perjantai 10. joulukuuta 2021

Media - vallan vahtikoira vai itseriittoinen vallankäyttäjä?

 

 

Meille on opetettu, että lehdistö (tai media) on neljäs valtiomahti,  niiden kolmen muun ollessa (1) lakia säätävä valta, (2) toimeenpanovalta  ja (3) tuomiovaltaa käyttävä oikeuslaitos. Ihanteellisesti tämä yhdistelmä toimii, kun media tutkii valtiomahtien päätöksenteon onnistumista ja arvioi sitä mahdollisimman objektiivisesti.

Mutta miten on median itsekritiikin laita? Anteeksipyyntöjä ei ole kuulunut erehdyksen sattuessa. Ollaan siis oltu oikeassa, ja mitäpä sitä oikeassa olemista pyytelemään anteeksi. Media voittaa aina,  kun sen jälkiviisaus on sisäänrakennettu uutisointiin. Seuraava aamu on aina edellistä iltaa viisaampi.

Viime aikoina olen pohtinut median tehtävää vallan vahtikoirana. En kuitenkaan sen takia,  etten hyväksyisi median kritiikkiä, joka kohdistuu vallanpitäjiin, siis esimerkiksi poliitikkoihin.  Kiinnittäisin huomiota kuitenkin median pyrkimykseen tavoitella ”omaa” itseriittoista valta-asemaa. Ei siis enää riitä, että medialla on julkisuuden henkilöitä ja instituutioita valvova tehtävä esimerkiksi tutkivan journalismin avulla. Sillä on tulkintani mukaan omia valtapyyteitä yli ja ohi vallan vahtikoiran tehtävien. Tämä kannanotto vaatii selitystä!

Media on omaksunut roolin , jossa se ei enää pelkästään reagoi tapahtuneeseen vaan rakentaa omannäköistä julkisuuskuvaa itsestään ja ympäristöstään. Käyttäytyminen horjahtelee usealla erilaisella  tavalla: ensinnäkin palstatilan määrä on usein aivan suhteeton itse aiheen tärkeyteen. Toiseksi sensaatiot jäävät elämään omaa elämäänsä. Sen huomaa siitä,  että kirjoittelua ei lopeteta ennen kuin aihe on lypsetty kuiviin, eikä sittenkään. Tämä ilmenee myös siten,  että käytännössä samoja uutisia julkaistaan lukuisia kertoja uudelleen,  vaikka niissä vain kerrataan  jo aiemmin kerrottua. Aiheen ja otsakkeen myyntiä jatketaan niin kauan kuin sillä otaksutaan säilyvän myyntiarvoa.

Otan esimerkiksi pääministeri Sanna Marinin kohtelun. Auta armias,  jos jäät virheestä kiinni, sinua nutistetaan niin kauan,  että heikkohermoisempi pyytää vapautusta tehtävästä, johon on kovasti joskus pyrkinyt.  En pyri mitätöimään Marinin virheitä, mutta yritän eritellä,  mistä kaikista osista kritiikki häntä kohtaan  kumpuaa. 

Yksi näkökohdista on ideologinen. Porvarilehdistössä ja -mediassa vasemmistohallitus saa harvakseltaan ruusuja, jos ollenkaan , mutta risuja sitäkin enemmän. Esimerkiksi ”sitoutumattomasta” Helsingin Sanomista on vaikea löytää pääkirjoitusta,  jossa suhtauduttaisiin myönteisesti hallitukseen.  Toisaalta on muistettava,  että  kritiikki kohdistuu ja on kohdistunut osittain myös pääministeri-instituutioon ja pääministerin henkilöön. Tästä osansa ovat saaneet Aleksander Stubb ja Juha Sipilä.

Toinen näkökohta: Marin itse sanoo,  että hänen persoonansa herättää vastustusta joissakin tahoissa eikä hän luultavasti mahda sille itse kovinkaan paljoa. Tätä on vaikea sekä kieltää että selittää, mutta siinä on vinha perä.

Kolmas näkökohta: Skuupeista vallitsee kova kilpailu. Iltapäivälehtien levikkitaistelu vaatii uhrinsa.

Neljäs näkökohta: Taistelua käydään myös eri kanavien toimittajien kesken. Kuka tahansa haluaisi olla oman aikansa Leif Salmen, joskaan ei välttämättä samanlaisin ideologisin painotuksin,  kuin mitä  Salmenilla oli. Keinot vain ovat vuosien saatossa muuttuneet räikeämmiksi. Sankaritoimittajat yrittävän luoda itselleen tilaa: saattaahan sitä ylentyä ykköskommentaattoriksi jossakin aviisissa.

::::::::::::::::::::::::

Jostakin syystä sensaation tavoittelun myötä tekstivolyymit ovat vain kasvaneet. Mikään ei ole riittävästi ja kohtuu on liian vähän. Esimerkiksi Marinin kohdalla tämä on merkinnyt palstamäärien räjähdysmäistä kasvua. Kolme täyttä sivua ei ole enää mikään maksimimäärä yhdessä iltapäivälehden numerossa yhdestä henkilöstä. Ei kuitenkaan riitä, että iltapäivälehdet ovat lisänneet revittelykirjoittelua. Sama ilmiö on nähtävissä esimerkiksi asialliseksi luullussa Helsingin Sanomissa.

Kolumnien ja uutisten kirjoittajien kilpailijoina ovat some-ketjut, jotka asettavat riman härskiydessä aivan omalle tasolle. Muutos on tapahtunut vaivihkaa. Usein on kysymys pelkästä räksytyksestä. Mikään muu ei enää herätä vastakaikua kuin ylilyövä sanailu somessa.

Lukijat tietenkin ratkaisevat: niin kauan kuin tirkistely säilyttää vetovoimansa,  niin kauan jatkuu otsakepiehtarointi.  Etevimmät osaavat muokata todellisuutta sellaiseksi,  että vääristellystä totuudesta ei jäädä kiinni. Se on oma taiteenlajinsa.

Voiko kansanvaltainen järjestelmä säilyttää asemansa, jos päättäjiin kohdistetaan niin kovaa arvostelua, että paras päättäjäaines ryhtyy kriittisesti harkitsemaan yleensäkin politiikkaan osallistumista?  Juha Sipilän ”tunnustus” kusitolppana olemisesta ei ole kaukaa haettu, mutta eihän ollut poliittisesti viisasta sanoa noin, eihän? Median ”päätöksentekijän” rooli sekoittuu todellisten päätöksentekijöiden roolin kanssa niin pitkälle, että rajojen hahmottaminen muodostuu yhä vaikeammaksi tehtäväksi. Suostuako valmiiksi pureskellun tarinan kritiikittömäksi kuluttajaksi vai vieläkö jaksetaan pyrkiä objektiiviseen totuuteen kaiken koetun jälkeen?  Kyynistyyhän sitä vähemmästäkin. Nykyisin kai ajatellaan,  että vakavasti asioihin perehtyvän kannalta saippuavaahdon sietäminen on se hinta,  joka meidän on maksettava uutis/viihdejanostamme.

Korona on paljastanut uutisoinnin epäreiluja piirteitä enemmän kuin mikään muu viime vuosina. On tehty henkilö- ja mediakohtaisia ennätyksiä jälkiviisauden lajissa.  On selvää, että pandemian ennusteissa on yksi jos toinenkin tehnyt virheitä, niin ennalta arvaamaton on taudin kulku ollut. Syytökset ovat sinkoilleet milloin kenenkin päälle. Ihan viime aikoina ovat yleensä viileät alan ammattilaisetkin  ottaneet yhteen keskuudessaan. Olisin melko varovainen kovin suoraviivaisten johtopäätösten teossa.

Media turhautuneisuudessaan on jakanut korvapuusteja melko ohuella tietopohjalla,  kertoen – yleensä jälkikäteen - mitä olisi pitänyt tehdä. Melko pienet sattumukset laukaisevat paniikkireaktion,  jossa suhteellisuudentaju karkaa käsistä. Onko kaikella välirahansa? Kohtuudellakin.

Olenko nyt tyytyväinen,  kun sain yksipuolisesti varata itselleni oikeuden asettua poliitikkouhrin asemaan?

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti