keskiviikko 29. kesäkuuta 2016

Onnittelut Suomelle viimeisestä sijasta!

Suomi on jälleen valittu maailman vakaimmaksi maaksi (Fragile States Index). Arvioinnista vastaa amerikkalainen Fund for Peace -järjestö. Kaikki muut maat ovat joko kateellisia tälle sijalle tai sitten arvostavat sitä. Suomessa yritetään perisuomalaiseen tyyliin etsiä tilastovinoumaa saavutuksen takia. Minä nyt otan – Suomen kansan puolesta - kehut vastaan sellaisenaan. Onneksi olkoon me!

Kuten viime vuonnakin, syntyi Suomen ja toiseksi parhaan maan väliin hajurako: me olimme ainoana maana ”very sustainable” (”hyvin kestävä tai hyvin vakaa”). Koska indeksi on maailman hauraimpien valtioiden lista, sijoittuu Suomi vakaimpana maana listan viimeiseksi (sija 178). Toiseksi vähiten hauras maa on Norja ja kolmanneksi Uusi-Seelanti. Ruotsi kököttää sijalla kahdeksan. Se on rysähtänyt viime vuoden kakkossijalta.

Haurain maa on Etelä-Sudan, sitten seuraavat Somalia, Keski-Afrikan tasavalta ja Sudan.

Suomen indeksilukema on 18,8 ja Norjan 21,2 joten olemme ylivoimaisia tässä rankingissa. Muista mainittakoon Ranska (sija 158) indeksillä 34,5 ja Yhdysvallat (sija 159) indeksillä 34,0. Näillä luvuilla saadaan arvolause ”very stable”.

Nettisivukommentteja (Fragile states index 2016) Suomen sijoituksen johdosta:

”So Finland is the greatest place to live on earth?” (”machingunwhhore”).

”I obviously knew that Finland would be up there, but in its own class? Damn, didn't expect that, since I feel like we've recently had our fair share of trouble.” (”Retired_Rentboy”).

”Finland is in a recession, and unable to sustain their current situation, and they're called the most sustainable? Something is severely wrong with this data.” (”davvii”).

”What bothered me most is that finland neighbours Russia. Now, I don't think finland is at risk of being invaded, but if you really have to rank, say, the EU countries by the level of external threat, finland has to be somewhere between the baltic states and france. To say that Finland is actually the safest country in Europe in regards to external threats seems silly, no matter how small the russian threat is.”(”lokethedog”).

”So it's silly even if the threat is nonexistent? Finland is practically the only EU-state in talking relations with Russia, and of the countries sharing a border with Russia, the one with friendliest relations. I imagine this played a role in the ranking as well.” (”diletantique”).

:::::::::::::::::::::::

Viime vuoden FSI-tilastoa kommentoin seuraavasti (1.8.2015):

”Yksi maita erottavista tekijöistä on suvaitsevaisuus. Mitä suvaitsemattomampi ilmapiiri sitä levottomampaa on. Eheys saavutetaan monien mielestä sillä tavalla, että kansakunta säilytetään samankulttuuristen ihmisten yhteisönä.

Asia voidaan kääntää myös toisinpäin eli mitä parempi erilaisuuden sietokyky on sitä kauemmas FFP-indexin kärjestä (siis pohjanoteerauksesta) jäädään. Kun ajatellaan viime päivien keskustelua monikulttuurisuudesta, jää vaikutelma, että meillä on suuriakin linjaerimielisyyksiä kansakuntamme sisällä. Kuva on varmaan vääristynyt viime aikojen tapahtumien johdosta.

Uskoisin, että kansakunnan sivistyksen taso, sen eheys mitataan juuri kyvyllä nähdä erilaisuus, mutta myös kyvyllä sulauttaa erilaiset ihmiset osaksi kansakuntakokonaisuutta. Tämä on taitolaji. Emme me ihan heikkoja ole tässä kilpailussa.”

On täysin mahdollista, että tulevien vuosien rankingiin vaikuttavat meidän maahanmuuttoasenteemme. Meillä on petrattavaa kaiken vieraan hyväksymisessä.

1 kommentti:

  1. Jaa-a, luulisin että tiedämme nyt mihin verorahamme menevät, kaikenlaisten luokituslaitosten johdon voitelemiseen. Ainakaan niitä ei käytetä nuorison koulutukseen, vanhusten hoitoon tai tieverkoston ylläpitoon.

    VastaaPoista