan sotaan (ja sen seuraamuksista esitettäviin arvioihin). Se, mitä tapahtuu todella,  jää  vaikuttaman tulevaan. Tosiasia lienee, että olemme kuin pikku lapsia arvuuttelemassa Ison Pahan Suden olemusta.

:::::::::::::::::::::::::::::

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö hätkähdytti kuulijoita muistuttamalla vähän aikaa sitten politiikan toimittajien tilaisuudessa ydinaseiden riskeistä Ukrainassa. ”Se riski, että atomiaseet alkavat puhua, on aivan valtava. Kyllä se merkitsee loppua”, Niinistö sanoi ja korosti puhuvansa teoreettisesta tilanteesta.

Kummastelin puhetta heti sen tultua julki. Mitään erityistä perustetta en puheen pitämiseen juuri nyt havainnut.  Oliko presidentillä jotain tietoa, jota me muut emme olisi saaneet? Tuskinpa sittenkään. Selitykseksi jää, että presidentti halusi muistuttaa, mihin Ukrainan sodan eskalaatio saattaa johtaa. En kuitenkaan itse olisi käyttänyt tällaista puhetta sen käsityksen pohjalta, joka minulla on. Puhetta on seurannut hiljaisuus. Ikään kuin kukaan ei haluaisi muistuttaa pahimman olemassaolosta tai sitten voittoisa Nato-retoriikka on rauhoittanut ilmanalaa. Asiantuntijapiireissäkin asiaan kajottiin viiveellä. Kuulun niihin, joiden mielestä  Niinistön puhe oli tarpeetonta erityisen huolen herättämistä. Huoli yleisemmällä tasolla on tietenkin läsnä joka hetki.

Suurvaltojen välillä on varmaan välitetty viestejä,  joilla on haluttu ilmaista,  mikä on lopputulos, jos suuri hävitys käynnistyy. On muistutettu Reaganin ja Gorbatsovin teesistä: ”Ydinsotaa ei voi voittaa, eikä sitä saa koskaan käydä”. Retoriikassa tosin Herman Kahn rinnasti ydinaseen tietyllä tavalla konventionaalisiin sodankäyntivälineisiin ottaen tietoisen riskin. Nyt on sitten väläytetty maailmanrauhan kannalta ”vähemmän vaarallisten” taktisten ydinaseiden käyttöä ikään kuin välimuotona tuhovaikutukseltaan massiivisille ydinpommeille ja tavanomaisille tuhoaseille. Suurin haaste on se, että ydinaseen käytön kynnystä koko ajan madalletaan. Vallitsee haastamisten kilpajuoksu.

Monesti kylmän sodan aikana otettiin esille vahingossa syntyvän ydinsodan mahdollisuus, vaikka sen todennäköisyys on hyvin pieni, ja niin lienee asiaintila nytkin. Vielä on mahdollisuuksien rajoissa, että epätoivoiseen tilanteeseen ajautuva Putin menettää loputkin järjestetään ja käynnistää oikeasti ”Venäjä ilman rajoja ” hävityksen.

Tällä hetkellä käydään kolmea sotaa yhtaikaa: yhtä rintamilla Ukrainassa ja toista siviilejä ja infrastruktuuria ohjuksilla hävittäen sekä kolmatta propagandassa, jota varsinkin Dmitri Medvedev ja osa Venäjän tiedotusvälineistä sen räikeimmässä muodossa harrastaa.

::::::::::::::::::::::

Maanpuolustuskorkeakoulun professori Tommi Koivula on puuttunut asiaan, josta ei ole juuri ollut puhetta, nimittäin siihen, miten Natoon liittyminen syvällisemmin muutti Suomessa. Yhtenä näkökulmana Koivula toteaa liittymisen Natoon tapahtuneen kiireellä todeten suomalaisen identiteetin muuttuneen ”ratkaisevasti”. Nyt kysymys ei ole yksin pärjäämisestä niin kuin talvisodassa, jota Koivula – sitäkin - pitää myyttinä. Koivula toteaa Suomen saaneen apua kaikissa toisen maailmansodan aikana käymissään sodissa. No, talvisodassa ja Lapin sodassa kuitenkin vähemmän! Nyt tilanne on toinen strategisesti, taktisesti ja voimasuhteiden kannalta: kuulumme länsiliittoutuneisiin. Yhteistyö merkitsee työnjakoa. Esimerkiksi ilmavalvonnasta eivät välttämättä huolehdi pelkästään (tai ei lainkaan) omien puolustusvoimien koneet.

Uudessa tilanteessa Suomi joutuu ajattelemaan myös muiden turvallisuutta ja vastineeksi se itse saa muiden suojaa. Oleellinen osa tätä mekanismia ovat yhteisharjoitukset.

Yksi Suomen puolustusvoimien ja yhteistyökumppaniemme vanhoista tavoitteista on ollut viestiä ulospäin, että Suomi on liian vahva maa, jotta tämän maan miehittämiseen kannattaa tuhlata isoja voimavaroja. Toki Suomi välitti samaa viestiä jo silloin, kun se oli sotilaallisesti liittoutumaton. Vahvat omat puolustusvoimat ovat kaiken A ja O. Koivulan mielestä viesti on nyt vaihtunut. Nyt tärkeää on tuoda julki, että Suomella on Naton tarjoama pelote.

Pelote pitää sisällään Koivulan mielestä myös ohjukset ja ydinaseet. Kuten arvata saattaa suomalaisten haasteena on suhtautuminen ydinaseisiin. Aiemmin kanta on ollut selvä: ydinaseet tulee hoitaa kansainvälisen  aseriisunnan ja asevalvonnan keinoin. Pelotteen takia Suomen on mietittävä suhdettaan ydinaseisiin ”jonkin verran uusiksi”, toteaa professori ambivalentisti.  Koska pelote on sidottu Natoon ja ydinaseisiin, on suhdettamme Natoonkin tarkasteltava uudesta näkövinkkelistä – mielestäni aiempaa kriittisemmin.

Koivula puhuu kiertoilmauksilla yrittäessään olla hienovarainen herkässä asiassa puhuttaessa ydinasearsenaalista.  

Kun suomalaiset muuttivat kantansa Natoon suopeaksi keväällä 2022 Venäjän hyökkäyksen takia, eivät suomalaiset osanneet ottaa kantaa ydinaseisiin. Nyt kuitenkin jää epäilyttämään, että ydinaseita ollaan hivuttamassa Nato-diiliin jälkeenpäin siihen kuuluvana osana. Vähintäänkin ydinaseisiin pitäisi päästä ottamaan kantaa erillisenä kysymyksenä, ehkä myös Suomeen sijoitettaviin joukkoyksiköihin. Suomen osalta on toistaiseksi auki osallistuminen ydinaseharjoituksiin. Jos se päättää osallistua, ”tätä ei kerrota julkisuuteen”.

Natoon liittymisen lisukkeina on tulossa vähitellen erilaisia uusia velvoitteita. Erillinen Yhdysvaltain kanssa tehty puolustusyhteistyösopimus (DCA) tulee oletettavasti varmistamaan tilanteen, jossa Suomeen sijoitetaan pysyvästi amerikkalaisia joukkoja. Mitenkään tyhjentävästi ei ole pystytty perustelemaan, miksi tarvitaan sekä Nato että DCA.

Näin ne ihmiset ovat saaneet tahtonsa lävitse, jotka alun perinkin suhtautuivat Natoon myönteisesti. Me kriitikot olemme jääneet pahasti alakynteen. Veikkaan kuitenkin, että aikojen saatossa Nato-kritiikki tulee elpymään uusien asevarustelutoimien ja nousevien kustannusten myötä. Kaiken päälle useampi kuin yksi presidenttiehdokkaista kannattaa puolustusmenojen nostamista kahden prosentin tavoitteesta kolmeen, ehkä jopa neljään prosenttiin bkt:stä. Tällaiset luvut toteutuessaan muuttavat yhteiskunnan panoksia sotilaallisten tarkoitusperien hyväksi ja ovat pois hyvinvointipalveluista lisäten samalla velkaa.

Suomi on nyt mukana suureessa asevarustelupelissä. Päinvastaiseen suuntaan vaikuttaisivat Kati Juvan HS:n mielipideosastolla (”Ydinsodan uhka on todellinen, mutta sitä voidaan lievittää”) 16.9.2023 esittämät teesit: ydinaseiden tasapuolinen vähentäminen, ydinaseiden ottaminen pois jatkuvasta hälytystilasta, ensi-iskun kieltävä sopimus, ”eteen työnnettyjen” ydinaseiden vetäminen pois asemistaan liittolaismaissa.

::::::::::::::::::::::

Olen suhtautunut kriittisesti sotilaalliseen liittoutumiseen, mutta kun nyt ollaan liitossa Naton kanssa, olen sopeutunut siihen, mutten kritiikittömästi. Olen piikki kovimpien liittoutumis- ja asevarusteluintoilijoiden lihassa.  Liittoutumattomuuden hyviä puolia voisi luetella pitkän listan verran (jonka olen tehnytkin muissa yhteyksissä), mutta jääköön tällä kertaa. Venäjä-suhde on avoin haava, jonka umpeen kuromisessa menee aikaa. Niinistön epäröinti Natoon-liittymisessä keväällä 2022 itse asiassa ilahdutti ja tyynnytti minua vastuuntuntoisuudessaan, samoin kuin vastikään Niinistön ilmaisema  rakentavuuden tarve Venäjä-suhteissa. Historia ei pääty tähän tai seuraavaan vuoteen vaan jatkuu…

Joskus sanottiin, että Suomella menee hyvin, kun Venäjällä menee hyvin. No, nyt ei mene hyvin. Ei kummallakaan.  Tilanteen toimimattomuutta ei julkisuudessa pahoitella, koska Ukrainan sodan takia linjan pitää ymmärrettävästi olla rikkumaton, mutta toisenlaisiakin näkemyksiä sallittakoon: Suomi tarvitsee Venäjää pidemmällä aikavälillä.

Professori Koivula ei yllätä kannanotoillaan. Hän mainitsee Suomen kokemat ”syvällisemmät” muutokset, jotka tulivat  Naton myötä ilman laajempaa keskustelua. Muutokseksi ei mielestäni pelkästään riitä, että nyt kuulumme ”joukkoon” yksinyrittämisen sijasta. Toisaalta tuskin Maanpuolustuskorkeakoulun professorilta voidaan odottaa ankarampaa kritiikkiä Suomen liittoutumiseen nähden näissä olosuhteissa.

PS/20.9.2023

Olin epätarkka tuodessani esille mahdollisuutena ydinaseiden sijoittamisen Suomeen. Suomi on ydinsulkusopimuksen allekirjoitettuaan sitoutunut olemaan ottamatta ydinaseita vastaan. Natolla ei ole sotilasliittona omia ydinaseita. Sen sijaan Yhdysvalloilla, Ranskalla ja Britannialla on oman päätöksentekonsa alaisuudessa mahdollisuus käyttää ydinaseita (niitä voidaan käyttää myös muiden Nato-maiden puolustamiseen). 

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti