tiistai 4. toukokuuta 2021

Parhaat ammattiurheilijamme ovat jääkiekkoilijoita

 

 

NHL:n kaudella 2020-21 olemme saaneet todistaa suomalaisten parasta joukkomenestystä koskaan, jos muistini pelaa.  Suomalaiset pelaavat aivan kärkiseuroissa koko sarja huomioiden. Eivätkä ainoastaan pelaa parhaissa  joukkueissa,  vaan ovat seurojensa tukipylväitä. Tällaisesta ei ole aiempaa havaintoa. Tätä kirjoitettaessa sarjaa kokonaisuutena  tarkasteltaessa kärjessä ovat Carolina Hurricanes (mm. Sebastian  Aho ja Teuvo Teräväinen), Florida Panthers (Aleksander Barkov), Colorado Avalanche (Mikko Rantanen). Vastaavat sijoitukset sarjassa ovat Carolina (1), Florida (2) ja Colorado (5).  Kärjessä on niin tiukkaa, että Colorado muita vähemmän pelanneena voisi olla kolmen parhaan joukossa.

Muita seuroja,  joissa suomalaiset ovat seurojensa avainpelaajia ovat Dallas Stars (Heiskanen, Lindell, Hintz), Nashville Predators (Mikael Granlund, Erik Haula, varauksin Eeli Tolvanen). Pittsburgh Penguins (Kasperi Kapanen), Colorado Avalanche  (Joonas Donskoi) Boston Bruins (Tuukka Rask). Ja joku varmaan unohtui…..

Muutamat muutkin yksilöt herättävät huomiota, tällaisia ovat Joel Armia (Montreal Canadians), Kaapo Kakko (New York Rangers). Jotain pientä puuttuu lopulliseen läpimurtoon.

Jotain kertoo se,  että 16 ”häntäpään” (sarjassa on 31 joukkuetta)  joukkueessa on vain muutamia suomalaisia eivätkä hekään kannattele  joukkueitaan.

Piste- ja maalipörsseissä näkyy edellä kuvattu ilmiö vähintään yhtä selkeästi. Suomalaiset ovat pelintekijöitä eivätkä vain viimeistelijöitä. Mikko Rantanen on juuri niin eleettömän tehokas kuin häneltä on totuttu odottamaan. Hän pelaa koko liigan parhaassa ketjussa McKinnon-Landeskog-Rantanen eikä ole hyvä pelkästään sen takia,  että pelaa loistavien ketjukaverien kanssa vaan sen takia, että pystyy auttaman muita koviin tehoihin. Lukuun ottamatta yhtä karkulaista (Auston Matthews) Rantanen on aivan kärjessä maalintekijätilastossa. Aleksander Barkov  on ”yllättänyt” maalintekijänä. Nyt hän hallitsee kaikkia jääkiekon osa-alueita suvereenisti. Sebastian Aho on entisensä: verraton pelintekijä, joka on lisännyt tehojaan,  mitä pidemmälle kausi etenee. Mikä tahansa joukkue ottaisi Ahon tehonyrkikseen riemunkiljahduksin.

Maalipörssin kärki on suomalaisittain ennen kuulumaton: tätä kirjoitettaessa Rantanen on kolmonen, Barkov sijalla seitsemän ja Aho aivan kymppisakin kynnyksellä.

Barkovia pidetään suursuosikkina parhaan hyökkäävän puolustajan titteliin tällä kaudella, mutta Rantanen vaanii aivan takana. Itse asiassa Rantasen plusmiinus saldo on +27, jolla hän on sijalla kolme koko liigassa. Hän on todellakin jotain muuta kuin pelkkä maalintekijä.

Sekä Rantanen että Barkov menestyvät mainiosti myös tasakentällisin tehtyjen maalien tilastossa. Heidän pelinsä ei siis perustu  suhteettomasti ylivoimaan.

Merkittävin ”ulkoinen” muutos,  joka on ominaista nykyisille suomalaisille huipuille on koko. Nimenomana hyökkääjissä on runsaasti yli 190 senttisiä taitavia pelaajia. Näitä ovat muun muassa Rantanen,  Barkov,  Hintz, Armia ja Laine.

:::::::::::::::::::::::::

Suurimmat pettymykset suomalaisittain: joukkueista Dallasin alavireisyys. Pelaajista Patrik Laine tietenkin. Hän tarvitsisi ympäristön vaihdoksen. Ongelma tahtoo olla,  että häntä on vaikea sijoittaa sopivien pelaajien yhteyteen. Ja sitten se kaikkein vaativin pulma: hänen on löydettävä itsensä ja omat vahvuutensa uudelleen ja siihen hän tarvitsee valmennuksen henkisen tuen ja ketjukaverien apua. Sopeutuvuudessa on myös toivomisen varaa, vaikka me suomalaiset helposti arvostelemmekin muita hankaluuksista. Laine on edelleen ”keskenkasvuinen”, mutta superlahjakkuus ei ole kadonnut mihinkään.

Onnistumisia toivoisin Laineen ohella erityisesti Kaapo Kakolle ja Jesse Puljujärvelle, miksei myös suotuisaa myötätuulta Joel Armialle, Roope Hintzille,  Artturi Lehokselle ja Jesperi Kotkaniemelle.

::::::::::::::::::::::::::::::::

Mitkä joukkueet taistelevat Stanley Cup -kannusta? Erittäin vaikeasti arvioitavissa oleva asia, koska kärkiseurat ovat niin lähellä toisiaan: Vegas Golden Knights, Colorado Avalanche, Carolina Hurricanes (!), Florida Panthers (!), Pittsburgh Penguins, Washington Capitals, Boston Bruins, Toronto Maple Leafs ja tietenkin Tamba Bay Lightning.

Edmonton Oilers tuntuu olevan liiaksi tähtipelaajiensa  (McDavid, Draisaitl) varassa. Pudotuspeleissä heistä eliminoidaan huippuosaaminen pois?

Lopulta kaikki on kiinni joukkueiden kunnonajoituksesta ja parhaasta henkisestä vireessä poikkeavan kauden koronaolosuhteissa.

Kauden alussa  veikkasin loppuotteluun Dallasia ja Coloradoa. Nyt en ole kovin varma. Varsinkin Suomalaisjoukkue Dallas ei ole päässyt aivan sille tasolle kuin odotin. En taida lähteä edes veikkaamaan.

Tulipa tästä tarkastelusta hyökkääjävoittoinen!  Täytyy korjata asia puolustajien ja maalivahtien osalta joku toinen kerta.

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti