sunnuntai 14. tammikuuta 2024

Aika sopia, aika sotia – Suomi strategisessa polttopisteessä

 


Suomi on niin pieni maa, ettei tänne sovi kuin yksi totuus kerrallaan. Sanonta on kulunut, mutta siinä voi olla vinha perä. Tällä tarkoitan, että jonkun keksiessä hyvän selityksen jollekin tapahtumasarjalle aletaan sitä toistaa, kunnes siitä tule kaikkien totuus. Muut lähestymiskulmat jäävät paitsioon. Olen näissä kirjoituksissa yrittänyt pitää yllä kilpailevia totuuksia. Nytkin yritän.

Puhutaan päätöksestä liittyä Natoon. Presidentti Niinistö tulkintani mukaan empi keväällä 2022 Natoon liittymistä ja empi vielä hetken senkin jälkeen, kun Venäjä oli hyökännyt Ukrainan kimppuun. 

Ymmärsin niin, että Niinistö näki vastuunsa sodasta ja rauhasta olevan paljon suurempi kuin kenenkään toisen päättävässä asemassa olevan poliitikon. Näinhän sen pitää ollakin,  ainakin periaatteessa.

Niinistölle jopa irvailtiin, että hän oli viimeinen, joka muutti kantansa Natoon. Entä jos hän olisi säilyttänyt epäilijän asenteensa?

:::::::::::::::::::::

Olen oikeastaan yllättynyt, miten nopeasti Ruotsi käänsi kelkkansa ja asetti tavoitteekseen irtautumisen sotilaallisesta liittoutumattomuudesta. Yli 200 rauhan vuotta eivät opettaneet mitään. Ja me suomalaiset ylpeilimme sillä, että kannanmuutos oli Suomen ansiota.

Juuri päättyneessä Sälenin turvallisuuskonferenssissa puhalsivat  kokonaan toiset tuulet. Sotapeli avattiin konferenssissa, josta uutisoidessaan lehdet maalasivat sodanuhkan  kaikkien tietoisuuteen. Venäjänpelko sai aikaan aivan hysteerisen ilmapiirin. Ihmiset riensivät varaamaan säilykkeitä pahimman varalle.

Mutta kyllä tosiasiatiedotkin antavat masentavan kuvan kansainvälisen jännityksen lisääntymisestä. 

Ranskan sisäasioista vastaava EU-komissaari Thierry Breton kertoi juuri, mitä hän oli saanut tietoonsa Maailman talousforumissa Davosissa vuonna 2020. Trump kertoi tuolloin -  USA:n edellisten presidentinvaalien alla - ilmoitusasiana Ursula von der Leyenille tavoitteistaan seuraavaa: USA ei tule Euroopan tueksi sodan yllättäessä: ”emme ikinä tule tukemaan teitä”, töksäytti Trump. Nato julistettiin saman tien kuolleeksi ja kuopatuksi. Trump väitti Saksan olevan velkaa USA:lle 400 miljardia. Kaikki tämä tapahtuisi -  näin Trump väitti - jos hänestä  tulisi Yhdysvaltain presidentti (joka siis ei toteutunut neljä vuotta sitten). Tietenkin Trumpin puheissa oli hänelle ominaista vastuutonta retoriikkaa, mutta kun lausunnot yleensäkin ovat ailahtelevia,  ei Trumpiin kohdistuva huoli ole aiheeton.

Trumpin epäsuosio alkaa olla sääntö myös eurooppalaisten tahojen arvioissa. Putin ja Trump jakavat jossakin suhteessa kärkisijan paheksunnan määrässä. Mitä enemmän meillä on tällaisia johtajia, sitä suuremmalla syyllä voimme epäillä vakan löytävän kantensa.

:::::::::::::::::::::::::::

Thierry Breton on esittänyt 100 mrd puolustusrahastoa Euroopalle tavoitteenaan Euroopan saaminen omilleen puolustusmenojen osalta.

Samaan aikaan Volodymyr Zelensky käy ikiomaa sotaansa Ukrainan sodan rinnalla. Hän käy taistelua länsivaltojen johtomiesten  sydämistä saadakseen resurssit riittämään. Zelensky yrittää yksinkertaisesti saada länsimaat sodan jatkamisen maksajiksi.

Zelenskyllä on viesti, jota hän mielellään levittää: seuraavaksi Putinin potentiaalisina uhreina ovat vuorossa  Moldovia, Baltian maat, Puola  ja kenties Suomi. Huolestuttavat tiedot eivät ole jääneet vaille vastakaikua. Mielipidetiedustelun tulos: 50 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että sotaan on varauduttava. lähivuosina.

Hämmentävää on, miten Putinin julistukset ovat toistaiseksi toteutuneet. Lähtökohtana on hänen  maailmanjärjestyksensä (Putin World Order). Se heijastele Putin katkeruutta Neuvostoliiton hajoamisesta. Mutta oliko putinismia jo ennen Putinia?  Boris Jeltsinillä oli  keskustelu Bill Clintonin kanssa 1990-luvun lopulla, jossa Jeltsin esitti, että Eurooppa kuuluu Venäjälle. Uskokoon ken voi! Vanha väsynyt Jeltsin!

Kiistaa käydään nyt siitä, mihin Putin suuntaa katseensa, jos Ukrainassa saadaan menestystä ja resursseja vapautuu. Suomi on tavallaan vahvoilla,  koska ei missään vaiheessa tinkinyt armeijansa miesvahvuudesta ja iskukyvystä, kun taas monet Euroopan maat, kuten Saksa ja Ruotsi tekivät niin. Vannomatta kuitenkin paras.

Ruotsin puolustusvoimien komentaja Micael Byden on todennut ”olevan mahdollista, että Venäjä hyökkää Baltiaan, Suomeen ja Ruotsiin. Toisaalta monet ns. asiantuntijat ja poliitikot uskottelevat, että Venäjä ei uskalla hyökätä ”Nato-Suomen” kimppuun. Jälleen sanon: vannomatta paras. Venäjällä on taipumusta tiukoille joutuessaan venyä. Niinpä nytkin hämmästyttää sen talouden selviäminen -  toistaiseksi - hurjista uhrauksista meneillään olevaan sotaan. Öljyn tuotannossa lyödään jopa ennätyksiä. Toisaalta on niitä, joiden mukaan Suomella (ja muilla mailla ) on 2 - 5 vuotta aikaa valmistautua sotaan. Se olisi aika, joka Venäjältä menee, kun se rakentaa aseellista voimaa Suomen vastaiselle rajalle.

Vuosi 2024 ei lupaa hyvää Ukrainan kannalta. Lännessä vanhat varastot ovat tyhjentyneet aseista ja uusia investointeja ei hevin tehdä, ei ainakaan riittävässä määrin. Lännen apu suorastaan romahti viime vuonna. Sen sijaan Venäjä uusii kalustoaan kiivaassa tahdissa. Kysymys on siis ”kalustosukupolvista”. Merkkejä talouden romahduksesta ei ole ainakaan  vielä nähtävissä, vaikka ns. asiantuntijat sillä jatkuvasti spekuloivat.

::::::::::::::::::::::::

Palaan kysymykseen Miksi Suomella oli niin kiire Natoon vuosien melko vakaan kehityksen jälkeen. Vastaus on  tietenkin, että Venäjä hyökkäsi Ukrainan kimppuun ja osoitti sillä törkeän ahneutensa, joka voitiin suunnata myös muita maita vastaan. Suomen eturintama on Ukrainassa.

Kun Suomi liittyi Natoon, Lavrov ja Putin kilvan  todistivat, etteivät he ymmärtäneet, miksi Suomi teki tämän liikkeen, vaikkei ”sitä uhannut mikään”. Useimmat tuomitsivat ja tuomitsevat edelleen herrojen vakuuttelun bluffiksi. Yhtä puutuu ja sen myötä kaikkea: luottamusta. Ehdotonta totuutta tuskin voidaan tässäkään asiassa löytää. Ainakin  voidaan sanoa, että Suomi olisi todennäköisesti voinut edelleen panostaa kumppanuuteen USA:n kanssa ilman kostoksi tarkoitettuja ilkeyksiä rajoillamme tai kyberkiusantekoa. Naton jäseneksi liittyminen ei ollut kiinni yhdestä ainoasta momentumista, vaikka niinkin on haluttu väittää. Ruotsin liittymisprosessikin on kestänyt jo vuoden. Joka tapauksessa Nato-portti olisi ollut auki myös kevään 2022 jälkeen. Venäjän kannalta USA:n kanssa solmittu DCA-sopimus oli varsinainen ”kuolemansuudelma”, koska se on kahdenvälinen ja rakentuu Natoon taustavoimana pitäytymiseen.

Näihin sopimuksiin sisältyy sisäänrakennettuja isoja ongelmia. Naton viidettä artiklaa ei ole tosielämässä testattu. Eripurainen Naton jäsenkenttä ei hevillä saa yhteispäätöstä aikaiseksi, koska kukin jäsenmaa päättää itsenäisesti osallistumisesta avustusprojekteihin. DCA-sopimuksen USA on tehnyt 20 maan  kanssa. Se on äärettömän vaativa velvoite jopa USA:n kaltaiselle suurvallalle. Miksi DCA-sopimus koettiin välttämättömäksi? Onko se osoitus siitä, ettei Naton viidenteen artiklaan viime kädessä luoteta

:::::::::::::::::::::::::::

Yhdysvaltalainen imperialismi poikkeaa venäläisestä ja kiinalaisesta imperialismista samoin kuin vanhojen siirtomaavaltojen kolonialismista.  DCA on rakennettu amerikkalaisen ”tukikohtaimperialismin” päälle, sen kuosiin (huom. kahdenvälisten DCA-sopimusten tukikohtapainotteisuus esim. Suomessa). Yhdysvaltain tukikohtien laajuudesta on vaikeaa saada tarkkaa kuvaa, mutta 2000-luvun ensimmäisinä vuosina sillä oli noin 700 tukikohtaa (+ 6000 tukikohtaa USA:ssa) ympäri maailmaa.

Tukikohtien määrään on syytä suhtautua varauksella, mutta pikemminkin siitä syystä, että niiden määrää on aliarvioitu kuin yliarvioitu. Samoin on syytä panna merkille, että  Yhdysvalloille tukikohtien lisääminen Pohjolaan edustaa jatkumoa päinvastoin kuin Ruotsille, Suomelle ja Tanskalle.

Näenkin DCA-sopimuksen ensi sijaisesti geopoliittisena voimatekijänä, joka sitoo Suomeen, Ruotsiin ja Tanskaan levitettynä - tukikohtaverkoston avulla - pohjoisen pallonpuoliskon alueet ja merenpohjan yhdeksi osaksi Pax Americanaa. Venäjä näkee tämän ehkä kaikkein suurimpana vaarana itselleen. Siksi sillä on erittäin vahva aseistus arktisella alueella. Molemmin puolin ollaan hampaisiin saakka aseistautuneita. Suomi on strategisesti suurvaltojen temmellyskentän polttopisteessä pohjoisessa.

Mieltäni on jäänyt vaivaamaan, kumpi on todennäköisempää, sekö että amerikkalaiset DCA-tukikohdat vetävät puoleensa vihollista, vai se, että tukikohtien tarjoama suoja on omiaan torjumaan vihollisen pyrkimykset voitollisesti.

Onko Suomi Natoon ja DCA:han mennessään ymmärtänyt sitoumuksensa kattavasti? Vaihtoehtoja tarkasteltaessa Suomen tulisi joka tapauksessa huolehtia puolustuksen 2 prosentin bkt-osuudesta. Kumppanuus Yhdysvaltain kanssa, pitkälle viety  aselajiyhteistyö  Ruotsin (ja muiden Pohjoismaiden) kanssa toimisivat puolustuksen pohjaratkaisuna. Periaatteena tulisi olla  mahdollisimman vahvat puolustusvoimat mahdollisimman pienellä ulkoisten suhteiden rasituksella.

::::::::::::::::::::::::

Donald Trump on yksinään voimakeskus maailmanpolitiikassa. Viimeksi Trumpin potentiaalista valtaa  määritti Euroopan keskuspankin puheenjohtaja Christine Lagarde (HS 13.1.2024), joka varoitti, että Trumpin mahdollinen valinta Yhdysvaltojen presidentiksi on ”selvä uhka” Euroopalle. On täysin poikkeuksellista, että keskuspankin pääjohtaja ottaa  kantaa tällä tavalla poliittiseen henkilöön. Trumpin paluu Valkoiseen taloon johtaisi Lagarden mielestä vastakkainasetteluun Euroopan kanssa monella tapaa (kauppapolitiikka, ilmaston muutoksen torjunta, sotilasliitto Naton tukeminen). Olemmeko siis Trumpin arvomaailman mukaisen kuvitteellisen ”diilin” varassa?

Lagarden jyrähdys on harvinaisen selvä kannanotto talouspolitiikan huipulta.

Euroopan ja lähialueiden olosuhteet alkavat muistuttaa tilannetta vanhaan huonoon aikaan, jolloin osapuolet kilpavarustelua edistämällä ja liittosuhteita ketjuttamalla ajautuvat lopulta konfliktiin keskenään. Sota ei syty vahingossa,  mutta jos jousi kiristetään äärimmilleen sodan mahdollisuudet lisääntyvät. Onko meidän jälleen kerran todettava vanhan tyhmyyden toistuminen: euforinen into sotaan nujertaa rauhan kyyhkyjen flegmaattisuuden?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti