Julkisuudessa on kiinnitetty huomiota Pisa-tutkimuksen kummallisuuksiin. Otetaan esimerkkinä vaikkapa Shanghai, Macao ja Hongkong (viimeksi mainitut ovat Kiinan ”erikoishallinta-alueita”). Nämähän ovat siis saman maan kaupunkeja. Joillakin verukkeilla ne ovat saaneet itsenäisen paikan Pisassa. Varsinkin amerikkalaiset ovat joko kateellisina tai sitten ihan perustellusti asettaneet kyseenlaiseksi näiden ”kaupunkivaltioiden” mukanaolon.
Pidän itsekin selvänä, että sellaisiin pisteisiin kuin Singapore ja Hongkong kerääntyy poikkeuksellisen aktiivista ja skarppia väkeä ja se heijastuu tuloksissa. Muistan kuinka ystäväni Kanadasta lähetti pari Pisaa sitten minulle Kanadan tilastoja. Siellä oli laskettu tulokset osavaltioittain. Iloisena hän toi esille, että hänen kotivaltionsa Alberta oli Suomen edellä, vaikka koko Kanada oli selvästi perässä. Jos välttämättä halutaan johtavat kaupungit mukaan, niin eikö voitaisi perustaa erikseen "kaupunkipisa" metropolialueiden väliseksi mittelöksi. Tulosten erilleen ottaminen ei ole mikään ongelma, ovathan isot kaupungit jo nyt mukana Pisassa.
Erikseen ovat sitten ne epäilyt, että Shanghaissa on kerätty testiin kouluittain all stars -kokoonpanoja, jotka ovat sitten vastanneet testiin. Kuka näitä tietää! Vähitellen Kiinankin olisi syytä saada koulujärjestelmänsä sille mallille, että koko maa voidaan huomioida testeissä ja tuloksissa. Muutoin tässä alkaa olla kysymys samasta asiasta kuin taannoisessa Itä-Saksan urheilumenestyksessä. Tarkoitus on pönkittää ideologisesti omaa asemaa keinolla millä hyvänsä.
Eräs epäselvyys koskee Suomen tuloksia. Maahanmuuttajia otettiin mukaan 15 % vastaajista, joka ylittää moninkertaisesti heidän osuutensa kokonaisväestöstä. Mm. tilastotieteilijä-kansanedustaja Osmo Soininvaara on kiinnittänyt tähän asiaan kriittisesti huomiota. Jos asia on näin, on tässä tietenkin selvä virhe. Mutta nyt on esille tullut Jouni Välijärvi, joka sanoo, että maahanmuuttajien osuus oli suuri, koska heidän koulumenestyksestään haluttiin tilastollisesti kattava otos. Oikein. Sitten Välijärvi sanoo (HS 8.12.2013), että varsinaisiin Suomen tuloksiin otettiin mukaan maahanmuuttajien todellista osuutta vastaava määrä vastauksia eli 3,8 prosenttia, jolloin maahanmuuttajien vaikutus kokonaistuloksiin on 2-3 pistetä. Oikein. Vaikutuksen pitääkin olla tulosten sisällä, koska haluamme kai olla rehellisiä.
Eikö Välijärvi voisi oikaista selvästi asioita tuonne eduskunnan suuntaan ja laajemmin, jotta turhilta spekulaatioilta säästytään? Eli siis tilastomatematiikka kaikkien nähtäville!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti