Jos kuuntelee Donald Trumpia, niin Yhdysvaltain talous on syöksykierteessä, palkat putoavat ja kiinalaiset varastavat työpaikat. On totta, että inflaatiotarkistetut palkat eivät vieläkään ole keskimäärin aivan sillä tasolla kuin ennen finanssikriisin käynnistymistä 2008, mutta juuri tulleet tilastot Yhdysvaltain väestönlaskentavirastosta (US Census Bureau) vuodelta 2015 kertovat, että käänne on tapahtunut.
Näistä asioista kertoo Paul Krugman New York Timesin kolumnissaan (”Obama`s Trickle-Up Economics”) 16.9.2016. Oleellisin tieto käytävää vaalikampanjaa ajatellen on perheiden tulotason keskimääräinen nousu peräti 5,2 prosentilla vuodesta 2014 vuoteen 2015. Köyhyysaste on laskenut selkeästi ja sairausvakuutusten kattavuus on merkittävästi korkeammalla tasolla kuin vuonna 2014. Krugman jopa vertaa näitä saavutuksia vuoteen 1999, joka oli korkeasuhdannevuosi.
Tämä merkitsee erittäin makoisaa viestiä Obaman hallinnolle, jota republikaanit ovat tapansa mukana moittineet synkin sävyin. Republikaanit ovat syyttäneet toistuvasti Obamaa siitä, että hän ”uudelleen jakaa (redistribute) työpaikkojen luojilta” keräämiään veroja niille kuuluisille 47 prosentille, jotka Mitt Romney vuoden 2012 vaalikampanjan yhteydessä mainitsi olevan sosiaalituvan varassa eläviä (siis väkeä, jolta Romney ei odottanut saavansa kannatusta!). On väitetty, että tämä Obaman ”sosialistinen” politiikka tappaa aloitteellisuuden ja estää talouden elpymisen.
On totta, että Obama on korottanut suurituloisten veroja huomattavasti, jopa niin, että nyt top 1 prosentin verotuksen taso on korkeammalla kuin ENNEN Ronald Reaganin rikkaille suunnattujen veronalennusten käynnistymistä.
Obaman kauden saldo on kuitenkin aivan toinen kuin republikaanit ovat pahansuopuudessaan väittäneet ja pitäessään kiinni trickle-down teoriasta (”valumateoriasta”) kuvitelleet. Obamacaren seurannaisvaikutuksineen piti viedä miljoonia työpaikkoja arvostelijoiden mielestä. Mitä tapahtui? Työpaikkojen määrä on päinvastoin kasvanut ja kasvu on ollut parasta sitten 1990-luvun huippuvuosien!
Tietenkin Trump väittää, että lukuja on manipuloitu. Republikaaninen propaganda on niin kovaa, että se on muuttanut mustan valkoiseksi ja kannattajille on jäänyt päälle Yhdysvaltain talouden stagnaatiomoodi. Onneksi nyt on tullut gallupeista lukuja, jotka kertovat tavallisten ihmisten luottamuksesta talouden elpymiseen, joka syö republikaanien uskottavuutta.
Obaman sosiaaliturvaohjelma on auttanut perheitä ja heijastuu nyt kansalaisten ostovoiman paranemisena. Republikaanien kritiikki Obaman politiikkaa kohtaan on osoittautunut vääräksi.
Vieläkin on paljon tehtävää, jotta nimenomaan tavallisten ihmisten toivo paremmasta tulevaisuudesta heräisi, mutta ollaan kuitenkin oikealla tiellä.
Nyt näyttäisi siltä, että Obaman ennen presidenttiyttään loihtima - ja Clintonin vaalikampanjan lähtölaukauksen yhteydessä vahvistama - toivokampanja (Yes, we can) ei ole ollut pelkkää lupausta, vaan presidentti voi olla tyytyväinen työhönsä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti