torstai 10. lokakuuta 2024

Mäntsälää flaneeraten: muuttuuko Mäntsälä kaupungiksi, onko kunta tuomittu kasvuun?

 



Olen seuraavassa kirjoituksessa pyrkinyt löytämään kotikuntani  Mäntsälän menestymisen  edellytykset erillisten teemojen ja yksittäisten havainnollistavien kuvien avulla. Ja Mäntsälähän on menestystarina, eikö totta? Mäntsälä on ollut luonteeltaan kylien kunta. Nyt se on matkalla kaupungiksi orastavine kaupunkimaisine palveluineen ja työpaikkoineen. Mutta muutos ei tule olemaan helppo. Se on haastava.

Tavoitteena on löytää ydinkeskustasta otettuihin kuviin perustuva selitys ennustettavissa olevalle tulevaisuudelle.

Tämä kuva- ja tekstikimara on luotu improvisoden rapsodisen otteen säilyttämiseksi.

Kuvien suurentamiseksi näpäytä kuvaa. Käytä ESCiä poistuaksesi suurennustilasta.


 Tulevaisuutta ennakoiva maisema


                                                  

                                                     



Mäntsälän katuverkostoa on reunustettu runsailla puiden ja pensaiden istutuksilla. Ydinkeskustan halkaisevaa ”Mäntsälän suoraa” on pehmennetty ymppäämällä siihen mutkitteleva luonnonkiviaihe, joka yhdistää esteettisen näkymän ja tehokkuuden saumattomalla tavalla. 

Puistokatuja on keskustassa kiitettävästi, josta kertoo oheinen kuva Veteraanitieltä.


Kaupungistuminen

 

 


Mitä tulee kaupungistumiseen, on Mäntsälä kokenut kasvukipuja, kuten muutkin nopeasti kasvaneet kunnat. Mäntsälä on ensisijaisesti omakotitalorakentamiseen perustuva asumiskunta, jossa uuden rakentaminen on keskittynyt keskustaajaman reuna-alueille. Pidemmällä aikavälillä Mäntsälästä on lupa odottaa – asumiskunnan ohessa -  työssäkäyntikuntaa, jonka seurauksena kaupungistuminen vauhdittuu.


Kulttuuri

 


                                        


Mäntsälä on elinvoimainen kulttuuripitäjä. Lähihistoria on asettanut riman korkealle yhdistyspohjaisesti synnytettyjen kulttuuripyrintöjen seurauksena sekä kylissä että keskustassa. Uudet ajat ovat mahdollistaneet kulttuurin tuomisen nykyaikaan. Tästä osoituksena ovat elokuvateatteri Cinen hulppeat puitteet  samoin kuin kulttuurimeijerin kiinteistön aktiivinen käyttö. Koko alue on mainio esimerkki  historiallisten  rakennusten saattamisesta moderniin käyttöön.


Ympäristö

 





 

Joskus tuntuu, että mäntsäläläiset eivät osaa antaa arvoa saavutetulle ympäristöhoidolliselle työlle. Katujen varsien istutukset, puut ja pensaat käyvät parhaimmillaan malliksi muille. 

Laaja kirsikkapuisto joenvarsiympäristöineen on kaikkien aikojen  ympäristöponnistus Mäntsälässä. Alue täyttää vaativimpienkin tarpeet.


Urheilu

 


  

Väljä urheilupuiston alue on tyylikäs kokonaisuus sisältäen mm. kuntosalin, jäähallit, tenniskentät, jääkiekkokaukalot,  tekonurmipohjaisen jalkapallokentän perinteistä urheilukenttää (yleisurheilu). unohtamatta.


Hallinnon juuret





Hallinnon rakentamisesn ketju ulottuu 1935 valmistuneesta vanhasta kunnantalosta 1990-luvun alussa valmistuneesen "uuteen kunnantaloon". Vanha kunnantalo on peruskorjattu pieteetillä kansalaisopiston tiloiksi museoviraston valvonnassa. Molempien kunnantalojen ympäristö viheralueineen ja istutuksineen tarjoaa silmänruokaa.



Koulut ja muut oppilaitokset

 


 


 


  

Ala- ja yläkoulut + lukio ja ammattiopisto sijaitsevat pääosin luonnonkauniilla ja historiallisella ”koulunmäellä” ydinkeskustan välittömässä tuntumassa. Epäonniset vanhat koulurakennukset (kosteus- ja homeongelmat) on ajan myötä saatettu nykyiseen moderniin asuun. Myös vapaata sivistystyötä edustava kansalaisopisto pieteetillä peruskorjattuna sijaitsee koulunmäen välittömässä tuntumassa.  


 Kauppa ja rakentaminen

 

 


                                         


 


Kaupallinen keskusta on vielä kehitysvaiheessa kivijalkamyymälöineen. Nykyisin, kun tavaraa tilataan netin kautta, kaupoilla (lukuun ottamatta elintarvikealan  ja tavaratalojen suuria yksiköitä) on kova haaste säilyttää tarjonta vaateliaan kuluttajan tarpeiden tasolla. Nykyinen kaupan taso asettaa isoja haasteita tarjonnalle ja kysynnälle, jota säätelee kunnan ja sen keskustan väkiluku ja ostopotentiaali.

Kaupan tarjonta on riittävää vasta Keski-Uudenmaan väestöpohjatasolla.

Viime ajat ovat kuitenkin osoittaneet, että keskustaan rakennetaan merkittäviä kaupan yksiköitä esim. rautakauppa-alalle. 



 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti