torstai 17. marraskuuta 2016

Ovatko demokraatit huonoja häviäjiä?

Kun Yhdysvaltain presidentinvaalien ääntenlasku jatkuu edelleen, käy ilmi että Clintonin äänietu Trumpiin kasvaa vielä merkittävästi. Viimeisimpien amerikkalaista lehdistä poimittujen tietojen mukaan Clinton voisi saada 63,4 miljoonaa ääntä ja Donald Trump 61,2 miljoonaa ääntä. Tulos on historiallinen, sillä kukaan ei ole koskaan ”voittanut” vaaleja näin isolla äänimääräerolla pääsemättä silti virkaan. Tiedot ovat luonnollisesti epävirallisia. Lopputuloksen selville saaminen kestää pitkälle joulukuulle. Vaalien voittaja ratkesi kuitenkin vaa´ankieliosavaltioissa, joissa Trump sai suuremman kannatuksen. Tipalla kuitenkin oli, että tulos olisi kääntynyt toiseksi. Vaali oli nimittäin tiukempi kuin aiemmin oletin: nyt arvioidaan että vain yhteensä 55 000 äänen siirtymä Trumpilta Clintonille Michiganissa, Pennsylvaniassa ja Wisconsinissa olisi tuonut Clintonille koko vaalien voiton. Se on vain muutama prosentin sadasosa vaaleissa annetusta kokonaisäänimäärästä.

Miksi äänten laskenta on näin hidasta. Se johtuu muun muassa postiäänien hitaasta saamisesta laskettavaksi. Pahin tilanne on idän ja lännen suurissa osavaltioissa, joissa Clintonin suhteellinen äänimäärä on huomattavan korkea (jopa kahden suhde yhteen Trumpiin verrattuna). Monet postiäänet ovat laskettavissa vasta kolme päivää vaalipäivän jälkeen. Ne on kuitenkin postitettu riittävän ajoissa. Ennen kuin postiäänet saadaan laskettavaksi, esimerkiksi äänestäjän tunnistus, rekisteröinnit ja mahdolliset tuplaäänet täytyy tarkistaa.

Äänimääräero hävinneen hyväksi on paljon suurempi kuin vuoden 2000 kiistanalaisissa vaaleissa, joissa Al Gore voitti George W. Bushin 543 816 äänellä jääden valitsematta.

Ymmärrän hyvin demokraattien tuskan, sillä vaalien lopputulos eroaa räikeästi äänien perusteella saatavasta tuloksesta. Mielenosoitukset käyvät ymmärrettävimmiksi ja ehkäpä gallupienkaan tumpelointi ei ollut aivan niin järisyttävä, kuin mitä sen väitettiin olleen heti vaalipäivän jälkeen.

Voittanut puoli sai nyt läpi haluamansa yksinkertaiset vastaukset monimutkaisiin kysymyksiin ja voittaja on voittonsa ansainnut nykyisillä säännöillä.

2 kommenttia:

  1. Yhdysvalloissa olaan siirtymässä illliberalismiin, jossa taloudelliset rakenteet muuttuvat yhä enemmän vapaan kapitalismin suuntaan,todellisuudessa voimaan astuu rajoitettu demokratia.
    Samoin, kuin Turkissa ja Kiinassa ,sekä Venäjällä taloudellisessa marginaalissa olevat edustavat konservatiivista moraalista maailmankatsomusta, ovat nyt niskanpäällä, siis yksinkertainen enemmistö.
    Luulempa, ns edistyksellisen suvaitsevaiston,lähtevän myös tielle, jossa tavalla tai toisella edessä on myös rajoitettu demokratia,koska muuten nämä tahot ei tule muuten saamaan vaikutusvaltaa.

    VastaaPoista
  2. Paljon riippuu maltillisista republikaaneista. Puoluekuri joutuu koville. Clintonin kannatus hävinneenäkin oli suurta. Sandersilaiset ovat kova painostusryhmä ja eräänlainen vahtikoira trumpilaisille, jotka lupasivat samantyyppisiä asioita kun sandersilaiset.

    VastaaPoista