lauantai 27. helmikuuta 2021

Yksilölajit vs. joukkuelajit

 

Monen mielestä yksilölajeja ja joukkuelajeja ei ole syytä asettaa vastatusten. Katsoin jokin aika sitten televisiosta kahta  erilaista suoritusta ja totesin pitäväni molemmista. Kysymys oli  naisten jalkapallomaajoukkueen peliesityksestä Portugalia vastaan ja Lotta Kemppisen suorituksesta SM-kisojen 60 metrin sprintissä.

Minusta Suomen jalkapallojoukkueen peliesitys toisella puoliajalla Portugalia vastaan oli positiivisessa mielessä  hämmentävä. Suomi oli edellä fyysisyyden (kovuuden) lisäksi juoksunopeudessa eikä hävinnyt taitavalle vastustajalle myöskään pelinopeudessa. Myös pelirohkeus ansaitsee kiitoksen. Suomi pystyi painostamaan pitkiä jaksoja toisen puoliajan peliajasta. Joku voi sanoa,  että Suomi sopeutui paremmin helmikuun kylmyyteen ja Portugali hyytyi  pakkaseen, mutta turha jossitella: olimme parempia.

Lotta Kemppinen on sekä fyysisiltä ominaisuuksiltaan että elämänasenteeltaan varsinainen ilopilleri, joka levittää hyväntuulisuutta ympärilleen. Hän on hyvä tyyppi. Juoksun päättymisen jälkeen tuntui,  että kaikki finaalijuoksijat osallistuivat voittajan ilonpitoon joukkueurheilijamaisesti.  Kemppisen huippuaika liitetään briljanttina välähdyksenä suomalaisen pikajuoksun historiaan. Kestäisipä sprintteri ehjänä!

Sitten synkemmät näköalat. Kun viikonloppuisin katselee Norjan menestytä talvilajeissa (ja miksei myös kesälajeissa) laidasta laitaan, huomaa järkytyksekseen, että Norja saattaa yhden viikonlopun aikana saavuttaa menestystä,  johon Suomi tarvitsee vuoden – ei, vaan jopa vuosia. Ihan kaikkea ei voi selittää öljyn voitelemalla koneistolla.

Monesti tulee miettineeksi,  miksi kilpaurheilussa yksilölajeissa menestyminen on hiipunut. Pienet ikäluokat?  Kyllä,  mutta eivät ne ole suuret Norjalla ja Ruotsillakaan. Lajikirjo on monipuolistunut? Kyllä,  huippuja ei riitä kaikkiin,  ja varsinkaan ei perinteisiin lajeihin. Jotkut lajit putoavat muodista? Kyllä, mutta trendeille  on vaikeaa mahtaa mitään.  Yhteisöllisyyden houkuttelevuus on kasvanut? Kyllä, kukapa sitä jaksaisi yksin puurtaa. Sanotaan vaikkapa niin, että myötätuntoni on yksilölajien puolella,  koska ne ovat altavastaajina yksilö- ja joukkuelajien väännössä.

Asiaa voi pohtia omien harrastusten kautta. On tunnustettava, että olen yksilölajien mies. Harrastuksena  ovat muun muassa kuntosali, laskettelu ja golf.  Mitään noista lajeista en harrasta yksin. Mitä olisi laskettelu ilman kaveria. Laskettelu on sekä yksilölaji että kumppanilaji!

:::::::::::::::::::::::::::

Joukkueurheilulajien suosio on kiistatta lisääntynyt viime vuosien aikana. Kaupungistuminen on lisännyt jalkapallon, koripallon ja salibandyn suosiota. Vastaavasti yleisurheilu, hiihto, painonosto ja paini ovat olleet agraarikulttuurista nousseita lajeja ja kadottaneet vetovoimaansa maaseudun paikka paikoin hiljennyttyä.

Vuonna 2017 tehdyssä selvityksessä lunastettuja pelipasseja/kilpailulisenssejä oli jalkapallossa 140 000, jääkiekossa 76 000 salibandyssa 65 100 ja yleisurheilussa 31 000. Tällä mittarilla yleisurheilu oli suositumpaa kuin koripallo (19 000) tai lentopallo (12 200). Suosiojakaumaan joukkuelajien hyväksi ovat vaikuttaneet tutkimusten mukaan kanssakilpailijoiden tuki, se ettei ole tarvinnut harrastaa yksin  ja joukkuelajien usein yksilölajeja ammattimaisempi toiminta.

Toisaalta  joukkuelajienkaan menestys kansainvälisesti ei ole ollut mitenkään itsestään selvää tai lineaarisesti kasvavaa. Pikemminkin menestys on vuosien varrella aaltoillut.

Viime vuosina yleisurheilun harrastaminen on vaatinut uhrautumista,  koska raha ei liiku lajissa. On ollut järkyttävää havaita, miten niukoilla resursseilla yleisurheilijat joutuvat pärjäämään.

:::::::::::::::::::::::::

Käytän seuraavassa yleisurheilijoita yksilölajien edustajina pohtiessani sitä,  miksi yksilölajeissa menestyksen saavuttaminen on osoittautunut niin työlääksi. Toisaalta pohdin myös sitä,  miten vähästä saisi irti enemmän.

Seurasin yleisurheilua jo 1960-luvun alussa, eikä vanhalle rakkaudelle voi mitään eikä tarvitse voidakaan. Myös jääkiekko on kuulunut suosikkeihini ainakin Tampereen vuoden 1965 MM-kisoista lähtien. Olen nähnyt yleisurheilun nousut ja laskut. Pienet ikäluokat olivat varmaankin osasyynä yleisurheilun 1960-luvun jälkipuoliskon taantumiseen ja vastaavasti  suuret ikäluokat olivat parhaimmassa urheilun harjoittamisiässä 1970-luvulla. Harrastaneisuutta riitti. Silloin ei pahemmin tarvinnut valitella menestyksen puutetta – ei radalla eikä kentällä.  Noiden aikojen jälkeen tulostahti ja menestyminen arvokisoissa on pikkuhiljaa hiipunut.

Paras keino nostaa yleisurheilun tasoa on  keskinäisen hyvähenkisen kilvoittelun lisääminen Tästä esimerkkinä ovat pika-aiturit Neziri, Korte, Hurske ja Harala. He ovat yhdessä paljon enemmän kuin yksilöiden summa, vaikka yksilölajista onkin kysymys. Keskinäinen kilpailu on parantanut tuloksia ja lisännyt potentiaalisesti yleisön kiinnostusta. Niinpä yleisurheilukilpailuja on voitu seurata pitkälti em. kolmikon keskinäisen kilvoittelun kautta. Suuri yleisö on löytänyt heidät. Loppujen lopuksi kovin monta uutta huippua ei tarvitse löytyä, kun yleisönkin kiinnostus herää. Kysymys on enemmänkin siitä, miten myönteinen tilanne saadaan kestämään väistämättömien vaikeiden aikojen yli. Loukkaantumisia sattuu ja on hyvin vaikea arvioida koettelevatko loukkaantumiset enemmän meidän kuin muiden maiden yleisurheilijoita. Urheilija ei tervettä päivää näe, aina jotakin paikkaa kolottaa  silloin,  kun tavoitellaan huipputasoa.

Muutamia urheilijoita koskien on kysymys siitä, saavatko he kehittyäkseen riittävän kovan vastuksen kotimaisilta kilpakumppaneilta. On helppoa sanoa, että Topi Raitanen ei saa riittävästi kovan kilpailun tuottamaa kovuutta kotimaasta. Tavanomaiset jänisjuoksut kotimaisin voimin eivät ole kylliksi. Mieshän hallitsisi halutessaan kaikkia matkoja 800 metristä (!) 10 000 metriin kotimaan markkinoilla, jos hän panostaisi jokaiseen niistä erikseen.

Samanlainen tapaus on Elmo Lakka pika-aidoissa. Hän tarvitsisi ehdottomasti kovempia kotimaisia kilpakumppaneita. Muita yksittäisiä ja yksinäisiä huippuja edustavat Sara Kuivisto keskimatkoilla, Simo Lipsanen kolmiloikassa sekä Ella Junnila korkeushypyssä.

Ainakaan vielä Raitanen ja Lakka, sen enempää kuin Kuivisto ja Lipsanenkaan eivät ole saaneet imua aikaiseksi kanssakilpailijoiden saamiseksi huipulle, eikä tällaista ole odotettavissa aivan tuota pikaa.

Olen useissa yhteyksissä valitellut sitä,  että yhteishengen tietynlainen ilmentyminen yleisurheilussa - maajoukkuekulttuuri - on katoavaa perinnettä. Ruotsi-ottelu on jonkinlainen reliikki ja sekin on menettänyt dramaattisesti katsojalukuja.  Vuosikymmenten ajan maaottelut ovat olleet yleisurheilun suola. Erilaiset gp-kisat ovat syöneet niiden vetovoiman. Timanttiliigan kisoissa huippuyksilöiden rooli korostuu joukkueyleisurheilun kustannuksella. Vain kovimmat huiput saavat isoja palkintorahoja. Tälle tasolle murtautuminen on äärimmäistä uhrautumista vaativaa. Ennakoin joskus 1970-luvulla,  että kun suuri raha tunkeutuu yleisurheiluun,  Suomi on häviäjä, koska raha houkuttelee kehittyvien  maiden urheilijoita  parempaan elämään. Meillä on toimittu innostuksen ja kansallisen ylpeyden kannustamina.

On murheellista katsoa,  kun yleisurheilukentät rappeutuvat vähän joka puolella Suomea käytön ja ylläpidon puutteessa.  Ihan vielä ei olla mäkihypyn alennustilan tasolla, mutta vaara väijyy lajin yllä. Minäkin kävin etsimässä syntymäkotikuntani vanhan hyppyrimäen perustuksia umpikorven keskeltä!

Doping-kulttuuria ei voi tässä  yhteydessä sivuuttaa.  Voitaneen sanoa, että Lahden vuoden 2001 doping-skandaalin jäljet eivät ole vieläkään haihtuneet. Tapahtunut on johtanut Suomessa erittäin tiukkaan suhtautumiseen dopingiin, ehkä jopa maailman tiukimpaan. Niin pitääkin olla, mutta muualla ei olla välttämättä  yhtä puhdasoppisia.

Lahjakkuuksien kokoaminen yhteen ei ole helppoa, mutta kuitenkin mahdollista. Siitä on hyviä esimerkkejä. ”Yksilöt yhdessä” voisi olla panostuksen arvoinen asia vielä nykyistä enemmän. Myös joukkuetyyppisen ajattelun sisällyttäminen yleisurheiluun nykyistä laajemmin ja mielikuvitusrikkaammin on suositeltavaa. Hyvä esimerkki oli sisäratojen SM-kilpailuihin mukaan ympätyt seurojen väliset 4 x 200 metrin viestit.

 

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti