maanantai 18. huhtikuuta 2022

München 1938 - historian opetuksia

 

Katsoin vastikään erästä TV:n ajankohtaisohjelmaa. Meneillään oli yksi monista Ukrainan sotaan liittyvistä keskusteluista. Kysymys, joka esitettiin kuului, miten mahdollinen Suomen Natoon liittyminen vaikuttaa turvallisuustilanteeseen Suomessa ja  lähialueellamme? Keskustelussa olivat mukana puheenjohtaja ja neljä asiantuntijaroolissa olevaa debatoijaa. Keskustelijat jakautuvat kahtia,  puolet ja puolet. Toinen puolikas totesi itsevarmasti, ettei Natoon liittymisen seurauksena tule esille mitään turvallisuuteen liittyvää uhkaa sanallista uhittelua lukuun ottamatta. Toinen kaksikko on taipuvainen ajattelemaan, että tietyissä tilanteissa negatiivisia vaikutuksia voi hyvinkin tulla esille. Ero osapuolien välillä on selvä: Natoa kannattavat - uhkakuvien torjujat - ovat huomattavan varmoja mielipiteissään, kun taas uhkia näkevät vetävät melko matalaa profiilia korostamatta näkemyksiään.

Näin se taitaa mennä yleensäkin. Kriittisesti Natoon suhtautuvat eivät juuri elämöi mielipiteillään ja ovat ikään kuin altavastaajina. Ei tunnu erityisen muodikkaalta toppuutella prosessia,  kun ollaan Nato-liittoutumisen kynnyksellä. Henkisesti päätökset on jo tehty: homma hoituu, onhan meillä viides artikla ja vahva armeija.

TV-ohjelma vei ajatukseni historian toistumisen mahdollisuuteen. Mieleen tulivat 1930-luvun tapahtumat ja niiden rinnastaminen nyt meneillään olevaan sodan logiikkaan, jos sillä mitään logiikkaa on.

:::::::::::::::::::::::::::::

”En tiedä, mikä olisi hinta, jos tänään asetuttaisiin Putinia vastaan. Se voisi olla korkea. Kuitenkin olen oppinut historiasta, että huomenna hinta on vieläkin korkeampi. Vuonna 1936 Hitlerin pysäyttäminen olisi maksanut tietyn verran, vuonna 1937 hinta olisi ollut erilainen, 1938 hinta olisi ollut korkea ja 1939 oli jo liian myöhäistä”. Näin puhui shakkimestari Garri Kasparov kommentoidessaan vuonna 2014 puheessaan Venäjän ja länsivaltojen suhdetta.

Olemme päättäneet, että Ukraina on ketjureaktion yksi väistämätön lenkki. Muita ovat Georgia, Tšetšenia ja Krimin niemimaa + Luhansk ja Donetsk. Ja jos Venäjä saa päättää – jos sen annetaan päättää – jatkoa on luvassa, näin sanotaan. Tullaan väitetysti tilanteeseen, jossa Venäjän etelärajalla tapahtuneet anastukset viitoittavat tulevan kehityksen. ”München 1938” ennusmerkkinä vahvistaa  suunnan, sanotaan. Tämän ajattelun  mukaan ainoa oikea toimenpide on, että diktaattori on pysäytettävä. Tästä viimeksi mainitusta voitaneen olla laajalti yhtä mieltä. Mutta onko kysymys siitä, että historia toteuttaa ketjureaktionomaisesti  itseään sillä varmuudella  kuin sanotaan.

Isommassa uuden kylmän sodan  kuvassa ryhmittäydytään tulevien konfliktien osapuoliksi, Venäjä vs. muut maat (ml. Ruotsi ja Suomi). Kehitys kuvataan vääjäämättömänä, sitähän historiakin osoittaa. On luotu kuva (”että menetetään maa kerrallaan….”), joka on muodostunut hokemaksi. Dominoteoriaksi nimetty teoria muodostaisi jatkumon. Mutta nyt – näin on länsiliittoutuneiden kesken päätetty - ei tehdä 30-luvulla tehtyjä virheitä. Vihollinen on pysäytettävä kovilla  pakotteilla ja uhria eli Ukrainaa avustamalla.  Tästä ei lännessä oikeutetusti vallitse erimielisyyttä.

:::::::::::::::::::::::::::

Meillä eduskunnassa Ben Zyskowicz on pitänyt Münchenin seurausketjun toteutumista Ukrainan tapahtumien yhteydessä itseään toteuttavana syndroomana. Näin ajattelevat myös monet tavalliset kansalaiset.

Sieluni silmillä näen pääministeri Neville Chamberlainin – Münchenistä palattuaan - heiluttavan Hestonin lentoasemalla ”Rauha meidän ajallemme” -sopimusta,  joka ei osoittautunut sen arvokkaammaksi kuin tuulen riepottelema paperilappu Chamberlainin kädessä , jolle ”rauhantakuu” oli kirjoitettu. Tapahtuma on leimattu länsimaisen naiiviuden virstanpylvääksi. Ero kahden ajattelun välillä ei olisi voinut olla suurempi: Chamberlain ei voinut kuvitella sotaa, Hitler halusi sitä. Kaikki meni pieleen: suuri enemmistö briteistä ja suuri enemmistö parlamentista oli Chamberlainin takana. Jälkikuvan rakensivat muut, Winston Churchill etunenässä. Paradoksi: ”historian huonoin pääministeri” oli eniten rauhan puolesta, mutta tuki myös uudelleenvarustautumista monien muiden vastustaessa. Viime kädessä rauhantahtoinen rationaalisuus  oli yksi tulevien tapahtumien häviäjistä.

”Munchen 1938” otetaan esille, kun halutaan kuvata, kuinka diktaattori vie ensin pikkusormen, sitten koko käden ja lopulta kaiken muunkin. Hitlerin häikäilemättömyys ja länsivaltojen hyväuskoisuus johtivat ensin Itävallan Anschlussiin, sitten Tsekkoslovakian miehitykseen. Lopulta hyökkäys Puolaan johti sodanjulistukseen natsi-Saksalle, joskaan ei silloinkaan vielä käytännön sotatoimiin länsiliittoutuneiden puolelta.

Garri Kasparov ei liene kansainvälisen politiikan kärkiasiantuntija, mutta ylivertaisena shakkimestarina hän oli varmaankin laskenut Putinin siirrot jo etukäteen – vai oliko? Lukemattomia kertoja on toistettu ”München -38” -syndroomaa ikään kuin kansainvälisen politiikan lakina. Amerikkalaiset sovelsivat sitä oletuksena Vietnamissa. Päätöksentekijöillä (Eisenhower, Kennedy, Johnson, McNamara…) oli hyvässä muistissa Münchenin tapahtumat. Kuitenkaan dominoteoria ei toiminut Kaakkois-Aasiassa. Ei levinnyt kommunismi Vietnamista koko Kaakkois-Aasiaan maa kerrallaan. Dominoteorian mukaan kommunistit nappaavat ensin Vietnamin ja sitten Kambodzan, Thaimaan, (silloisen) Burman, Malesian, Indonesian ja Filippiinit. Jotkut puhuivat vakavasti Australian ”menettämisestä”. Presidentit Kennedy ja Johnson omaksuivat tämän ajattelun. Kuten tiedetään itseään toistava historia ei toistanut itseään. Vietnamissa ja Laosissa vallitsee sosialistinen yhteiskuntajärjestelmä, joka on kuitenkin kaukana Pohjois-Korean diktatuurista.

München 1938 on osa historiallista kokemusta, jota kannattaa arvioida kriittisesti yhtenä historian toimintamekanismina, mutta ei minään toistuvana tapahtumakierteenä. Kolmekymmentäluvun lopun tilanne oli asemien hakemista tulevaa, odotettavissa olevaa sotaa varten (Venäjä haki liittolaisia lännestä ja epäonnistuttuaan teki sopimuksen Saksan kanssa voittaakseen aikaa jne.). Suurvaltakoreografia 1930-luvulla oli osin ainutlaatuista, osin ketjureaktionomaista liittolaissuhteiden muodostamista aiempaa historiaa soveltaen.

Nykytilanteen vaaramomentti ei ole Venäjän München -38 -tyyppinen laajentumistendenssi, vaan se, kun propagandaa ja varustelukierrettä jatketaan idässä ja lännessä tarpeeksi kauan, joudutaan vaaraan, että sota uhkaa puhjeta sisään rakennetun logiikan (vastavuoroisen uhkailun) seurauksena.

Mutta onhan tiedossa Venäjän pyrkimys luoda etupiiri itselleen! Eikö sen potentiaalinen muodostamispyrkimys ole juuri dominoteorian toteuttamista?  En kuitenkaan usko Venäjällä olevan suurisuuntaisia valloitusajatuksia. Sille riittää,  kun Nato vetäytyy Venäjän rajoilta. Mutta, mutta….  Tuskinpa Venäjä ja Putin uskovat itsekään tähän. Putinin world order -etupiirijako ei toteudu. Sen sijaa uhkaa  asevarustelun jatkuminen ja suursodan syttymisen vaara on olemassa.

Liittämällä historiasta palasia yhteen luodaan uhkakuvien tilkkutäkki, kokonaisuus, joka kuitenkin muodostuu joka kerralla ainutlaatuisesta tapahtumasarjasta.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti