maanantai 24. elokuuta 2020

Mökki – paratiisi ja pakopaikka

 


Suomen vapaa-ajan asuntojen määrä on noussut vuoden 1970 176 000:sta nykyiseen 512 000 (2019) vapaa-ajan asuntoon. ”Kesämökeillä” on monta eri funktiota. Suurin osa meistä näkee mökin vapaa-ajanviettopaikkana. Se on,  tai sen pitäisi olla,  rentoutumispaikka. Useimmille se onkin sitä,  sillä myös ne,  jotka muistuttavat ”työleiristä” tykkäävät puuhaamisesta toteuttaessaan omia ideoita omin käsin. Jos tarvitaan kättä pidempää on käytössä mökkitalkkareiden lukuisa joukko.

Tarkastelen tässä mökkejä turvallisuutta tuovana paikkana,  ja mökkeilyä  eräänlaisena kriiseiltä suojautumisen keinona. Valitsen tarkoituksella jokamiehen näkökulman ilman säädösten tai turvallisuusviranomaisten rajauksia. Mökkien etuna on,  että ne on ”hajasijoitettu” ympäri Suomea. Ne eivät voi olla vainolaisten keskitettyjen toimenpiteiden kohde.

Kriisin tai sodan uhatessa mökki tarjoaa pakopaikan tai suojapaikan monille konflikteista aiheutuville turvallisuusuhkille. Mökki ilman mainittavia mukavuuksia on tärkeä turvaa tuova paikka, koska helposti vaurioituvia ydin- tai mukavuusvarusteita/palveluja  ei välttämättä ole käytössä. Tällä tarkoitan esimerkiksi verkkosähköä ja vesijohtoa lämminvesivaraajineen ja painevesisäiliöineen aurinkosähköä ja maalämpöä unohtamatta. Kriisitilanteessa vesi- ja viemäriverkostoliittymän sijasta perinteinen pihakaivo tai porakaivo on toimiva ratkaisu. Kantovedellä pärjää pitkälle. Kaikkiin hyvätasoisiin perusvarustuksiin löytyy myös varavoimalähteitä, esimerkiksi aggregaatti. Lopulta haasteeksi kuitenkin jää selviäminen ilman sähköä, juoksevaa vettä ja polttoaineita.

Lämmityksessä voidaan käyttää takkaa, jos sellainen on käytössä. Vanha puuhella on elintärkeä ruoanvalmistuksessa. Vanhaan hyvään aikaan järvivettä keitettynä käytettiin aivan yleisesti mökeillä. Tässä lähtökohtana on,  että käytettävissä oleva polttopuu ei lopu metsistä.

Mökki voidaan rakentaa omavaraistalouden varaan, mutta varusteltunakin se tarjoaa melko turvallisen asumispaikan. Mahdollisen uhkaajan pääintressi ei kohdistu vapaa-ajan asuntoihin vaan asutuskeskuksiin, liikenteen solmukohtiin,  tietoliikenneyhteyksiin ja sotilaallisiin kohteisiin.

Tiheä - hyväkuntoinen - metsätieverkosto (kuten meillä nyt on) on välttämätön elementti turvallisuustarpeen määrittelyssä. Auto omassa käytössä on osa turvallisuusrakennetta. Lopulta polttoaineiden saatavuus on melko ratkaiseva tekijä,  jotta eläminen mökkiolosuhteissa varmistuu. Täyssähköautokin tarvitsee energialähteen.

Kuljetuksissa ja kalastuksessa mökkiläisten apuna ovat pienveneet. Suomessa on 1,2 miljoonaa venettä. Tiheys on maailman suurimpia.  Toki mukana ovat soutuveneet ja kanootit.

Veikkaanpa,  että hevonen kuljetuksissa nousee arvoon arvaamattomaan kriisiolosuhteissa.

Nykyisin monet ovat luopuneet lankapuhelimista jo senkin takia,  ettei niiden käyttöä  tueta enää kuin marginaalisesti. Matkapuhein takaa kriisiolosuhteissakin – varauksin - riittävät yhteydet mökistä ulos.

Mökin kellari (tai paremmin varustelluissa mökeissä jääkaappi ja pakastin) tarjoavat mahdollisuuden ruoan varmuusvarastointiin. Säilykeruoka on sitten viimekätinen turva.

Muistan erään turvallisuuskysymyksiä työnään pohdiskelevan aktiivin Helsingin kirjamessuilla muistuttaneen, että suomalaisilla on nyt käytössä turvallisuuden takaajana mökkivoimavara, joka monilta muilta kansakunnilta massiivisessa mielessä puuttuu.

Jokamiehenoikeus on tärkeä resurssi, joka on hyvä olla olemassa vaikka kriisin sattuessa jokamiehen oikeuden rajanveto voikin olla vaikeaa ja ehkä tarpeetontakin. Siksi on harmillista,  että me suomalaiset olemme osittain ”ulkoistaneet” metsämarjojen, sienien ym. keräämisen. No, ehkä liioittelen hiukan tätä harrastamattomuutta.  Metsästys, kalastus  ja erimuotoinen säilöminen ovat elintärkeitä kriisiolosuhteissa. Ulkomaiset mökkivieraat voivat havaita itsestään selvinä pitämiemme mökkien hyödyt paremmin kuin me natiivit. Olisiko paikallaan  kouluttaa ihmisiä kriisivalmiuteen myös kesäasunnot huomioiden esimerkiksi kansalaisopistoissa?

Kriisiaikana nousee esille innovaatioita,  joiden käyttömahdollisuuksia en kuvittelekaan voivani luetteloida. Monet niistä ovat itsestään selviä: puhdas järvivesi, luonnonyrtit jne.

Suomalaiset ovat säilyttäneet kesä-/vapaa-ajanasuntojen kautta luontoyhteyden verrattomasti paremmin kuin useimpien muiden maiden kansalaiset. Peukalo ei ole keskellä kämmentä ihan tavallisissa perheissäkään. Tämä auttaa selviämään myös kriisiolosuhteissa.

Suomalaiset ovat saaneet käytännön kokemusta kriisissä selviämisestä koronaepidemian aikana ikään kuin sivutuotteena. Monet ovat käyttäneet mahdollisuutta hyväkseen ja muuttaneet mökille pitkiksikin ajoiksi. En ole nähnyt arvioita,  kuinka paljon vapaa-ajan asuminen on ehkäissyt koronaepidemian leviämistä, mutta uskon,  että vaikutus ei ole ollut vähäinen.

Tänä keväänä ja kesänä tuli harjoiteltua etätöiden tekoa todellisissa olosuhteissa. Mikä mainio tapa yhdistää huvi ja hyöty! Uskonpa,  että monille etätyön kokeilijoille jäi pysyvä tarve toteuttaa yritys- tai palkkatyötä etänä mökkiolosuhteissa.

::::::::::::::::::

HS:n Senja Larsen vertailee koronaolosuhteita Suomessa ja Kaliforniassa artikkelissaan ”Kalifornia opettaa” (16.8.2020). Siinä hän - kaivaten suomalaisia mökkiolosuhteita - toteaa, että ”ylellisyyttä on myös asukasta kohden maailman huippua oleva vapaa-ajan asuntojen määrä Suomessa. Pandemiaparatiisi on mökki korvessa ja jokamiehenoikeuksien mahdollistama telttapaikka erämaassa”. Kalifornia kun on korona aikana varsinainen kieltojen ja määräysten painajainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti