sunnuntai 24. marraskuuta 2024

Yhdysvaltain demokratia kuilun reunalla

 


 Kommentoin   ohessa Ylen Iida Tikan kuusiosaista ”Mureneva maa” -podcastia. Sarja alkaa räväkästi fasistisen Proud Boys -liikkeen johtajan Zachary Rehlin puhelinsoitolla vankilasta Tikalle. Rehl oli joutunut vankilaan ja saanut 15 vuoden tuomion osallistuttuaan Kongressin valtaukseen 6.1.2021.

Tikan ja Proud Boys -johtajan puhelinkeskustelussa selviää vähitellen, miten vallankaappausyritys eteni, ja millä tavoin haastateltu johtaja toimi paikan päällä.

Capitolilla USA-huudot kaikuivat ja sekoittuvat särkyvän lasin ja muun rekvisiitan synnyttämään kakofoniseen meluun. Myös Tikka oli paikalla silminnäkijänä rekisteröiden tapahtumien kulun Ylelle hirttolavan pystyttämistä myöten. Kuvaus antaa järisyttävän kuvan tapahtumien keskelle joutuvasta toimittajasta, jolle syntyy vain  välähdyksittäin kuva, mitä paikalla tapahtuu.

Kaiken kaikkiaan podcast etenee sujuvasti Tikan antaessa tavallisten amerikkalaisten kommentoida nykyhistorian dramaattista kulkua omine kipupisteineen ja (puolue)poliittisine näkemyksineen. Tikka vetää yhteen kunkin käsitellyn teeman luoden samalla kokonaiskäsitystä tämän päivän Amerikasta. Aikavälistä, jota kuvataan voisi käyttää myös nimeä ”Trumpin kausi”, koska podcast kertoo keskeisesti reagoinnista Trumpin politiikkatoimiin.

:::::::::::::::::::::::::::::

”I will be there (Capitolilla) with you”, kuuluu selvästi Trumpin sanomana lähetyksessä.  Samalla Trump delegoi vastuuta paikan päällä toimimisesta varapresidentti Pencelle. Ei kuitenkaan jää epäselväksi, kuka on primus motor kaiken hulinan keskellä. Kuuluu rynnäkkökiväärin luotien napsahduksia… Meneillään ollut presidentinvaalien tuloksen vahvistaminen keskeytyi. Syntyneissä mellakoissa ainakin seitsemän ihmistä menehtyi ja 200 ihmistä loukkaantui.

Entä tapahtuiko kahtiajaon umpeen kuroutumista tämän hysteerisen tapahtumavyöryn seurauksena? Ei tapahtunut, voin todistaa. Polarisaatio päinvastoin syveni. Se ilmenee monin tavoin, kun yhdistetään vanhaa ja tässä ja nyt -tietoa. Voidaan esimerkiksi pyrkiä salamurhaamaan presidenttiehdokas…

Jos ei uskota äänestyksiin, niin mihin sitten? Pian tiedettiin. Vain 1/3 amerikkalaisista hyväksyy vaalien tuloksen. Demokratia on kärsinyt suunnattomia tappioita…. Vaaleissa tappion kärsinyt ei yksinkertaisesti suostu lähtemään.

:::::::::::::::::::::

Takaisin puhelinsoittoon vankisellistä.  Tikka haastattelee rauhallisella äänellä vastailevaa fasistiliikkeen pomoa, joka reagoi tyynesti kuin mihin tahansa arkiseen asiaan. Zachary Rehl ilmoittaa olevansa libertaari,  siis edustavansa äärioikeaa reunaa poliittisesti. Keskivertorepublikaaneista hän menee kirkkaasti oikealta ohi. Hän on varhainen Trumpin kannattaja ja ilmaisee olevansa hyvin ”business minded”. Mies on amerikkalaisen unelman (rikastumisesta haaveilu) prototyyppi ja siksi tukee Trumpia. Koronan torjuntaan kohdistuneet liikkumista rajoittavat toimet syntyivät demokraattien toimesta. Siksi hän vihaa demokraatteja. Asiaan kuuluu väitteet vaalien varastamisesta (jolle ei ole löytynyt mitään katetta) ja revanssin hakemisesta.

Republikaanien ongelmaksi muotoutui vuosien varrella demografia: demokraatteja kannattavien nuorien ja korkeasti koulutettujen määrät kasvoivat. Samaan aikaan republikaaneilta himmeni rikkaiden puolueen leima. Republikaanit  kansanomaistuivat, tavanomaistuivat  tai peräti ”köyhtyivät”. Trumpin retoriikka, vaikka hän olikin rikas vastasi näitä odotuksia. Myös kuva demokraateista nuorten ja korkeasti koulutettujen puolueena hämärtyi,

:::::::::::::::::::::::::::::::

Kun Tikka kysyy kongressihyökkäyksestä, typertyy Rehl (siis vaikka oli yksi hyökkäyksen johtajista!). Hän ei löydä muotoilua sekoilujensa kuvaamiseen,  vaan yrittää selittää, ettei tiennyt (!) mikä oli meneillään. Tämä on tavallaan valtaajien marttyyriyden lähtökohta. Trump syötti heille ehtimiseen epäoikeudenmukaisuudeksi koetun tunnetta. Tikka: on  kysymys siitä, kumpi todellisuus tai mikä todellisuus voittaa. Mutta ovatko todellisuudet liian kaukana toisistaan? Trumpilaiset: eivät ole!  Demokraatit: kyllä ovat! Republikaanit voivat vähätellä kongressin valtausta, olihan FBI soluttanut koko mellakoivan joukon. Syylliset saatiin helpohkosti kiinni.

Itselleni palautuu mieleen jostain teekutsuliikkeen aikaisilta oikeiston nousun päiviltä seuraava ”totuuden” määritelmä: Jokaisen oma totuus on yhtä pätevä kuin kenen muun tahansa totuus. Tämä määritelmä vapauttaa sanojansa objektisvisuuden tavoittelun vaatimuksesta. Kapinoijien naiivi ajatus vallankumouksesta oli  sisäänrakennettu  kapinoijien kieliin ja mieliin.

Onko koko Capitolin prosessi hajoavan yhteiskunnan  kuvaus, jossa ihmiset ovat ryhmäkuntaistuneet (yksilöllistyneet ja polarisoituneet) peruuttamattomalla tavalla? Vain ironisessa mielessä voidaan yhtyä ”olkaamme taas yksi ja yhtenäinen kansakunta” -iskulauseeseen.   

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti