perjantai 29. marraskuuta 2024

Murenevan demokratian lähtölaskenta

 


Olen kahdessa viimeisessä blogikirjoituksessani referoinut ja arvioinut Ylen Iida Tikan kuusiosaista podcastia ”Mureneva maa”,  jossa kuvataan Yhdysvaltain politiikan haasteita tällä vuosituhannella.

Kuudennessa ja viimeisessä jaksossa Tikka vierailee syvimmässä etelässä, Mississipin osavaltiossa.

Osa alkaa monen vuosikymmenen takaisella vakivallanteolla, jonka kohteeksi joutui musta Emmett Till vuonna 1955.  Hänet esitellään  aiheellisesti tunnettuna mustan vapautusliikkeen marttyyrina, jonka ruumis löydetään rähjäisestä ladosta valkoisten  miesten surmaamana. Jälleen yksi rasistinen rikos ennen kuin muutoksen tuulet pääsivät puhaltamaan.

Mustat ovat kärsineet yhä uudelleen takaiskun kesken nousun kelvollisiin elämisen olosuhteisiin. Viimeisin ”backlash”  (takaisku, kellojen kääntäminen takaisinpäin) on seurausta amerikkalaisen yhteiskunnan polarisoitumisesta ja on tapahtunut 2000-luvulla. Tekee mieli palata vielä varhaisempaan historiaan.1960-luvulla - osin Emmett Tillin kohtelun suututtamana -käynnistyi kansalaisoikeusliike, jota John F. Kennedy pitkään epäröityään asettui tukemaan. Varsinaisen urotyön teki kuitenkin Kennedyn seuraaja Lyndon B. Johnson, jolla oli poikkeuksellinen kyky käsitellä kongressin herkkiä tuntoja. Asiaan vaikutti merkittävästi Johnsonin saama varsinainen  landslide-voitto vuoden 1964 presidentinvaaleissa. Laajaan lakipakettiin sisältyi keskeisimpänä äänestysoikeuslaki (1965).

Paradoksaalisesti republikaanien kärsimä maanvyörymätappio käynnisti republikaanien uuden nousun. Sen isinä voidaan pitää paitsi presidentinvaaleissa tappion kärsinyttä oikeistolaista Barry Goldwateria (eikö hänessä ollutkin vähän Trumpia?), niin myös Ronald Reagania, jonka vaalien yhteydessä pitämästä  kuuluisasta ”Choose for Freedom” -puheesta (tai ”A Time for Choosing”) voidaan nähdä republikaanien uuden nousun sarastus. Konservatiivit tuntevat Reaganin puheen pelkästään nimellä ”THE SPEECH”.

Republikaanien oivallus oli, että huolimatta murskatappiosta vaaleissa, he saivat miljoonia ääniä. Sillekin voitiin hurrata uuden nousun merkkinä. Tappio kääntyi varhaiseksi kultamunaksi  republikaaneille.

Samalla tapahtui Johnsonin hyvin ymmärtämä paradigman muutos, kun rotusortoa etelävaltioissa tuolloin kannattaneet  demokraatit katkeroituivat Johnsonin kansalaisoikeuslainsäädäntötyön kehityksestä. Lyndon B. Johnson totesikin osuvasti: ”Taidettiin menettää etelä”.

::::::::::::::::::::::::::

On ymmärrettävää, että demokraatit etsivät nyt syyllistä tuoreeseen (2024) tappioonsa. Varsin odotettua on myös, että demokraatit  ovat turhautuneina ripottaneet tuhkaa pään päälle  ensi tuskassaan. Mutta vaalit ovat taas parin vuoden päästä.

Tyypillinen tappion selitys on talouden ongelmat (erityisesti inflaatio), mutta muitakin on. Kokonaiskuvaa hämärtää täysin poikkeuksellinen koronaepidemia suurine talousvaikutuksineen.

Olen itsekin tuonut esille (laittoman) maahanmuuton aiheuttamat työpaikkatappiot kanta- jatyöväestölle, jota republikaanit ovat häikäilemättä käyttäneet hyväkseen ilman, että heillä itsellään on näyttöjä ongelman onnistuneesta hoidosta. Vielä on syytä muistaa, että taloudenhoito on ollut vaalikaudella aneemisella tasolla yleensä länsimaissa. USA:n talous (ml. ostovoiman kehitys) on ollut pikemminkin piristävä poikkeus verrattaessa muihin länsimaihin.

Pienempiä syitä vaalitappioon ovat wokeismin sitkeä esilläolo, kuten myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvät kysymykset (HBLTQ). Pikkutarkka ja puhdasoppinen viipyily näiden asioiden parissa ärsyttää useimpia.

Vaalitulokseen vaikuttaneista todistamattomista väitteistä nostaisin esille juuri edellä mainittujen - ja demokraateille ominaisten - periaatteellisten  puolitieteellisten ongelmien loputtoman pohdiskelun   ilman, että löytyy kunnollisia vastauksia republikaanien samaan aikaan keskittyessä vähemmän tieteellisiin kysymyksiin,  so. konkretiaan, kuten työpaikkoihin. 

Sivumennen sanoen demokraatit tarvitsisivat samanlaisen heräyksen tänä päivänä kuin republikaanit kokiessaan varhaisen nousunsa ”Movement Conservatismin” päivinä 1960- 1970- 1980-luvulta lähtien. Eikä demokraattien tappio 2024 ollut edes mikään landslide-tappio (senaatin voimasuhteiksi jäi 47-53), vaikka sellaista on väitetty. Päästäkseen samaan backlashiin kuin republikaanit aiemmin demokraatit tarvitsisivat paluun kannatuksensa juurille.

Entä sitten demokraattien ylemmyydentuntoinen republikaanisten kansanmiesten ja -naisten ymmärrykyvyn vähättely? Taidetaan olla arveluttavilla harhapoluilla, vaikka jokunen argumentti löytyisikin.

:::::::::::::::::::::

Mississipin osavaltio on ehkä USA:n osavaltioista kaikkein takapajuisin. Sen ilmapiiriä tutkiakseen Iida Tikka vieraili osavaltiossa. Julkiset palvelut on ajettu alas. Ränsistymisen  keskellä ainoastaan poliisin valvovia silmiä tuntuu riittävän.

Melkein 40 prosenttia Mississipin väestöstä on mustia. Puuvillaplantaasit aaltoilevat taustamaisemassa symboloiden vuosisataisia perinteitä. Varallisuus  ja valta keskittyivät valkoiselle vähemmistölle. Vaalien äänestysmenettelystä on tehty hyvin vaikea, joka vähentää äänestysaktiivisuutta.  Äänestystuloksia voidaan manipuloida piirtämällä vaalipiirit haluttua ryhmää suosivaksi. Vaalilait eivät  edesauta äänestämisen oikeudenmukaisuutta vaan päinvastoin vaikeuttivat sitä.

Yhdysvalloissa äänestyskäyttäytymistä valvotaan äänestäjän ennakkorekisteröinnin avulla. Tuntuu siltä, että demokratian toteuttaminen on tehty mahdollisimman hankalaksi. Mississipissä kaivetaan ratkaisuja nykypäivän haasteisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti