torstai 20. marraskuuta 2014

Propagandasodan silmässä

Mediakatsaus: Iltalehti: ”Amerikkalaisprofessori: Venäjä yrittää kampittaa Naton – tähtäimessä Suomi ja Ruotsi” (alun perin Iltasanomien uutinen), Iltasanomat: ”Väite leviää Venäjällä: Nato sai jo Suomen”, Helsingin Sanomat: ”Putin on iso bluffaaja” Helsingin Sanomat: ”Nato näyttää voimiaan Baltiassa”. Kaikki nämä uutisoinnit milteipä vuorokauden sisällä. Propagandasodalle näyttää olevan ominaista, että se välillä vaimenee ja sitten taas kiihtyy. Nyt kiihtyy. Kaikille otsakkeille on yhteistä pyrkimys aiheuttaa hämmennystä. Pelinappuloiksi on valittu Suomi ja osin Ruotsi.

Varsinainen kamppailu käydään Venäjän ja USA:n kesken, mutta loiskiehunta yltää liittoutumattomiin maihin. Otsaketaistelun takana näyttää olevan halu jakaa maat ystäviin ja vihollisiin.

Miten valtiovallan pitäisi reagoida em. uutisointiin? Ei välittömästi välttämättä millään tavalla. Kuitenkin Suomen ulkopoliittisen johdon tulisi esiintyä vankkumattoman yksituumaisena. Selkeä poliittisten puolueiden enemmistö on liittoutumattomuuden kannalla. Tämä tulisi kirkkaasti tuoda esille päättäjien taholta.

Mielten käännytysohjelma on meneillään ja sen kohteena ovat tavalliset kansalaiset. Tästä puuttuu enää uusi gallup Nato-kannatuksesta.

Varustelu- ja liittoutumiskysymykset ovat nousseet iltapäivälehtien lööppeihin viime kuukausina, jota ei ole tapahtunut pitkiin aikoihin.

On syytä kiinnittää huomiota ns. asiantuntijoiden arvauksiin. Meillä on nykyisin tämä ”professorien lausuntojen lainauskulttuuri”, jossa lainataan milloin mitäkin ns. asiantuntijaa ja revitetään siitä otsakkeita. Maltti olisi valttia ja näiden professoriarvausten lainaaminen voisi olla yhden palstan arvoista uutisointia. Se ei näytä riittävän lehtimyynnin tarpeisiin. Jonkinlaista vastuuntuntoa voisi kyllä odottaa ns. vapaalta lehdistöltä, mutta taitaa olla turhaa odottaa moista.

Pidän vinoutuneena sellaista hälyuutisten toimittamistapaa, johon ei liity selkeää kriittistä kommentointia. Nyt uutiset julkaistaan sellaisenaan selvittämättä lausuntojen antajien taustoja.

Venäjällä on tarkoitushakuinen uutisointi nykyisin vallitsevana, mutta näyttää siltä, että Yhdysvaltain ideologit ovat teroittaneet kynänsä ja ovat täysin rinnoin mukana tässä taistossa. Olemmepa me nyt tärkeitä!

Suomelle ja Ruotsille kaadetaan nyt vastuuta Baltian maiden puolustamisesta: ”Venäjälle on tärkeää karkottaa juuri Suomi ja Ruotsi kauemmas sotilasliitosta, koska maat ovat avainasemassa Naton Baltiassa suorittamissa operaatioissa” (Bill Browder, lainaus Iltalehdestä). Tarkoitus on kai tuottaa meille huonoa omaatuntoa: pitäisi olla yhteisessä Nato-rintamassa.

Kirkuvien otsakkeiden takana ovat hämmästyttävän usein Sanoma Oy:n lehdet, Helsingin Sanomat ja Iltasanomat. Mutta tähänhän olen viitannut jo aiemmissa kirjoituksissa useita kertoja.

1 kommentti: