sunnuntai 19. tammikuuta 2025

Aluksi oli nörtit ja autotalliyrittäjät….

 


….. ja kauan sen jälkeen tulivat teknologiajätit. Ne kilpailivat keskenään suuruuden ekonomian avulla. Sitten ne huomasivat politiikan vaikuttavan niiden toimintaan  - usein rajoittavasti. Sen jälkeen teknologiajätit ryhtyvät vastahyökkäykseen etsien ja hankkien tilaa politiikan sisältä ja sitä kautta vaikutuskanavia päätöksentekoon .

Ja viimeisessä vaiheessa ne pyrkivät tekemään ihmisten käyttäytymiseen vaikuttavia päätöksiä ilman demokratiakoneiston väliintuloa.

Em. tarinan juuret  liittyvät oleellisesti tietotekniikan ja nettiympäristön maailmaan. Tällaista miljardöörien maailmanlaajuista vaikutusvaltaa ei ole ollut aiemmin historiassa, vaikka jättimäisiä yrityksiä on ollut sekä energiateollisuudessa (vaikkapa Standard Oil Company, per. vuonna 1882) että kaupassa (esimerkiksi Wallmart, per. 1962). Jälkimmäinen työllistää 2,1 miljoonaa työntekijää.

Nyt meillä on Meta (Facebook, Instagram, Whats App), Amazon, Apple ja Alphabet/Google moderneina versioina suuryritysten vaikutusvallasta.

Kun mietitään, mitkä tapahtumat nousevat kärkeen nykytilanteeseen ratkaisevasti vaikuttavina lähtökohtina, on nostettava esiin George Floydin murhaaminen poliisin toimesta vuonna 2020. Floydin murha ja sitä seuranneet mielenosoitukset väkivallan uhrin puolesta synnyttivät valtavan liikkeen, jonka kärjessä oli Floydin kohtalon suorana seurauksena Black Lives Matter -liike. George Floydin tapaus synnytti toisen vielä kattavamman ilmiön nimeltä woke, jolla haluttiin herätellä ihmisiä epätasa-arvon torjumiseen. Pian kaikkialla nostettiin esille yleisesti käytössä olevia epätasa-arvoa symboloivia sanoja ja käsitteitä, joita ryhdyttiin vastustamaan laajalti ympäri läntistä maailmaa. Erityisesti yliopistoissa woke sai aikaan varsinaisen mielipidevyöryn. Nyt on meneillään antiwoke, jossa tehdään tyhjäksi kaikki wokettamisesta

Em. ilmiöt saivat vasemmistolaisen leiman ja oikeistossa ja suuryrityksissä ryhdyttiin miettimään Donald Trumpin ja hänen taustajoukkojensa johdolla vastastrategiaa.

Nyt vasemmistolaisen woken aika näyttäisi olevan pääosin ohi ja – kuinka ollakaan - samaan aikaan woken sanasto on vakiintunut osaksi oikeiston käyttämiä haukkumailmaisuja. Antiwoke myötäili Trumpin ja Muskin kampanjaa  tekemällä naurattavaksi wokeismin pääperiaatteet faktantarkistuksineen.

Valitettavasti Floyd Georgen arvokas perintö huuhtoutui pesuveden mukana viemäriin vieden mukanaan paljon hyödyllisiä  periaatteita ja rasismista ”heräämistä” osoittavia tavoitteita.

Toisaalta Trumpin nousu Yhdysvaltain presidentiksi toiseksi kaudeksi laukaisi tapahtumasarjan - jonkinlaisen kulttuurisodan - jonka keskellä nyt elämme. Trump päästi Elon Muskin pureutumaan Valkoisen talon päätöksentekoon arveluttavista seurauksista välittämättä. Siirryttiin bisneksen ja politiikan epäpyhään allianssiin eli politiikan ja liike-elämän fuusio täydentyi suuryritysten ja ison rahan mukaantulolla. ”Uusi kielioppi ja  sanasto” ovat oikeistoversioina kelvanneet myös suuryrityksille.

Trumpin ja Muskin politiikan ja liike-elämän liitto ei ole uusi asia, mutta tällä tasolla, molempien edustaessa maailman huippua omilla vahvuusalueillaan, kysymyksessä on vaarallinen ennakkotapaus, joka on suunnattu demokraattista päätöksentekoa vastaan.

Yksi jos toinenkin suuryritys on jo luopunut faktantarkistuksesta antaen siten äänensä potentiaalisille valehtelijoille. Samalla vetäydytään kymmenien vuosien takaiseen maailmaan, jossa rasismi, manipulointi, syrjintä, vihapuheet, misinformaatio ja valehtelu rehottivat. Nyt on suorastaan lupa puhua väärää totuutta.

Aivan kuin vuosien puhuminen totuuden puolesta olisi menettänyt kaiken arvostaan.

:::::::::::::::::::::::::::

Suuryritysten tappolistalle joutuivat myös  niidenomaksumat monimuotoisuusohjelmat (DEI), jotka edustivat selkeää jatketta Black Lives Matter-  ja woke -liikkeille. DEI ohjelman sisällöt ovat olleet  konservatiivien hampaissa jo pitkään. Näitä ovat oikeudenmukaisuus ja mukaan ottaminen. Tällä tavoin konservatiiviset voimat ovat käynnistäneet osin hahmottumattoman kulttuurisodan vapaamielisiä voimia vastaan. Vielä on muistettava, että DEI-nimestä on tullut identiteettikysymyksillä  latautunut, kuten Black Lives Matter-  ja Woke -käsitteistäkin. Joka tapauksessa kulttuurikonservatismi jyllää nyt Amerikan julkisessa sanassa.  Myös ilmastoriskejä ollaan rajusti aliarvioimassa suuryritysten maailmassa. Yhteen summaten liberalismi on vahvassa vastatuulessa konservatiivien tiivistäessä rivejään.

Myös faktantarkistusohjelmista aiotaan luopua, joka on merkille pantava aikaa kuvaava ilmiö. Ei voi välttyä ajatukselta, että osa woken vetovoimasta on huvennut kiihkeiden tuumaakaan periksi antamattomien woken ydinkannattajien toiminnan johdosta.

Tuntuu siltä, että miljardöörit ovat alistuneet mielistelemään Trumpia. Tulevan presidentin  suorittamat  henkilöstönimitykset  vahvistavat suunnan. Ollaan palaamassa maailmaan, josta kuviteltiin jo päästyn eroon. Sitä saa, mitä vaaleilla tilaa. Trump tukee edellä kuvattuja ilmiöitä hallintonsa henkilönimityksillä. Ja nimitetyt ovat  räikeän umpiradikaaleja vanhoillisuudessaan. Vastaliikkeiltä menee aikaa toipuessaan kaikkein eniten taikauskoa levittävistä nimityksistä.

Liberaalidemokratioilla on vielä yksi valttikortti. Ne voisivat ottaa mallia sadan vuoden takaisista toimenpiteistä Yhdysvalloissa, joilla suuret yritykset pistettiin polvilleen. Standard Oil Company on antitrustiajattelun (trusti = monopolinomainen saman alan yritysten rypäs) esimerkkitapaus: oikeus määräsi Standard Oilin jaettavaksi pienempiin yrityksiin. Syy:  yhtiö muodosti monopolin, joka rajoitti kauppaa antitrustilainsäädännön vastaisesti. Osa tuolloin syntyneistä yrityksistä elää tänäkin päivänä.

Joskus vanhaan huonoon aikaan puhuttiin epäpyhästä kolminaisuudesta politiikan, liike-elämän ja rikollisuuden  (ehkä vielä uskonnolla täydennettynä) välillä. Tästä triangelidraamasta on toteutunut kaksi: politiikka ja liike-elämä. Mutta tilanne tulee kaikesta päättäen elämään. 

 

PS

Kuuntelin presidentti Joe Bidenin tuoretta jäähyväispuhetta sydän syrjällään. Se nimittäin muistutti erään aiemman presidentin kuuluisaa jäähyväispuhetta. Huomioni terästyi, kun  Biden viittasi ryhmittymään nimeltä ”Tech-industrial Complex”. Mutta palataan hetken kuluttua tähän 1950-luvulla vaikuttaneen presidentin kuuluisaan  jäähyväispuheeseen.

Biden halusi jäähyväispuheessaan varoittaa maansa rajojen  sisällä valtaa hamuavista tahoista, joilla hän tarkoitti rikkaita miljardöörioligarkkeja ”oligarchy taking place”. Nuo voimat uhkaavat kirjaimellisesti koko demokraattista järjestelmää, johon kuuluvat ”perusoikeudet, vapaudet  ja reiluksi koettu osuus yhteisestä kakusta eteenpäin pyrkiville kansalaisille”.

Miljardööreillä Biden selvästi viittasi presidentiksi valittuun Donald Trumpiin ja Metan toimitusjohtajaan Mark Zuckerbergiin. Juuri tässä yhteydessä Biden löysi yhteyden presidentti Dwight D. Eisenhowerin 17.1.1961 jäähyväispuheessaan mainitsemaan ”Military-industrial Complexiin”. ”Sotateollinen kompleksi” ja ”Teknisteollinen kompleksi” ovat käsitteitä, jotka viittaavat tässä yhteydessä käytettyinä maata ja sen demokratiaa uhkaavaan vaaraan.

Biden moitti tässä yhteydessä tahoja, jotka laiminlyövät faktantarkistuksen tai sitten ovat tarkoituksellisesti päättäneet sivuuttaa sen.

Edelleen presidentti varoitti demokratiaa uhkaavasta vaarasta, joka liittyy superrikkaiden keskinäisiin liittoutumiin.

Jäähyväispuheessaan (kesti 10 minuuttia!) Eisenhower kiinnitti huomiota yllättävään, mutta oivaltavaan demokratian uhkaan. Ne, jotka luulivat viiden tähden kenraalin, Eisenhowerin palauttavan mieliin sotilaiden tekemän työn amerikkalaisen demokratian puolustustaistelussa ällistyivät,  kun Eisenhower hyökkäsi oman maansa ”sotateollista kompleksia” vastaan, jonka tunnisti omien tietolähteidensä pohjalta arvaamattomaksi tekijäksi maailmanrauhan kannalta ja toimivan Yhdysvaltain demokratiaa vastaan. Eisenhower tunnisti osassa  ”sotahulluista” sotilaista mahtavan eturyhmän, joka ajoi yhteisten etujen lisäksi itsekkäitä omia etujaan esimerkiksi asevarustelussa. Tämä viesti sisälsi myös varoituksen sanan ja  suunnannäytön uudelle nuorelle sukupolvelle.  

:::::::::::::::::::::::::::

Niinpä niin. Kaukana ovat ne päivät, jolloin suuryitykset pidettiin kurissa korkeilla marginaaliveroasteilla. Maailmansodan jälkeen korkeimman tuloluokan progressio ylsi 90 prosenttiin. Itse asiassa korkean verotuksen kautta kesti aina 1960-luvulle saakka. Vuosien 1950 ja 1963 välillä korkein veroaste vaihteli Yhdysvalloissa 91-92 % paikkeilla. Elettiin keskiluokan  kultaisia päiviä. Tietenkään todelliset verot eivät nousseet yli 90 prosenttiin johtuen veroportaista ja  verovähennyksistä. Paul Krugman on arvioinut, että  0,01 prosenttia maksoi oikeastikin veroja 70 prosentin verokannan mukaan vuonna 1960 (tietenkin korkeampia veroluokkia sovelletaan vain tienestien rajan ylittävään osaan, joka amerikkalaisilta tahtoo unohtua). Demokraatit ja republikaanit näyttivät jakavan pääsääntöisesti yhteiset yhteiskuntapoliittiset arvot keskiluokan kultaisina päivinä.

Vertailun vuoksi vuoden 2024 korkein 37 prosentin veroluokka alkaa 731 200 dollarista ylöspäin. Yhteiskunnalliset erot ovat viimeisten vuosikymmenien polarisoituneina vuosina revennet, joihin Joe Biden epäsuorasti viittasi jäähyväispuheessaan.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti