Petri Koskinen kirjoitti taannoin Kauppalehdessä Barack Obaman minimipalkkojen korotustavoitteesta. Sosiaalitukien väitetään menevät Walmartille ja McDonalsille, koska ”niiden pienipalkkaisista työntekijöistä puolet ei selviä ilman yhteiskunnan apua”. Kova on maailma.
Yhdysvalloissa vähittäiskaupan työntekijöiden palkka on pudonnut 30 prosenttia inflaatiotarkistettuna vuoden 1973 jälkeen, eikä palkka sitä ennenkään kummoinen ollut. Täytyy todella ihmetellä, millä palkalla perheellisiä ihmisiä voi palkata ennen kuin omatunto alkaa soimata.
Obama haluaisi nostaa minimipalkkaa ja republikaanit karsia sosiaaliturvaa. Kun jo nykyisellään vasta sosiaaliturvan avulla saadaan riittävä elanto, niin mihinkä joudutaan, kun sosiaaliturvaa edelleen kavennetaan?
Kun Koskisen mukaan mediaanipalkka pikaruokalan tiskin takana on 8,69 dollaria tunnissa, merkitsee tämä ehkä 1300-1400 dollarin kuukausipalkkaa (reilut 1000 euroa kuukaudessa). Perheelliselle se on liian vähän. Ja Yhdysvalloissa pikaruokalan työntekijät ovat aikuisia.
Yhdysvalloissa minimipalkka on jäänyt inflaatiosta jälkeen. Koskisen käyttämän työnantajien edustajan argumentti, että jos Obaman korotus onnistuu, yritykset siirtävät työpaikkoja halvemman palkkatason maihin, on uskomaton. Mihinkähän hampurilaispaikan työntekijä oikein siirtyy, kun amerikkalaiset eivät tule luopumaan epäterveellisestä ruuastaan, Kiinaanko?
Ei ihme, että amerikkalaiset käyttävät mielellään The Economist-lehden kehittämää Big Mac -indeksiä ostovoimamittarina. Tällä perusteella se pysyy kyllä tilastojen kärjessä, mutta vain työntekijöiden nälkäpalkan turvin. Kyllä näiden mittareidenkin järkevyyttä voisi joskus analysoida kriittisesti.
Tyypillistä kyllä, Koskinen ei ota kantaa työntekijän asemaan paitsi, että tulkitsen hänen myötäilevän Björn Wahlroosin kantaa, jonka mukaan minimipalkka on torakka! Jälleen saa Wahlroos pontta saksalaisvastaisiin mielipiteisiinsä, kun Saksan uusi hallitus on sitoutunut korottamaan sikäläistä minimipalkkaa.
Yhdysvalloissa minimipalkan vastustajien rintama on kova, vaikka todistettavasti minimipalkalla ei ole siihen liitettyjä negatiivisia vaikutuksia, kuten työttömyyden lisääntymistä. Tämä on voitu todeta Yhdysvalloissa, kun naapuriosavaltioista toinen on korottanut minimipalkkaa ja toinen ei. Ei ole havaittu negatiivisia vaikutuksia työllisyyteen.
On arvioitu, että minimipalkan nosto nykyisestä 7,25 dollarista 10,10 dollariin hyödyttäisi 30 miljoonaa työntekijää suoraan tai epäsuorasti palkannousun johdosta.
Jopa 57-59 prosenttia republikaaneista kannattaa minimipalkan nostoa, demokraateista puhumattakaan. Toteammeko jälleen kerran, että republikaanien oikeistolainen vähemmistö pystyy estämään järjen käytön demokraattisessa päätöksenteossa?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti