Kuulun niihin, joihin Nokian puhelinbusineksen myynti vaikutti shokin tavoin – ainakin aluksi. Olen näissä blogikirjoituksissa hehkuttanut Nokian osaamista ja olen vieläkin sitä mieltä, että Nokian innovatiivisuus on huippuluokkaa. Se ei kuitenkaan riitä, jos innovaatiot eivät realisoidu itse tuotteiksi riittävän nopeasti ja talous ei ole kunnossa.
Jo vuosia meillä on puhuttu "toisen Nokian" synnyttämisestä. Kysymys on absurdi ja osoittaa, miten huonosti tajutaan Nokian ainutlaatuisuus. Että Suomesta nousi yhtiö, joka oli maailman ehdottomia kärkibrändejä, on maailmanluokan ihme.
On vaarallista ottaa kantaa pettyneessä mielentilassa. Juuri nyt voidaan sanoa, että pöly ei ole laskeutunut Nokia-päätöksestä, se on vielä nousussa. Toki päätöksen hyödyt voivat vielä muuttua siunaukseksi Suomelle.
Monet ovat nyt vahingoniloisia. ”Mitä minä sanoin!” on monen huulilla. Yhtä monet ovat katkeria päätöksestä. Syytökset ovat henkilöön meneviä. Stephen Elop ei ole ollut mikään suosikkipoju tähänkään saakka. Nyt hän on näytelmän konna. Salaliittoteoriat rehottavat.
Kaiken jälkeen on sanottava, että Nokian puhelinstrategia epäonnistui. Yksityiskohdat kuitenkin puuttuvat. Esimerkiksi, mitkä ovat Lumia-puhelimien viime kuukausien myyntiluvut? Lopputulema ennakoisi, että myynninkehitys on ollut vaatimatonta. Toisaalta esim. malli 520 on myynyt hyvin. Aika loppui kesken eikä kärsivällisyyttä riittänyt.
Jätän salaliittopuheet sikseen. Itse tunsin melkoista luottamusta Microsoft-strategiaan, vaikka Ballmerin firma onkin edennyt hyvin hitaasti käyttöjärjestelmän kehitystyössä.
Tietenkin businessmaailma on häikäilemätöntä. Vasta ehkä vuosien päästä selviävät monet yksityiskohdat tästäkin kaupasta.
Hiukan kyynisesti voi suhtautua lupaukseen, että 4700 työpaikkaa säilyvät Suomessa. Niin monet ovat luvanneet…. Mutta jospa nyt tapahtuu kerrankin poikkeus! Kannattaa myös huomioida, että verkko-Nokia on suurempi työllistäjä Suomessa jo tällä hetkellä (6300 työntekijää).
Verkkoliiketoiminnassa Nokia on saavuttanut hyviä tuloksia myös taloudellisesti. Sen kilpailijat Ericsson ja Huawei ovat vahvoja, mutta Nokia pärjää niille hyvin LTE-verkoissa. Jos siis nyt päästään keskittymään verkkoihin, voi edessä olla hyviä vuosia. Kartat ja Advanced Technologies ovat Nokian muut tukipilarit. Varsinkin kartat ja navigointi joutuvat kovaan kilpaan Googlen kanssa. Toisaalta Nokian kartat ja autonavigointi ovat menestyneet maailmalla.
Eräänlaisena lohdutuspalkintona Microsoft on sijoittamassa data centeriä Suomeen. Tämä on nähtävissä osana Microsoftin maailmanlaajuista strategiaa ja olisi hyvin voinut toteutua ilman isoa kauppaakin. Esimerkiksi tiedote 24.6.2013 kertoo Microsoftin investoivan 678 miljoonaa dollaria Des Moinesin data centerin laajennukseen (työpaikkoja 29 kappaletta!). Konesaleissa on jotain omituista hohtoa. Olisiko syytä käyttää näistä konesaleista arkisesti nimeä "tietovarasto" (pilvipalvelujen palvelinlaitteiden sijoituspaikka backup-, tietoturva- ja tietoliikenneyhteyslaittein)? Työpaikkojen määrä tietovarastotontin hehtaaria kohden on murto-osa verrattuna perinteiseen tavaravarastoon.
Jostakin syystä kuluttajatuotteiden tekeminen on ollut suomalaisille insinööreille vaikea haaste viimeiset 30 vuotta. Nokian puhelimet olivat poikkeus. Ehkä on niin, että verkkotuotteet ovat omiaan suomalaiselle insinöörille. Ne ovat b to b -tuotteita.
Myönnettäköön, että omistamaani Nokia Lumia 920:een sisältyy tunnearvoa. Onneksi se on niin käyttökelpoinen, että vähään aikaan ei tarvitse vaivata päätään uudelle raudalla. Kaikkein karmeinta olisi todeta, että Nokia, joka vihdoin oli saamaisillaan tuotteensa kilpailukykyiseksi, luovuttaa aarteensa Microsoftille, joka rupeaa tekemään rahaa – nokialaisten työllä.
Varmaa on, että tylsä verkkoliiketoiminta ei lyö vertoja puhelimien seksikkyydelle. Kun olimme perheen kansa Wienissä viisi vuotta sitten tavallisen pikku konditorian omistaja - kysyttyään, mistä olimme - leveästi hymyillen huudahti, "Ahaa, Nokialand". Nokiassa meillä oli käyntikortti. Kun kiertelimme turistibussilla muutama vuosi sitten Dublinin esikaupunkialueilla, opas ilmoitti koko ryhmälle, että "suljettehan sitten Nokianne opastuksen ajaksi". Ei aika mennyt koskaan palaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti