keskiviikko 6. syyskuuta 2023

Urheilu osana kansojen välistä kilpailua ja kylmän sodan jännitteitä

 


 Suomi-Ruotsi-yleisurheilumaaottelu on maaottelujen reliikki. Ei muita enää taida ollakaan. Samaan aikaan joukkuepelien maaottelut ovat säilyttäneet asemansa. 

Omakohtaisesti olen kokenut maaottelujen jännitysnäytelmät 1960-luuvn alkupuolelta saakka. Olen sitä ikäpolvea,  joka kuunteli radiosta sentit ja sekunnit Pekka Tiilikaisen ja Paavo Noposen selostamina. Kehitys on kehittynyt noista päivistä. Nyt selostajien puhenopeus on omaa luokkaansa. Kun Martti Jukola 1930-luvulla selosti pika-aitoja, hän jo varhaisessa vaiheessa joutui tyytymään ”seuraava aita” -toistoon, kun nykyiset huippuselostajat pysyvät aiturien menossa mukana aidat läpeensä: viides aita, kuudes aita…..ja välissä kerrotaan, mikä on tilanne.

Enää ei hyväksyttäisi selostajakoppiin Pekka Tiilikaista niin hyvä kuin hän hengen luojana olikin, olihan pekkamaisesti ”ilmassa suuren urheilujuhlan tuntua”.

Lievää myötähäpeää joutuu tuntemaan, kun kuuntelee Pekka Tiilikaisen selostusta  Melbournen olympiakisojen (1956) 400 metrin juoksusta. Juoksun alkupuolella Lou Jones oli selostuksen mukaan ”Joonees” ja loppupuolella Pekka väänsi sen ruotsiksi: ”Juunees”. Eiköhän sijoitukset tulleet kuitenkin selviksi.

Viime aikoina pohjoismainen yleisurheilun taso on kohentunut huimasti. Oikein sitä ihmettelee, miten on pystytty palaamaan osin vuosikymmenien takaiseen menestykseen. Samaan aikaan, kun pohjoismainen yleisurheilu on nousussa ovat Ranska ja Saksa laskussa. Niille siunaantui yhteensä yksi (1) mitali Budapestin MM-kisoista. Tasan eivät käy onnenlahjat. Ei kukaan onnistunut näkemään Pohjolan yleisurheilun  (ml. juoksu-urheilu) uutta nousua. Skandinaavit menestyvät jopa pikamatkoilla. Mitenkähän Henrik Larsson pärjää ensi vuoden EM-kisoissa, jos säilyy terveenä?

Tulostaso Finnkampenissa oli useimmissa lajeissa heikko tai keskinkertainen, johtuen ehkä pitkän kauden aiheuttamasta väsymyksestä, mutta tämän puutteen korvasi monin verroin ottelun äärimmäisen kihelmöivä jännitys. Tuskinpa olisi voinut odottaa tiheämpitunnelmaisempaa päätöstä ottelulle kuin mitä nyt nähtiin. Ja suuren urheilujuhlan kiihkeys tarttuu: monille urheilijoille tämä kisa on kansainvälisen osallistumisen huipputapaus. Ei edes välttämättä ole muita tilaisuuksia osallistua ulkomailla järjestettäviin kisoihin.

Yleisurheilu ei vedä enää sillä tavalla kuin vuosikymmeniä sitten. Tehokas kiinnostavuuden mittari on yleisömäärä. Katsojamäärät ovat varsinkin Ruotsissa pudonneet, mutta eivät ne Suomessakaan ole enää lähelläkään 47 000 katsojaa, joka aikoinaan maaottelussa toistui sunnuntaisin Helsingin olympiastadionilla. Nykyisin se tosin ei ole edes mahdollista, sillä istuinpaikkojen määrä on pudonnut remonteissa dramaattisesti.

Yleisurheilu on yksi laajimmin levinneitä urheilumuotoja, mutta nyt sillä on haasteita edessään. Sen suosio tietyissä kilpailumuodoissa – kuten maaottelut osoittavat – on hiipunut. Mikä olisi aikuisten yleisurheilun eri kilpailumuotojen ranking (laatutaso), jos saisin itse määritellä järjestyksen? Ylivoimaisena ykkösenä on (1) olympiakisojen yleisurheilu. Ne ovat juhlahetki kilpailukalenterissa. Katsomot täyttyvät. Toisena (2) seuraavat maailmanmestaruuskilpailut. Ne ovat kuin olympiakisat ilman olympialaista hohtoa. Niiden asemaa ei uhkaa mikään. Sitten tulevat sijalla kolme (3) Timanttiliigan kisat  ja neljäntenä (4) maanosien mestaruuskisat,  joihin osallistuminen perustuu tulosrajojen saavuttamiseen ja pisteytysjärjestelmään. Timanttiliigaan on  pumpattu paljon IAAF:n arvovaltaa ja se on dynaamisempi ja monien lajien osalta tasokkaampi kuin ikivanhat maanosien mestaruuskisat. On käynyt niinkin, että jotkut huiput laistavat - hyvän ”syyn” löytyessä - maanosakisoista. Viidentenä (5) tulevat kunkin maan mestaruuskisat ja kuudentena (6) Timanttiliigaa alempana hierarkiassa olevat IAAF:n GP-kisat. Lisäksi järjestetään, muita kansainvälisiä kilpailutapahtumia, joista jotkut, kuten maratontapahtumat, ovat huipputasokkaita ja valtavan suosittuja.

Maaotteluille ei löydy paikkaa tässä priorisoinnissa.  Sen sijaan Sebastian Coen ja muiden yleisurheilupamppujen silmissä kiiltää halu järjestää joka vuosi jotkut arvokisat. Rankkaa tulee olemaan urheilijoilla!

::::::::::::::::::::::::::::

On tehty ehdotuksia, joilla voitaisiin parantaa Ruotsi-maaottelun asemaa. Esimerkiksi otteluun voisi ottaa mukaan Norjan, jolloin taso paranisi muutamissa lajeissa rutkasti. Entä voisiko kisan järjestää yhtenä päivänä, jolloin päästäisiin eroon yleisurheilukilpailujen hidastempoisuudesta. No, Norjan mukana ollessa ei olisi kysymys enää ”Ruotsi-ottelusta” ja yhtenä päivänä ei voida järjestää läheskään koko maaottelutarjottimen lajikirjoa. Entä mitkä lajit otettaisiin kulloinkin mukaan?

 ::::::::::::::::::::::::::

Roberto L. Quercetani (kuoli v. 2019 kunniakkaassa 97 vuoden iässä) oli legendaarinen yleisurheiluhistorioitsija ja tilastomies,  joka kirjoitti vuonna 1965 kuuluisan ”Kilpakenttien kuninkaat”-teoksen. Siinä hän esittää aikalaisarvion kehittyneiden ja ”kehitysmaiden” yleisurheilutilanteesta 1960-luvun puolessa välissä. Kun aikoinani nuorukaisena luin teosta, oli jo pitkän aikaa ollut näkyvissä Pohjolan juoksu-urheilun taantuminen ja afrikkalaisten nousu,  josta ”RLQ” totesi seuraavaa: ”Afrikkalaisille juoksijoille, joissa tavallisesti suuret luonnonlahjat yhdistyvät kierrosajoista piittaamattomaan mielenlaatuun on varattava suuret kehitysmahdollisuudet….” Kuusikymmentäluvulla Quercetanin tunnelmat olivat tällaiset: ”Tietyissä maissa nykyaikainen elämä monine veltostuttavine  välineineen ei ole omiaan rohkaisemaan nuoria miehiä rasittamaan keuhkojaan …. kestävyysjuoksun kiduttavassa työssä. Tämä suuntaus, joka on jo kauan ollut nähtävissä Amerikassa, on hiljattain levinnyt Suomeen ja Ruotsiin….”.

En ihmettele,  ettei RLQ osannut arvioida tulevaa. Että juuri kiduttava työ nousi intohimon kohteeksi! Ihminen ei sittenkään halua motorisoida tai robotisoida kaikkea, vaan haluaa omasta halustaan rääkätä itsensä huippukuntoon (ja isoille tai pienille palkkioille).

:::::::::::::::::::::::

Entä mikä on ollut 100 vuoden historian näkökulmasta suotuisin vuosikymmen järjestää yleisurheilumaaotteluja?

Maaottelujen kulta-aikaa elettiin 1950-luvulta 1960-luvulle. Keskiössä olivat maineikkaat ottelut Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton välillä. Ilman muuta ottelut olivat osa kylmän sodan veristä kilpailua. Maailmanennätykset olivat paperia tässä kaksinkamppailussa. Nyt saattavat olympiakisat ja maailmanmestaruuskisat mennä läpi ilman ainuttakaan maailmanennätystä. Lähestymmekö siis inhimillisen suorituskyvyn ylärajaa? Referoin seuraavassa tekstiäni vuodelta 2019, ”Kylmän sodan kaksintaistelu radalla ja kentällä”. Seurasin Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton maaotteluja intensiivisesti noin 10-vuotiaasta lähtien. Otteluja käytiin kaikkiaan 19 kertaa vuodesta 1958 vuoteen 1985 vuorotellen kummassakin maassa. Ensimmäisessä ottelussa – maiden jännitteistä huolimatta - amerikkalaiset toivotettiin ylitsevuotavan tervetulleiksi Moskovaan.

Parhaimmillaan ottelut olivat 1960-luvun alussa. Monet pitävät klassisimpana kamppailuna vuoden 1962 ottelua, jota Kalifornian Palo Altossa seurasi kahden päivän aikana yli 150 000 katselijaa(!) paikan päällä. Taitaa olla suurin stadionyleisö koskaan yleisurheilukilpailuissa olympiakisojen ulkopuolella. Jopa venäläisiä oli paikalla 5000 henkeä. Ottelun poikkeuksellisuuteen vaikutti Kuuban ohjuskriisi, joka vei pari kuukautta myöhemmin maailman ydinsodan partaalle. Paljon muutakin oli tapahtunut lyhyessä ajassa: oli koettu Gary Powersin U2-vakoilukoneen alas ampuminen, Hrustsev oli lausunut kuuluisat sanansa ”We will bury you” ja space race oli täydessä käynnissä…..

Muutamaa vuotta myöhemmin Neuvostoliitto kieltäytyi maaottelusta Vietnamin sodan eskaloitumisen seurauksena. Väliin jäivät vuodet 1966-1968.

Yhdysvallat voitti vuoden 1962 ottelussa miehissä pistein 128-107 ja Neuvostoliitto naisissa 66-41. Maailmanennätykset olivat noissa kohtaamisissa hupaa tavaraa: vuoden 1962 ottelussa Valeri Brumel hyppäsi korkeudessa 226 (ja nosti myöhemmin maailmanennätyksen 228 senttiin) ja Harold Connolly heitti moukarissa hienon sarjan päätteeksi tuloksen 70,66.

Kaikkiaan maaottelusarjassa saavutettiin 17 maailmanennätystä, eniten vuonna 1961, jolloin ME rikottiin peräti kuudessa lajissa! Jostakin syystä miesten korkeushypystä kehkeytyi varsinainen huippujen kohtaamisilottelun symboli. Ajatus kulki niin, että veistoksellinen amerikkalaissuosikki John Thomas haastoi Valeri Brumelin. Ehkä kaksinkamppailupari oli virhevalinta amerikkalaisten puolelta, sillä Thomas oli alakynnessä sekä maaotteluissa että olympiakisoissa. Maailmanennätyksistään Brumel teki Yhdysvallat-maaotteluissa peräti kolme kappaletta.

Oli muitakin kaksintaisteluja, kuten Ralph Bostonin ja Igor Ter-Ovanesjanin vuosia jatkunut kisa maailman parhaan pituushyppääjän tittelistä. Kisa päättyi tylysti Bob Beamonin jättiläishyppyyn, 890 cm Meksikon Cityn olympiakisojen korkeassa ilmanalassa.

Minulle mieleen jääneitä ME-tuloksia ovat Brumelin hyppyjen ohella Fred Hansenin lasikuidulla taivutettu 528 vuonna 1964, Dallas Longin kuulakaari 20,67 samana vuonna. Moninkertaisia voittajia olivat muun muassa Viktor Sanejev kolmiloikassa (kuusi kertaa), Tamara Press kuulassa ja kiekossa (kuusi kertaa)……mutta oli toki monia muitakin, joita en tässä käy luettelemaan. USA voitti miehissä ottelut 13-6 ja Neuvostoliitto naisissa 18-1 (!). Neuvostoliitto panosti tavattomasti yleensäkin naisten yleisurheiluun tietäen, että siellä kilpailu oli vähäisempää. Nythän tilanne on täysin muuttunut: USA porskuttaa jopa aiemmin vieroksumassaan moukarinheitossa ja Venäjä ei pääse kansainvälisiin suurkilpailuihin mukaan ollenkaan…..Mutta toisaalta eihän ole maaottelujakaan… Mikään ei ole niin kuin ennen.

Kaikki loppuu aikanaan: 1970-luvulla pikkuhiljaa ja 1980-luvulla kiihtyen USA-Neuvostoliito-ottelu menetti kiinnostuksensa kylmän sodan hiipumisen myötä.

Jättiläisten ottelujen yhteydessä ei puhuttu doping-ongelmista ainakaan ensimmäisen vuosikymmenen aikana. Lisäadrenaliinin urheilusuorituksiin tarjosi suurvaltojen välinen kiihkeä kamppailu, vaikka toisaalta maaottelujen tarkoitus oli harjoittaa liennytystä. Näistä yhteyksistä mieleen tulee leukailu ”Pressin veljesten” (Tamara ja Irina) ylivoimasta. Terve.

:::::::::::::::::::::::::::::

Edellä esitettyyn viitaten on vaikeaa kuvitella, että Ruotsi otteluun tulisi dramaattisia muutoksia. Traditio on kiveen hakattu. Siispä täytyy löytää jotain muuta,  koska nykyiset maaottelutähdet eivät  näe ottelussa sitä houkutusta, joka sillä  yhtenäiskulttuurin aikaan oli. Paras keino lisätä yleisurheilun suosiota on sittenkin superlahjakkaiden nuorien innostaminen kansainväliselle huipulle: Duplantis, Warholm, Ingebrigtsenin veljekset, Ståhl ja Murto todistakoot tästä.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti