sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Taikaluodeista todellisiin luoteihin

Helsingin Sanomien aukeaman laajuinen artikkeli Kennedyn murhasta (”Teoria taikaluodeista” , 17.11.2013) ei tuo erityistä uutta blogikirjoitukseeni ”Kennedyn murha – epätodennäköinen salaliitto” 13.11.2013. Todisteet viittaavat vahvasti yhden miehen surmatekoon. Minua jää harmittamaan tietokoneanimaattori Dale Myersin kaltaisten ihmisten kohtalo: he joutuvat vakuuttamaan näkemystään toivottoman konspiratiivisessa ympäristössä. Jokainen voi katsoa youtubesta hänen vakuuttavan työnsä jäljen.

Kuka tahansa harrastelija voi asettaa kyseenlaiseksi minkä tahansa vakavasti tehdyn tutkimuksen. Esitän seuraavassa eritellen vielä muutamia tapoja, millä kuviteltuja salaliittoteorioita tehtaillaan ja miten niitä vastaan voi taistella.

1) Tiede ei tarvitse enemmistön kannatusta (Myers). Juuri näin! On jatkettava taistelua faktapohjalta ihmisten mielikuvitusten varassa toimivia teorioita vastaan.

2) Silminnäkijöiden todistukset ovat todisteista epävarmimpia (Myers). Täsmälleen näin. Valitettavasti herkkäuskoiset kuvittelevat ristiriitaisten lausuntojen avaavan mahdollisuudet loputtomiin spekulaatioihin.

3) Todisteiden tarkoitushakuinen käyttö. Kun Dealey Plazalla olleista ihmisistä 97 henkilöä kuuli kolme laukusta, tarttuivat salaliittoteoreetikot pieneen vähemmistöön (19 henkilöä), jotka kaiku- ym. efektien harhauttamana kuulivat neljä tai useampia laukauksia. Tämä on tarkoituksellista faktojen pimittämistä.

4) Salaliittoteorioilla voi ansaita rahaa. Aina voi tarjota julkisuuteen uusia eriskummallisia teorioita täysin uutena: ”aivan uusi todistaja ilmennyt!”

5) Lehdistö ja tiedotusvälineet yleensä elävät sensaatioista, so. ne pitävät huolen, että selvää murhaa ei koskaan selvitetä.

6) Kennedyn murhan selvittelyissä menevät viralliset tutkimustulokset eli siis Warrenin komitean raportti ja myöhemmin kehittyneemmän tekniikan ansiosta saadut faktat sekaisin. Warrenin komission aikaan ei kerta kaikkiaan ollut niitä mahdollisuuksia käytettävissä, joilla rikoksia nyt selvitetään. Asia on nähtävä niin, että Warrenin komitea joutui antamaan kovassa paineessa loppuraportin tietyin oletuksin yhdestä ampujasta. Vasta myöhemmin, esimerkiksi tietokoneanimaation, äänilaboratoriotutkimusten ja kaitafilmikameralla otetun aineiston tarkemman tutkimisen avulla komitean toteamukset on vahvistettu.

7) Kuvitellaan, että on jotenkin fiksumpaa epäillä virallista selitystä: ”minuahan ei huijata!”

8) Terve epäily on hyvästä, mutta valitettavasti hyvään yleissivistyksen perustuva tieto väistyy uskomusperäisten väitteiden tieltä: halutaan uskoa sitä, joka vakuuttavimmin asiansa esittää. Kysymys on laaja-alaisesta tieteellisen tiedon vähättelystä.

9) Aina on pystyttävä muuttamaan mielipidettään, jos pitävät todisteet esitetään. Tällaista ei ole tähän mennessä tullut vastaan.

Annetaan viimeinen puheenvuoro Lee Harvey Oswaldin veljelle Robert L. Oswaldille: "Ei ollut mitään salaliittoa, salaliitto oli Lee Oswaldin pään sisällä".

www.historiajatkuu.blogspot.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti