Nato-kannatus on lisääntynyt kirkuvat otsakkeet. Painottaisin aivan eri asioita. Ihailen Suomen kansan suuren enemmistön rauhallisuutta nykyisessä kireässä kansainvälisessä tilanteessa. Nato-liittolaisuuden kannalla on Ylen tuoreen mielipidekyselyn perusteella vain 26 prosenttia suomalaista, kun taas vastustavalla kannalla on 58 prosenttia suomalaisista.
Kannattaa huomata, että maaliskuussa vastustajien määrä oli jokseenkin sama kuin nyt heinä-elokuussa. Eli kriisin akuutissa vaiheessa vajaan puolen vuoden aikana vastustajien määrä pysyi vakaana.
Ja tämä tapahtui kaiken sen propagandan keskellä, mitä esim. monet poliitikot (ml. kaksi pääministeriä) ja ns. asiantuntijat koko ajan syöttävät kansalaisille!
Jostakin syystä pakokauhuisuuden vallassa on osa eliitin aktiivisimmista, se osa, joka kirjoittelee tai muutoin tuo kantansa esille. Tilanne on hämmentävä: vallitsee epäluottamus tavallisten suomalaisten ja monien kansan kellokkaiden välillä. Vai onko tämä sittenkään yllättävää, sillä suomalaiset tuntevat tunnetusti epäluuloa poliitikkoja kohtaan?
Ihmiset vaistoavat eliitin ylireagoinnin.
Ehkäpä ihmiset sielunsa silmin näkevät jo Nato-kortin käytön korvaamassa vanhentunutta Neuvostoliitto-korttia. Tällä tarkoitan painostusta ulkovaltojen avulla omia kansalaisia vastaan. Tähän vaaraan ei haluta enää antautua.
Asiaan vaikuttaa varmaankin se, että tavattoman monet venäläiset vierailevat nykyisin Suomessa. Turisteihin on totuttu ja turistivirran positiiviset vaikutukset ymmärretään. Keskinäinen kanssakäyminen on lisännyt luottamusta.
Myös tavallisten venäläisten suhtautuminen Suomeen on mielipidetiedustelujen mukaan erittäin positiivista, suorastaan poikkeuksellista muihin kansakuntiin nähden.
Venäjän luoteiskulma vaikuttaa varsinaiselta rauhan tyyssijalta verrattuna moniin muihin Venäjän rajan osiin ja Venäjän johto osaa arvostaa tätä.
Ukrainaan liittyvien pakotteiden ja vastapakotteiden kierre tietenkin rasittaa omalta osaltaan Suomen ja Venäjän suhteita. Pakotteet eivät kuitenkaan näytä tuovan ratkaisua itse kriisiin.
Suomen hallituksessa on selkeä linjaero pääministerin ja ulkoministerin välillä, vaikka eroja ei halutakaan korostaa. HS 9.8.2014: Stubb: kriisin ratkaisun avaimet ovat ”vain ja ainoastaan Venäjällä”. Tuomioja: ”Täytyy myös katsoa, miten voidaan tehdä sellainen kaikille kelvollinen ja kunniallinen tapa päästä irti tästä (kriisistä), jossa ketään ei ajeta nurkkaan”.
Olen itse korostanut rauhan solmimisen monenkeskisyyttä: ei päästä eteenpäin, jos kaikkien keskeisten tahojen kompromissihalukkuutta ei testata.
Suomelle sotilaallinen liittoutumattomuus on ollut ulkopolitiikan menestystekijä. Selkeä enemmistö suomalaisista haluaa jatkaa vakauden tiellä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti