lauantai 16. syyskuuta 2023

Turvallisuushakuisuus jakaa puolueiden kannatusta

 


 Huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen muodostettiin oikeistohallitus, jonka syntymä- ja kasvukipuja on seurattu mielenkiinnolla. Hallitus on ajautunut kriisistä toiseen jo ennen kuin se on ehtinyt toteuttamaan mitään ohjelmastaan.

On selvää, että osa äänestäjistä tuntee helpotusta, kun porvarihallitus oikeistosävytettynä sai vallan. Tästä hallituksesta odotetaan porvaripuolella parannettua painosta verrattuna Juha Sipilän porvarihallitukseen. Sipilän porvaririntama toimi ikään kuin jäänsärkijänä puoluekentän ahtojäissä, mutta törmäsi lopulta liian paksuun jäähän. Suomalaista hyvinvointivaltiota lisukkeineen on vaikea murtaa, vaikka sitä aina silloin tällöin yritetään. Pääosin tämä johtuu siitä, että kaikki puolueet ovat enemmän tai vähemmän sen kannalla.

Oikealla ykköshuoli  on valtion velkaantuminen. On päässyt unohtumaan,  että velka muodostui koronaepidemiasta, Natoon liittymisestä ja yleisestä talouden rospuutosta (korkea inflaatio, korkeat korot ym.). Näihin reagoitiin aikoinaan yhteisvastuullisesti velkaa lisäämällä. Hallitus on luonut velkaan kohdistuvan vimmaisen pelon, jossa toki on vinha perä. Velka on kuitenkin nyt keskimääräistä eurooppalaista tasoa. Pelkona on tulevaisuuteen kohdistuvan velan hallinta. Hallitus katsoo, että uhkaavasti kytevää tulipaloa tulee torjua ennakolta.

Vasemmalla on oltu huolissaan sosiaaliturvajärjestelmän leikkauksista, eikä kysymys ole turhasta huolesta. Nykyinen hallitus tuntuu olevan tosissaan leikkaustarpeista. Nyt vallitsee syvä erimielisyys leikkausten toteuttamisajankohdasta, onhan valtakunta vaipumassa jonkinasteiseen taantumaan.

Suomalaisessa kansanvaltaisessa järjestelmässä muutokset ja uudistukset etenevät hitaasti, koska asialle kuin asialle syntyy vastaliike. Toisaalta järjestelmälle on ominaista suuren arvon antaminen riittävälle harkinnalle. Lopulta esim. Marinin hallituksen aikana lainsäädäntötyö eteni kuitenkin kohtuullisen rivakasti ottaen huomioon hallituksen kokemat isot haasteet.

::::::::::::::::::::::::::::

Arvioin ohessa suurimpia puolueita niiden saaman henkisen perinnön ja tulevaisuudenodotusten kautta. Aloitetaan gallup-ykkösestä sdp:stä. Harmaaseen sdp:hen syttyi tähti viime vaalikauden alussa. Sanna Marinin perintöä on vaikea arvioida, se on monitahoinen ja ristiriitainen. Alleviivaan hänen menestyksekästä toimintaansa ”uuden” Suomi-kuvan luojana. Tässä mielessä hän on ilmiö. Esiintymiskykyisyys kansainvälisissä ympyröissä on suomalaisilla vielä hakusessa, mutta Marinin esimerkin avulla tämäkin korjaantunee.

 Joskus hänen esiintymisensä oli järkähtämätöntä. Toisaalta taas bile-Marin rikkoi jo totutut säännöt, johon  ihmiset eivät olleet vielä  valmiit. Oliko hän vasemmistodemari vai tilaisuutta odottava uraohjus. En usko, etteikö hän olisi ollut vilpitön ajatuksissaan, mutta silloin tällöin jouduin epäilemään hänen arvostelukykyään. Hänen menestyksensä ulkomaisessa mediassa on ollut kiistatonta. Hän ei leimautunut liiallisesti bile-Marinina, vaan otti taitavasti yllätysmomentit käyttöön puheissaan ja pukeutumisessaan.

Nyt ihmisten pitäisi tottua Antti Lindmanin tavanomaisempaan käyttäytymiseen. Hän on kuin standardi sdpläinen. Ehkä muutos ei kuitenkaan ole niin suuri kuin kuvittelemme. Tämä näkyy – toistaiseksi – myös puolueen gallup-kannatuksessa.

Tärkeämpää sittenkin opposition kannalta on hallituksen kannatus. Se oli em. gallupissa 47,7 % (pudonnut 3,3, % kesän aikana). Edellinen hallitus ei ollut näin heikoissa kantimissa kertaakaan.

Kokoomuksen valtti on ollut sen kannatuksen tasainen vahvuus. Kokoomusta eivät muut puolueet varsinaisesti ahdistele. Se saa olla ja elää omalla reviirillään, joka ulottuu oikeistosta jopa hieman keskiviivan vasemmalle  puolelle. Kannatukselle on tyypillistä, että puolue kerää noin 20 prosentin (plus-miinus 3-4 prosenttia) ääniosuuden valtakunnallisesti vaaleista toiseen. Puolue on liberaalien aatteiden ja maltillisten konservatiivisten ajatusten muodostama kokonaisuus, joka kelpaa päällisin puolin huomattavalle joukolle suomalaisia.

Kokoomusta voi uhata sen aika ajoin ilmenevä ylimielisyys tai ainakin sellaiseksi mielletty käyttäytyminen. Uudessa hallituksessa kokoomuskin on uudessa tilanteessa,  kun se joutuu perussuomalaisten takia ottamaan kriittisesti kantaa oikean reunan ilmiöihin pitkästä aikaa. Puolue joutuu punnittavaksi siitä, kuinka humaania linjaa se pystyy perussuomalaisten paineessa toteuttamaan.

Perussuomalaiset ovat agendalleen valinneet sellaisia uudistuksia,  jotka vetoavat osaan sen kannattajakunnasta, varsinkin niihin, jotka näkevät hyvinvointiyhteiskunnassa holhousyhteiskunnan piirteitä. Mutta toisaalta uudistukset herättävät myös vastareaktioita, ja puolueen kannatusta uhkaa keskustapuolue, joka himoitsee perussuomalaisille menettämäänsä kannatuspotentiaalia.

Kokoomuksen kannattajakunta pysynee melko vakaana, muttei ole kasvanut kuitenkaan taannoisiin gallup-kannatuksen lähes 25 prosentin lukemiin, vaan on päinvastoin hieman laskussa. Hyötyjä tästä äänestäjien kierrossa on sdp, mutta sen varjona ovat ne taktiset äänestäjät, jotka vihreiden ja vasemmistoliiton sijaan äänestivät kevään vaaleissa sdp:tä (pyrkiessään torjumaan perussuomalaisten hallitukseen nousun) ja haluavat nyt palata vanhaan puolueeseensa. Tämä näkyy Hesarin mielipidetiedustelussa 13.9.2023 pienenä paluuliikenteenä. Sdp ei ole kärsinyt tästä, vaan on päinvastoin pitänyt hyvin puolensa kannatusmittauksissa ehkäpä juuri ihmisten turvallisuushakuisuudesta johtuen. Myös keskustan kannatus oireilee kasvutrendiä, joskin sitä on liian  aikaista vahvistaa, niin monta kertaa kasvu on tyrehtynyt alkuunsa. Perussuomalaisten ääniä hamuavat monet eri tahot. Puolue joutuu taistelemaan, jottei se koe samanlaista heiluriliikettä kuin aiemmin 2010-luvulla.

Muutoin puoluekenttä on hyvin staattinen. Rkp:n ja kd:n, samoin kuin Liike NYTin ja mikropuolueiden ryhmä ”Muut” kannatus ei juuri liiku.

Perussuomalaiset saivat kevään 2023 vaaleissa 621 000 ääntä (sosiaalidemokraatit 617 500). Puolueen tunkeutuminen kärkitaistoon kannatusmittauksissa  osoittaa, että puoluekenttään sovitettuna se tarjoaa  uuden vaihtoehdon oikeistokonservatiivisella ohjelmalla. Kokoomuksesta se eroaa sikäli, että liberalismi on sille myrkkyä.

Puolue on kerännyt joukon ”puolueetonta” sivistyneistöä puolueen jäseniksi ja kansanedustajiksi saakka. Tällä tavalla se parantaa mainettaan kykypuolueena. Muutama nuori skarppi kansanedustaja tekee hyvää puolueelle kuin puolueelle.

Toisaalta puolueella on suunnaton työ valvoa omia joukkojaan päästämästä suustaan sammakoita tai rasistisia kommentteja, joita joudutaan pyytämään heti anteeksi. Puolueen monien jäsenten käsitys rasismista poikkeaa valtavirran käsityksistä. Siksi puolueen yksittäisten jäsenten käytös on arvaamatonta.  Puolueella on edelleen jotain protestimaista menettelyssään. Se protestoi esimerkiksi ”liian pitkälle” vietyä hyvinvointivaltiota vastaan.

::::::::::::::::::::::::::

Puolueiden vaalien jälkeisissä gallup-tuloksissa näen tiettyä turvallisuushakuisuutta, joka ei kuitenkaan vielä ole kovin selväpiirteistä. Hallituksen ohjelma on niin vahvasti sosiaaliturvaa kaventava,  että ihmiset ovat levottomia ja hakevat tukea vanhasta sdp:stä, joka ehkä koetaan turvasatamana. Sen vanavedessä etenevät myös vihreät ja vasemmistoliitto.

Voisiko puoluekenttä muuttua radikaalisti viiden-kymmenen vuoden kuluessa? Ei voi. Mikään pienpuolueista ei näytä nousevan irti mitättömyydestä, ei edes Hjallis Harkimon Liike Nyt, joka törmää kokoomuksen vakiintuneeseen kannatukseen ja perussuomalaisten räyhäkonservatismiin.

Juuri nyt oikeistopuhuri käy yli poliittisen kentän ja perussuomalaiset ovat hyötyneet tästä. Kysymys on oikeistoideologisesta llmapiiristä, joka on saanut jalansijaa laajalti varsinkin Euroopassa.

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti