Siitä on nyt kohta 9 vuotta, kun Yhdysvaltain asuntojen hinnat ennen finanssikriisiä saavuttivat korkeimman tasonsa (syksyllä 2006). Synnytetty kupla oli aikapommi, joka räjähti pienellä viiveellä 2007-2008 aiheuttaen suurta tuhoa maailmantaloudessa. Samaan aikaan, kun Yhdysvallat on toipumassa kriisistä täyteen iskuun, Eurooppa kieriskelee edelleen ainakin osittain taantuman syövereissä. Miten amerikkalaiset osasivatkin tehdä tämän? He poistuivat näyttämöltä savuavien raunioiden keskeltä suurina voittajina. Niinkö? No ei aivan, kyllä eurokriisissä vanhan mantereen omat kohtalokkaat virheet ovat pitkittäneet kriisiä. Amerikkalaisperäinen finanssikriisi kuitenkin laukaisi syvän taantuman Euroopassa ja siitä on tullut todellinen jatkokertomus. Toki Espanjan ja Irlannin asuntojen hintakupla puhkesi samoihin aikoihin kuin Yhdysvalloissa.
Yhdysvaltoja on kehuttu siitä, että se on käynnistänyt toimenpiteensä taantuman kukistamiseksi ajoissa päinvastoin kuin Eurooppa. Yhdysvalloissa pankkinen säätely kiristyi jo viisi vuotta sitten ja sitä seurasi quantitative easing, jolla rahaa pumpattiin aneemisille markkinoille ja nyt alkaa olla sadon korjuun aika.
Amerikkalaiset osaavat sotkea asiansa perusteellisesti, mutta hämmentävästi myös korjata tehdyt erehdykset. Vahingot olivat kuitenkin mittavat, eikä köyhä väestönosa ole vieläkään toipunut iskusta.
Yhdysvaltain työttömyys on asettunut 5,5 prosentin tasolle ja saattaa siitä vielä laskea. Kuinka alas työttömyys voi laskea ennen kuin inflaatio alkaa kiihtyä? Paul Krugmanin mukaan tätä rajaa ei ole vielä saavutettu. Sen näkee rauhallisesta inflaatio- ja palkkakehityksestä. Inflaatio pysynyt 1-2 prosentissa vuosina 2013-2014 samalla kun kasvu on kiihtynyt 2,4 prosenttiin (2014). Vuoden 2015 alussa inflaatio on painunut jopa nollatasolle.
Sitä rajaa, jossa työttömyys laskee niin alas, että inflaatio alkaa kiihtyä kuvataan käsitteellä ”Nairu”. Yhdysvaltain keskuspankki arvioi Nairu-rajaksi nyt työttömyystason 5,2-5,5. Nyt siis ollaan tasolla 5,5 prosenttia. Eikö siis ole syytä huoleen, koska inflaatio saattaa kiihtyä ja paine korkojen nostamisesta lähenee? Tällaista ei ole juuri nyt näköpiirissä ainakaan välittömästi. Siispä työpaikkoja perustetaan edelleen hyvään tahtiin.
Vielä ei olla siis Nairun rajoilla. Parhaassa tapauksessa luodaan vielä huomattava määrä työpaikkoja ennen kuin inflaatiovaara realisoituu. Päinvastaisessa tapauksessa talouden ylikuumeneminen alkaa väijyä taustalla. Seuraavat puoli vuotta ratkaisevat paljon.
Entä Euroopassa? Vanhalla mantereella ollaan tuskallisen kaukana tällaisista ”ongelmista”.
Varufakiksen maailmantalouden minotauruksen mukaan amerikkalaiset ovat luoneet sellaisen maailmantalouden hirviön, peräti pedon ,joka muodostuu kuuluisasta kaksoisvajeesta. Perusjenkki ei tule palkoilaan kunniallisesti toimeen, vaan joutuu elämään velaksi, mikä johtaa rahvaan jatkuviin ajolähtöihin osavaltiosta toiseen, siksi tarvitaan maailman epävakauttamista jotta turvallisuus hakuiset tallettajat panevat varansa pakenemaan ja rahoittamaan tätä hirviötä. Sopeutuvimmat jenkkinuoret asuvat joko pyörienpäällä tai ovat juggeloita.
VastaaPoista