tiistai 21. toukokuuta 2013

Laituri

Mökilläni on matala ranta. Uimaan kuitenkin halutaan ”kuivin jaloin”. Siksi on pitänyt rakentaa laituri. Pituutta sillä on 50 metriä. Päässä on levennys, jolloin tulee tunne, että ollaan keskellä järveä. Joskus levennyksellä on asuttu melkein viikko oikein helteisenä kesänä. Siitä on mukava pulahtaa veteen ja jäädä kuivattelemaan auringon paisteeseen.

Laiturin tekemisen filosofia on oma lukunsa. Itse kannatan pukkilaituria, jonka päälle sijoitetaan kolme metriä pitkät laiturin kannet. Pukkeja on yhteensä 17 kappaletta ja kansia levennyksineen 20 kappaletta.

Sellaista laituria ei kohtuukustannuksin rakenneta kaupan valmiilla ponttonilaitureilla. Laituri on siis itsetehty.

Koska purkaminen kävi syksyisin voimille, päätin noin 10 vuotta sitten, että laituri puretaan vain puoleen väliin. Taidolla tai onnella laituri pysyi kasassa syys- ja kevättuulet melkein koko tuon kymmenvuotiskauden. Keväällä piti vain laittaa loppuosa paikoilleen.

Kätevä rakenne toimi siten, että jos jäät tyrkkivät joitakin laiturin pätkiä, niin ne irtosivat nätisti toisistaan. Uudelleen kokoaminen ei ollut temppu eikä mikään.

Viimeiset talvet ovat olleet varsinainen koettelemus. Jäällä on käsittämätön voima. Se ”purkaa” melkein minkä tahansa rakennelman, jos sellainen on jään ulottuvilla. Moni on rakentanut kiinteän laiturin betonirenkaista tai rakennellut muulla tavoin betonin varman systeemin. Viime talvena jäät ruhjoivat nuo pysyvät rakenteet. Huonoa onneakin oli joukossa, kun Vapun aikainen kevätmyrsky lähetti rannoilta irtisulaneet jäälautat tuhoretkelle.

Olen aina sitonut laiturin vahvalla nuoralla, jottei laiturin palasia tarvitse kerätä pitkin rantoja. Nyt kävi jo toisena keväänä perätysten niin, että laiturin palat kasautuivat ranta-alueelle sikin sokin kuitenkin ihmeellisesti nuorien varassa pysyen. Pahinta oli kuitenkin, että pukit olivat vaurioituneet. No eipähän lopu työ kesken.

Siellä se laituri taas on paikoillaan. Koettelemukset tahtovat unohtua, kun omien kätten työ valmistuu. Pidemmällä aikavälillä jotain on kuitenkin keksittävä.

Mökkitalkkarille on jo tehty ehdotus uuden laituri rakentamisesta, mutta siten, että purkaminen ja pystyttäminen käyvät kätevästi. Ei mikään ihan helppo yhtälö, jos tavoitteena on, että ratkaisu on kohtuuhintainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti