perjantai 12. heinäkuuta 2013

Steven Elopin Blowup

Tajuavatko ihmiset minkälaisen innovaation nokialaiset ovat tehneet uudessa Nokia 1020:ssa? Ja tajuavatko he sen itse? Kun Elop on viitannut siihen, että syksyllä tulee uusi mullistava tuote, niin se ei ehkä sittenkään ole tabletti (tablettikin varmaan ilmestyy). Miten olisi kamera? Sehän Nokialla jo itseasiassa on. Jos Lumia 1020:sta pudotetaan pois kovan puhelinkilpailun siihen pakottamia ominaisuuksia, voisi kameran ympärille rakentaa uuden ekosysteemin, eikä tämä uusi ekosysteemi sulje mitenkään puhelinominaisuuksia pois.

Wired lehden toimittaja sen sanoi ääneen: jos tämä (Lumia 1020) olisi Applen tuote, internet räjähtäisi. Alkaisi kaikkien aikojen hypetys.

Olen edelleen sitä mieltä - harkinnankin jälkeen – että tämä Nokian uusi luomus ja siitä kehitetyt jatkotuotteet takaavat sille menestyksen jatkossa. Vain brutaali, kateuden sekainen, asenteellinen propaganda voi sen estää. Mutta juuri sillä yritetään Nokia mitätöidä. Nokialla ollaan varmaan varauduttu tähän. Mutta siitä kamerasta. Maailma on täynnä toinen toistaan hienompia kuvaamisvälineitä, mutta Lumia 1020:n myötä Nokia on löytänyt uuden lähestymistavan koko kuvaamiseen. 41 megapikseliä ei ole mikään yläraja, eikä se ole edes asian ytimessä. Kameran ympärille voidaan kehittää sellainen ominaisuuksien kirjo, että läpimurtoa voidaan jo ennakoida.

Mikä saa minut uskomaan kameraan? Ainakin Carl Zeissin (nykyisin pelkkä Zeiss) mukanaolo on viimeistään nyt osoittautunut loistavaksi oivallukseksi. Tarvitaanko vielä liittoutumista jonkin tahon kanssa? Kamerateknologiayritys? Se jää nähtäväksi.

Suomalaisen elinkeinoelämän kannalta nokialaisten innovaatiot ovat käänteentekeviä. Juuri tällainen saa minut uskomaan modernin ”ohjelmointiteollisuuden” uuteen nousuun Suomessa. Teknologiteollisuus ei ole kuolemassa Suomesta.

Niin, se oli Michelangelo Antonioni, joka elokuvassaan Blowup ratkaisi murhamysteerin kuvasuurennoksen avulla. Steven Elopin mysteeri voitaisiin ratkaista ”Elopin Blowupin” avulla. Neula on vihdoin löytymässä heinäsuovasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti