perjantai 11. marraskuuta 2016

Miksi demokraatit eivät onnistuneet säilyttämään valkoisten työläisten ääniä presidentinvaaleissa?

Donald Trumpin menestystä ja Hillary Clintonin tappiota on eritelty lukemattomissa arvioissa viime päivinä. Yksi kysymys kuuluu, miksi Trump onnistui nappaaman joitakin perinteisesti demokraatteja äänestäneitä osavaltioita, kuten Pennsylvanian, Wisconsinin ja Ohion? Trumpin menestys näissä osavaltioissa on osa White Backlashia (valkoista vastaiskua), jota republikaanit ovat viritelleet ainakin 2000-luvun alusta lähtien. Tähän mennessä he eivät ole vain onnistuneet läheskään odotetulla tavalla. Nyt Trump onnistui ehkä sen takia, että aika oli kypsä, mutta ennen kaikkea sen takia, että valkoinen vanheneva työväestö on vihdoinkin (näin uskallan sanoa) turhautunut jatkuviin teollisuustyöpaikkojen menetyksiin ja vaihtumiseen heikompipalkkaisiin työpaikkoihin. Vanhat teollisuustyöpaikat olivat hyväpalkkaisia, joka on korostanut turhautumisen kokemusta.

Miksi demokraatit epäonnistuivat valkoisten työläisten äänien saalistamisessa ja miksi Trump ja republikaanit onnistuivat?

Jotkut - kuten Lauri Holappa – ovat arvioineet, että ”keskustavasemmistolainen projekti on täydellisesti epäonnistunut”. Tämä on melkoinen yksinkertaistus kahdesta syystä. Ensinnäkin Trumpin politiikka, jolla hän tukee valkoista proletariaattia on toistaiseksi pelkkä lupaus. Emme tiedä, mitä hän aikoo tehdä ihmisten aseman helpottamiseksi. Trump on onnistunut äänien hankinnassa, mutta pystyykö hän lunastamaan lupauksensa heille. Väki on kouluttamatonta ja joutunut teknologisen kehityksen ja maapalloistumisen uhriksi.

Toiseksi – ja tätä olen yrittänyt tuoda esille useasti – demokraatit ovat kyllä ajaneet oikeantyyppisiä veroratkaisuja, mutta eivät tarpeeksi päättäväisesti. Suurempi syy epäonnistumiseen on kuitenkin republikaanien harjoittaman yhteistyöpyrintöjen totaalinen sabotointi kongressissa 1990-luvulta alkaen. He ovat tarjonneet työväenluokalle omaa trickle-down politiikkansa (uskomusta, että veronkevennyksin ylemmille tuloluokille annetut verohelpotukset valuvat alaspäin, joka on eräänlainen amerikkalaisen unelman väärinymmärretty sovellus) + umpikonservatiivisia arvoja. Jostain syystä proletariaatti osti – vanhoillisia kun ovat – tämän republikaanien paketin eli suoraan sanottuna antoivat itsensä tulla huijatuksi.

Kai se on niin, että arvot ovat syvimmällä ihmisen psyykessä. Sieltä voi ammentaa vaikka miten väkevää moraalieetosta (uskonto, perinteiset arvot, pyhä avioliitto heterojen kesken, abortin tuomittavuus, asekulttuurin ylistäminen jne.). Nämä arvot näyttivät takavuosina ohittavan ihmisten mielissä taloudelliset kysymykset (tuloerokehitys!) mennen tullen - kunnes mitta tuli täyteen. Nyt vaaditaan olosuhteiden parantamista, tosin todennäköisesti edelleen vahvoin ideologisin reunaehdoin.

Donald Trump tuli sivusta ikään kuin pääpuolueiden ohi ja kiilasi valkoisten työläisten pääehdokkaaksi. Tulosta voi pitää osin seurauksena kongressin yhteistyökyvyttömyydestä, josta republikaanit kantavat ehdottomasti päävastuun: tarvittavat uudistukset ovat jääneet tekemättä ajoissa. Nyt republikaanit saivat palkinnoksi (!) vaalivoiton, tosin eivät omasta ansioistaan, vaan Trumpin ansiosta. Republikaanien haasteeksi jää se, että heidän on vielä sulatettava Trumpin voitto.

Rohkenen sanoa, että nyt saattaa seurata uusi huijaus, kun Trump on äänestäjilleen syöttänyt tarinan, jonka mukaan kiinalaiset ja meksikolaiset ovat syöneet heidän työpaikkansa, vaikka kysymys lienee hyvin suurelta osin vanhan teollisuuden aivan luonnollisesta jäämisestä uuden teknologian varjoon.

PS

Meneillään näyttää olevan vaalilupausten peruutuspäivät. Obamacarea ei kumota, mikä olisi ollutkin järjetöntä.

3 kommenttia:

  1. Lukumiehenä,ersippäs käsiisiWolfkag Streeckin kirja Ostettua aikaa, siinä on liberaalidemokratian tila,nykyisellä reitillä erittäin hyvin käsitelty.
    Hän jakaa sotienjälkeisen ajan vero ja velkavaltioon, nyt elämme uusliberaalin idean mukaista valtion ja julkisen omistamisen hävittämisen aikaa.
    Trump tulee viimeistelemään tuon yhdysvaltain valtion teurastamis operaation,antamalla valtavat verohelpotukkset varakkaille, sekä polkaisemalla pystyyn valtavan elvytyspaketin,johon koko muumaailma tavalla tai toisella osallistuu,meidän helvetin hölmöt eivät tätä viellä ymmärrä.

    VastaaPoista
  2. Streeckin teesit hyvin monien eri tahojen irtisanoutumisesta demokratiasta ovat allekirjoitettavissa. Streeckin odotuksissa on, että nykykehityksen vastavoimat nostavat päätään ja kyllä hän näyttää luottavan vastavoimana demokratiaan.
    Trumpin voitto ei ole demokratian voitto (niinkuin monet tuntuvat sanovan), vaan osoitus demokratian pehmenemisestä populististen voimien puristuksessa.
    Velkavetoisuus on todellinen vaara trumpilaisella politiikalla, mutta mitä siihen sanovat pihit republikaanit? Vai käykö niin kuin Reaganin aikana, että kansantalous velkaantui ja demokraatit joutuivat oikaisemaan talouden 1990-luvulla?

    VastaaPoista