tiistai 15. heinäkuuta 2025

Sota, jota käydään viimeiseen kerrostaloon saakka

 


Olen viime aikoina pohtinut mykyaikaisen sodan seuraamuksia. Asevelvollisuuden suorittaneena minua pidetään varmaankin jonkinmoisena sodan alkeiden asiantuntijana. Ainakin kuvittelen tietäväni, mitä sota on. Objektiivisesti tarkasteltuna asia tuskin on näin yksinkertainen. Sodan luonteen voi tietä vain sodan käyneenä - siviilinä tai sotilaana.

Kun katselen Kiovan tai Harkovan romahtaneita kerrostaloja tai mustunutta  reikää kerrostalon seinässä, mietin minkälaisen kohtalon ovat ohjuksen tai droonin tielle sattuneet kohtaamaan. Tapahtuu vieläkin pahempaa. Katsoessani uutisia saatan todeta, että oikeastaan mitään rakennetta ei ole jäljellä, vain  toistensa päälle kaatuneita elementtejä pölysotkun keskellä.

Niin voittajat kuin häviäjätkin ovat vastaavan tyyppisen hävityksen kohteena. Monesti tulee mieleen, että sotaa käydään viimeiseen kerrostaloon saakka.

Kyynikko voi sanoa, että pian ovat rakennusalan yritysten apajat valmiina, mutta eihän sitä voi näin härskisti ajatella. On pureuduttava niihin kuuluisiin ”juurisyihin”: ideologiset, uskonnolliset tai etniset ryhmät taistelevat toisiaan vastaan, ja naiset, miehet ja vanhukset vuodattavat kyyneleitä lohduttomasti etsiessään lähiomaisiaan raunioiden keskeltä. Missä on terve järki (sanity)?

Mikä lopulta on muuttunut vuosikymmenien ja  vuosisatojen saatossa? Käytän mahdollisuutta hyväkseni laajentaa näkymää aiheeseen:

Sotaa käydään aina jostain syystä, mutta tiedetäänkö, mikä se syy on? Robert McNamara, Yhdysvaltain Vietnamin sodan aikainen puolustusministeri, tunnusti, että Vietnamissa ei ensisijaisesti taisteltu suurvaltakeskittymien johtamien ideologioiden välillä.  McNamara päätyi arvioissaan siihen, että kysymys oli sisällissodasta. On vain ikään kuin pakko pitää yllä käsitystä alkuperäisestä sodan tarkoitusperästä. Vietnamin sisällissodassa, kyseenalaistettiin  amerikkalaisten kommunismin vastainen taistelu, jonka seurauksena 58 000 amerikkalaista ja miljoonia vietnamilaisia sai surmansa.

Vietnamin sodan aikana drooneja vastaavana pelon kohteena oli napalmin räjähtävä hyytelö, joka levitessään nylki pommitusten kohteiksi joutuneilta ihmisiltä ihon pois lihan ja luiden ympäriltä. Yhtä lailla alkukantaisten asumusten täyttämien kylien hävittäminen polttamalla - oli sisällä ihmisiä tai ei - oli yksi sodan julmuuksista. Raakuuksiin sorruttiin molemmin puolin. Vietkongin sissit valtasivat kylät yöllä, amerikkalaiset nuo samat kylät päivällä takaisin.

Näistä ajoista on pitkä matka Da Nangiin Vietnamin sodan aikuiseen USA:n tukikohtaan, josta amerikkalaiset turistit nyt varaavat huoneita käyttöönsä. Airbnb-mainokset suorastaan viskataan silmille. Sota on kaukainen muisto vain.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Robert McNamara on pohdiskellut lukemattomissa yhteyksissä omia ja amerikkalaisten vaikuttimia: miksi Vietnamissa kävi niin kuin kävi ? Pohdinnan tulos kiehtoo uteliaisuuttamme.

Yksi tapa avata Vietnamin sota on tehdä se Robert McNamaran muistumien kautta. Näin sota näkyi  minulle TV:n kautta: McNamara perehtyi puolustusministerinä sodan käynnin strategioihin ja ylemmyydentuntoisesti ja besserwissermäisesti opasti kenraaleitaan, jotka eivät tästä lainkaan pitäneet. Sodan saldo oli murheellinen: lähes 60 000 kaatunutta amerikkalaista. Vasta ehkä 1990-luvulla McNamara ymmärsi sodan todellisen luonteen: kysymyksessä oli ensisijaisesti sisällissota ja vasta toissijaisesti yksi kylmän sodan bipolaarisista (länsi vastaan itä) näyttämöistä. Tavatessaan parikymmentä vuotta sodan jälkeen Vietnamin johtajia hänelle valkeni, että Vietnam ja Kiina olivat olleet 1000 vuotta verivihollisia. Kuitenkin kylmän sodan tulkinnassa kaikki sosialistisen leirin valtiot (Kiina, Neuvostoliitto, Pohjois-Vietnam) niputettiin yhdeksi ja samaksi vihollispaketiksi. Entä jos McNamara olisi ymmärtänyt tämän aikaisemmin ? On vaikeaa silti uskoa, että amerikkalaisten enemmistö olisi hyväksynyt tulkinnan. Tärkeintä tässä on kuitenkin se, että jälkikäteen McNamara ilmeisen avoimesti pyrki erittelemään oman politiikkansa (ja presidentti Lyndon B. Johnsonin politiikan) virheitä. Hän myönsi, että Vietnam oli iso virhe. Tällainen oman historian kriittinen tarkastelu on jo sinällään harvinaista.

Tällainen pohdinta herättää lähinnä joko säälinsekaisia tai myötätuntoisia tunteita. On helppo olla katuvainen, kun kaikki on ohi, mutta eihän aihe päästä niin helposti otteestaan.

:::::::::::::::::::::::::::::::

Errol Morrisin kuuluisassa Vietnamin sotaa käsittelevässä dokumenttisarjassa ”Fog of Warissa” on loistava loppujakso, joka paljastaa jotakin hyvin syvää McNamarasta ja sodan problematiikasta. Tämä jakso on kuvattu autossa, kamera on takapenkillä ja ohjaaja Morris haastattelee McNamaraa. McNamara itse ajaa autoa sateen hakatessa tuulilasia. Morris kysyy häneltä ratkaisevan kysymyksen: otatteko vastuun Vietnamin sodasta? Maallikko voisi ajatella, että jos Vietnam kerran oli virhe (jonka McNamara vanhoilla päivillään tunnusti), niin miksei hän samalla voi tunnustaa omaa ratkaisevaa osuuttaan siinä. Mutta McNamara oli tarkkana: hän kieltää vastuun ja sanoo, että sen myöntäessään hän olisi ”son of the bitch”, piruparka. Hän toimi presidentin avustajana, ei enempää. On myönnettävä, että jos hän olisi ottanut kokonaisvastuun, hän olisi ollut epäreilu itseään kohtaan. Hänen yläpuolellaan oli vielä mahtavampi mies: Yhdysvaltain presidentti. Silti hän ei syyttänyt presidenttiä. Hän oli lojaali loppuun saakka.

::::::::::::::::::::::::::::::::

Entä tavalliset sotilaat eri maissa, miten he suhtautuvat sotaan joutumiseen/pääsemiseen? Toimittaja Anna-Stina Nykänen käsittelee asiaa kolumnissaan Hesarissa 7.7.2025: Kuka Espanjassa osaa käyttää aseita? Hyvä kysymys. Espanjahan nuukailee jo nyt Ukrainan tukemisen kanssa: Yhteinen puolustus ryyditettynä puolustuksen 5 prosentin budjettiosuudella ei todellakaan ole suosiossa. Ruotsissa varusmiespalvelun suorittaneiden osuus on 10 prosentin paikkeilla ikäluokasta. Eipä tuotakaan mainostettu, kun puhuttiin Ruotsin liittymisestä Natoon ja sama niukkuus vallitsee muidenkin  Natoon liittyneiden panostuksissa.

Saksalainen hyvinvointia korostava yhteiskunnallinen malli sotaan varustautumisen sijasta on kova sana Euroopassa. Hyvinvoinnin pumpulinpehmeyteen on jo ehditty tottua.

Suomen tilasta Nykänen antaa kovin ruusuisen kuvan: suomalaisille on selvää, että kaikki osallistuvat, jos sota uhkaa (?)  Sotatutkija Ilmari Käihkö, esittää relevantin ja oleellisen kysymyksen: keitä lähetetään rintamalle?

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti