lauantai 20. joulukuuta 2014

Toisinajattelijan kuvaus Ukrainan tapahtumista

Chicagon yliopiston professori John J. Mearsheimer on kansainvälisen politiikan todellinen asiantuntija (ei siis ns. asiantuntija), joka on kirjoittanut Foreign Affairs-lehden loka-marraskuun numeroon hienon artikkelin ”The Liberal Delutions, That Provoked Putin”.

Artikkeliin on syytä palata nyt, kun Vladimir Putin on juuri pitänyt puheensa Venäjän tilasta. Mitä Putin sanoi? Kyllä, hän syytti ulkopuolisia tahoja Venäjän ja Ukrainan tilanteesta, kyllä, hän syytti Yhdysvaltoja turvallisuusuhista, kyllä, hän perusteli esimerkiksi Itämerellä tapahtuneita vaarallisiksi koettuja hävittäjä- ym. lentoja sillä, että amerikkalaiset ovat tehneet lentoja kaiken aikaa ja Venäjä on tehnyt lentoja vasta pari vuotta, kyllä, Venäjällä on vain pari sotilastukikohtaa omien rajojen ulkopuolella, kun Yhdysvalloilla niitä on satoja, kyllä, Venäjän sotilasmenot ovat vain kymmenesosa Yhdysvaltain sotilasmenoista jne.

Mitä uutta kuultiin? Ei varsinaisesti uutta, mutta itse vakuutuin jälleen kerran, että Venäjän strategia on puolustuksellinen. Se kokee – kuvitellusti tai todellisesti – itsensä uhatuksi ja haluaa pysäyttää Naton ja EU:n etenemisen rajoillaan.

Otan tähän esimerkinomaisesti yhden teeman, jota on viime aikoina runsaasti pidetty esillä, nimittäin lentotoiminnan Itämeren yllä. HS:n Kari Huhta kehittää kolumnissaan (HS 18.12.2014: ”Miksi ihmeessä ne niin lentelevät?”) pitkän liudan selityksiä venäläisten aktiivisuudelle: Suomea ja Ruotsia estetään liittymästä Natoon, Venäjä pyrkii hajottamaan EU:n rivit, Venäjä pyrkii hajottamaan Naton rivit, Venäjän sotilaspoliittinen valtaeliitti painostaa Putinia, Venäjä yrittää suunnata kansalaistensa huomion kotimaan talouden alakulosta ulospäin….. Onhan tässä näitä, mutta minä tulkitsen varsin arkisesti kysymyksessä olevan halun osoittaa - tosin varsin arveluttavalla tavalla - voimaa kaikilla politiikan ja puolustusvoimien osa-alueilla: olemme edelleen suurvalta ja meidät tulee huomioida. Lentoliikenteen turvallisuustason heikentäminen on tietenkin asia, josta Venäjä ei selviä selittelemällä.

Mutta on tässä toinenkin puoli. Loputon Venäjän sotilasentoliikenteellä lännessä harjoitettu spekulointi palvelee mielestäni kaikenkarvaista mystifiointia ja pelottelua. Näen pelottelukampanjan osittain Naton puolesta propagointina (Huhta kirjoittaa Tu-95-mallin strategisista pommikoneista: ”nuo kauhun tasapainon lentävät hirmuliskot”).

::::::::::::::::::::::::::

Putinin puhe oli vaisu? Ei minusta. Venäjän politiikan palikat asettuivat paikoilleen varsin järjestäytyneesti. Se selvisi, että hyvät neuvot ovat kalliit. Suuri arvoitus on talouden kehitys, jota lienee mahdotonta arvioida, joten jätän sen tällä kertaa vähemmälle.

Niin, mitä John J. Mearsheimer kirjoitti Foreign Affairsissa ? Ensinnäkin hän otti kainostelematta lähtökohdakseen Venäjän ja Putinin näkökulman silläkin uhalla, että jää harvojen joukkoon, joka uskaltaa lähestyä Venäjää ja Ukrainaan tästä näkövinkkelistä. Meiltä Suomessa ei taitaisi löytyä samanlaista rohkeutta vakavasti otettavien tukijoiden joukosta.

Käyn ohessa referoiden läpi Mearsheimerin esiinnostamat näkökohdat vastapainoksi totutuille väittämille.

Ensinnäkin hän katsoo suurimman vastuun Ukrainan kriisistä kuuluvan lännelle. Putin ilmeisesti oletti aivan aidosti Naton sijoittavan laivastotukikohdan Krimille. Venäjän kannalta Nato esiintyi aggressiivisesti: vuonna 1999 tapahtui laajeneminen Tsekkiin, Unkariin ja Puolaan ja vuonna 2004 Bulgariaan, Viroon, Latviaan, Liettuaan, Romaniaan, Slovakiaan ja Sloveniaan. Laajenemisen tärkeinä lobbareina olivat itäeurooppalaiset siirtolaiset Yhdysvalloissa , jotka vaativat Clintonin aikana ”suojelua” entisille maanmiehilleen.

Venäjä ei pystynyt heikkoutensa takia puuttumaan Yhdysvaltain ja Naton toimiin Bosniassa, vaikka siellä kohteena oli sen vanha liitolainen Serbia. Tulenaraksi tilanne muuttui, kun Georgia ja Ukraina pyrkivät Natoon vuonna 2008. George Bush olisi kummatkin maat hyväksynyt mukaan, mutta Ranska ja Saksa torjuivat hankkeen Venäjän varoitettua voimakkaasti strategisen tasapainon muutoksista.

Vuoden 2008 elokuussa syttyi Venäjän ja Georgian välillä sota jälkimmäisen aloitteesta, jonka seurauksena Venäjä otti hallintaansa Abhasian ja Etelä-Ossetian. Venäjän kannalta oli tultu viimeiselle rajalle.

Olivatko länsiliittoutuneiden johtajat luvanneet 1990-luvun alussa jotain Venäjälle Naton laajentumisesta? Kyllä, Yhdysvaltain ulkoministeri George Baker ja Saksan liittokansleri Helmuth Kohl olivat suullisesti luvanneet Saksojen yhdistämisen hintana Gorbatsoville, että Nato ei laajene itään, mutta kirjallisesti ei toki luvattu mitään. Baker kirjoitti muistelmissaan: ”Melkein jokainen saavutus sisältää - menestyksen sisällä - tulevaisuuden ongelmien siemenet”.

Lännellä oli kolmiosainen paketti, jota se pyrki toteuttamaan: 1) Nato-laajentuminen, 2) EU-laajentuminen, 3) Demokratian edistäminen. Ukrainassa sitten bensaa heitettiin tuleen: Ukrainan presidentti Viktor Janukovitsh hylkäsi tarjotun EU:n tuen ja hyväksyi vastaavasti Venäjän 15 miljardin dollarin tuen. Venäjä ei olisi ryhtynyt avustustoimenpiteeseen, jos se ei olisi kokenut Ukrainan ”menetystä” EU-tuen kautta uhkaksi itselleen. EU-tuen kaatuminen joka tapauksessa käynnisti levottomuudet ja Janukovitsh - aikansa asemastaan taisteltuaan - pakeni Venäjälle. Seurauksena Ukrainaan pystytettiin länsimielinen hallitus. USA tuki uutta hallitusta, jossa oli neljä uusnatsiksi luokiteltua ministeriä. Pääministeriksi tuli Arseni Jatsenjuk.

Mitkä olivat Ukrainan tapahtumien todella vaikuttavat syyt? Voitaneen sanoa, että useat Ukrainan hallitukset perätysten epäonnistuivat tehtävissään eivätkä pystyneet torjumaan oligarkkien nousemista hallinnon kummisediksi, demokratian epäkypsää ja tärveltynytta tilaa ja elintason dramaattista laskua ympäröiviä valtioita alemmalle tasolle. Ukraina vaikutti epäonnistuneelta valtiolta eri väristen vallankumousten keskellä.

Ukrainaan syntyi tosiasiallinen valtatyhjiö, jonka täyttämisestä suurvallat kilpailivat. Kaiken tämän seurauksena käynnistyivät tunnetut tapahtumat: Venäjä kaappasi Krimin ja separatistit Venäjän tukemana ottivat haltuunsa Itä-Ukrainan.

Monet ovat sanoneet, että Venäjä on rakentanut pitkäjänteistä ohjelmaa saavuttaakseen entisen imperiumin mittasuhteet. Mearsheimer päinvastoin väittää, että nimenomaan laillisesti valitun Janukovitsin lähtö Ukrainasta ja syntyneet mellakat aiheuttivat Venäjän politiikan muutoksen. Akuutti tilanne suisti maan sekasortoon.

:::::::::::::::::::::::::::

Mearsheimer johdattelee lukijan myös tapahtumien alkulähteille. Mistä kaikki alkoi? Mitkä olivat eri tapahtumien syy-seuraussuhteet?

Mearsheimer käy edellä kuvattuun tapahtumasarjaan johtaneet vaiheet läpi analyyttisesti. Ohessa referoin hänen erittelyään.

Aloitetaan Bill Clintonista. Hänen hallintonsa sisällä oli ristivetoa Venäjä-politiikasta. Monet ajattelivat että kylmän sodan loppu muutti fundamentaalisti kansainvälistä politiikkaa. Varsinkin Yhdysvalloissa tälle ajatukselle löytyi kannatusta. USA noudatti oman tulkintansa mukaan ikään kuin ”hyväntahtoista hegemoniaa”, jonka mukaan sen enempää Yhdysvallat kuin Venäjäkään eivät olleet uhkaksi toisilleen. Tietenkin oli myös perinteellisempiä vastakkainasetteluun perustuvia kantoja.

Mearsheimer nostaa artikkelissaan esille erään Clintonin aikaisen vakuuttavan faktan, joka kuuluu näin: ”geopolitiikka ei enää merkitse”. Tämän illuusion varassa elettiin varsinkin Euroopassa. Paitsi Bush niin myös liberaalit demokraatit omaksuivat Naton laajenemisen myönteisenä tahtotilana 2000-luvulla. Putinin ärsyyntyneitä lausuntoja pidettiin 2000-luvun kestäessä edellisvuosisadan muistoina, mitä ne eivät suinkaan olleet.

Yhdysvaltain ulkopolitiikan Grand Old Man George F. Kennan totesi jo vuonna 1998: ”Uskon että venäläiset reagoivat vähitellen epäsuotuisasti lännen toimiin ja se vaikuttaa heidän politiikkaansa. Luulen että tapahtuu (lännen toimien takia) traaginen virhe”. Jotain oleellista Kennan tavoitti lausuessaan seuraavat sanat: ”Naton laajeneminen voi aiheuttaa kriisin Venäjän kanssa, joka saa venäläiset provosoitumaan” ja se taas aiheuttaa lännessä tyypillisen vastareaktion: ”näinhän venäläiset aina käyttäytyvät”.

Mikä aiheutti viime kädessä konfliktin puhkeamisen? Ensinnäkin suurvallat ovat herkkiä reagoimaan, jos tullaan niiden iholle. Ei Yhdysvallatkaan hyväksynyt Kuuban siirtymistä Neuvostoliiton liittolaiseksi 1960-luvun alussa. Vuonna 1962 USA julisti Kuuban kauppasaartoon, eikä Obaman käynnistämä läheneminen suinkaan kumoa kauppasaartoa.

Venäjä varoitti etukäteen Georgian ja Ukrainan tapahtumien muodostamasta uhasta rauhalle, jos länsisiirtymä jatkuu. Nato luuli, että sen omat vakuuttelut riittivät: se oli sanonut jo 2000-luvun alussa, ettei uhkaa Venäjää. Vuonna 2002 jopa perustettiin Nato-Venäjä -neuvosto tehostamaan keskinäistä yhteistyötä. Vähitellen yhteistyöaikomukset hiipuivat ja vuonna 2009 USA aikoi sijoittaa ohjuksia Tsekkiin. Venäjä ryhtyi ankaraan ennaltaehkäisevään vastarintaan.

Helmi-maaliskuussa 2014 ylitettiin Venäjän toimenpidekynnys, jonka seuraamuksien keskellä nyt elämme.

:::::::::::::::::::::::::::::::::

Mearsheimer raottaa myös tulevaisuutta jonkin verran.

Hänen mukaansa sen enempää Yhdysvalloilla kuin Venäjälläkään ei ole haluja luoda kriisipesäkkeitä ympäristöönsä. Kummallakin on traumaattisia kokemuksia uudentyyppisistä sodista: Afganistan, Syyria, Irak, Tsetsenia…. Kriisit ovat erittäin vaikeasti hallittavissa ja siksikään Venäjä ei tavoittele imperiumin laajentamista. Hinta olisi liian kova.

Varmaa ei mitenkään ole, että Ukraina pääsee Natoon, vaikka haluaisikin. Mearsheimerin mukaan paras ratkaisu voisi olla sitoutumaton puskurivaltio Venäjän ja lännen välillä, jonka talous yritettäisiin saada yhteisvoimin jaloilleen.

7 kommenttia:

  1. Venäjän kanta ei ole puolustuksellinen vaan opportunistis-aggressiivinen. Syynä ei ole lännen uhka NATO-laajentumisineen, vaan paremminkin päinvastaisesti lännen sotilaallinen ja ulkopoliittinen heikkous/hajanaisuus, jota hän lietsoo (mm. tukemalla äärioikeistolaisia voimia EU:ssa) ja hyödyntää. Kun oman autoritaarisen öljyvetoisen rosvokapitalismin taloudellinen kestämättömyys alkaa paljastumaan, hän hakee kannatukselleen pohjaa ryhtymällä imperialistiksi palauttaen "Venäjän suuruuden" ja puolustamalla ortodoksikristillistä konservatiivista sivilaatiota länsimaiselta liberaalililta gay-mädätykseltä. Hän tietää, että länsimailla ei ole mitään halua vastata voimpolitiikkaan voimapolitiikalla, mitä hän käyttää öykkäröinnissään hyödykseen. Venäjän ei-puolustuksellisuus on jokseenkin ilmeistä, jos katsoo asioiden isoa kuvaa.

    Ensinnäkin Eurooppa on demilitarisoitunut kylmän sodan jälkeen merkittävästi. Esimerkiksi USA:lla oli 90-luvun alussa Euroopassa satoja tuhansia sotilaita, nykyään niitä on enää joitain kymmeniä tuhansia ja suunnitelmissa on/oli vähentää niitä entisestään. Lisäksi käytännössä jokainen Euroopan maa on pistänyt puolustubudjettinsa minimiin, luopunut suurista armeijoista ja antanut puolustuskykynsä näivettyä. Venäjä on puolestaan on lisännyt huimasti puolustumenoja tällä vuosituhannella ja aikoo tulevaisuudessakin lisätä melkoisesti. Toiseksi, NATO on toki puolustusliittona laajentunut itään (ja tässä suhteessa mitään lupausta ei ole petetty, kuten Gorbakin on myöntänyt), mutta se ei ole keskittänyt uhkaavaa sotilaallista infrastruktuuria Venäjän rajoille vuoden 1997 NATO-Venäjä sopimusta kunniottaen. Jopa viittaamasi Puolan ja Tsekin ohjuspuolustusjärjestelmä peruttiin, vaikka se ei kiistattomasti ollut Venäjää vaan Irania kohtaan suunnattu. Itse asiassa tuo ohjuspuolustusjärjestelmän peruminen on hyvä esimerkki kuinka länsi on myöntynyt Venäjän typerille kiukutteluille, koska ei halunnut suhteiden kärsivän, onhan "Venäjä suuri mahdollisuus, ei uhka". Venäjää on lellitty ja ymmärretty lännessä loputtomiin asti, ja vasta Ukrainan tilanteen myötä asiat ovat alkaneet muuttua....

    VastaaPoista
  2. Unohdat, että Venäjä näkee vastinparinaan Yhdysvallat eikä Euroopan. Se ei katso vastustajinaan olevan Euroopan valtioiden armeijoiden, vaan Yhdysvaltojen tukikohtajärjestelmän. Yhdysvalloilla oli vuonna 1967 noin 1060 sotilastukikohtaa Nyt niitä on noin 750. Tähän Putinkin on kiinnittänyt huomiota. Hän väitti että Venäjällä on kaksi tukikohtaa Venäjän rajojen ulkopuolella. Kirjoituksellani pyrin osoittamaan, että konflikteilla on kaksi puolta. John Mearsheimerin tulkinta on esitelty kirjoituksessani vastineena läntisille käsityksille. Sinä halusit pitäytyä siinä toisessa tulkinnassa.

    VastaaPoista
  3. Jotain mentiin lupaamaan....Mutta ei ilmeiseti lopullisesti.
    Nämä ovat arkistotietoja.
    Foreign Affairs syyskuu/lokakuu 2014
    ”A Broken Promise?”
    According to records from Kohl’s office, the chancellor chose to echo Baker, not Bush, since Baker’s softer line was more likely to produce the results that Kohl wanted: permission from Moscow to start reunifying Germany. Kohl thus assured Gorbachev that “naturally NATO could not expand its territory to the current territory of [East Germany].” In parallel talks, Genscher delivered the same message to his Soviet counterpart, Eduard Shevardnadze, saying, “for us, it stands firm: NATO will not expand itself to the East.”

    VastaaPoista
  4. Itse asiassa Mearsheimer viittaamassasi kirjoituksessa tavallaan myöntää, että Venäjä ei pelkää länttä(ml. mainitsemaasi USA:n globaalia tukikohtaverkostoa) sotilaallisena uhkana, vaan hän syyttää länsimaita ulkopoliittisesta vastuuttomuudesta, kun ovat tukeneet vallankumouksellisia liikkeitä Putinin takapihalla, kuten The Ulkopolist on huomannut. Kiovan mielenosoittajat ovat Putinille suurempi uhka kuin USA:n häivehävittäjät. Venäjä puolustautuu, mutta ei USA:n tai NATO:n sotilaallista mahtia vastaan, vaan sitä, että he tyrkyttävät slaavilaiseen maailmaan liian länsimaista mallia järjestää talous ja yhteiskunta, joka levitessä Venäjälle saattaisi uhata Putinin autoritaarista ja läpeensä korruptoitunutta kleptokratiaa.

    Mearsheimer edustaa mielestäni realistisista ajattelua irvokkaimmillaan; hänen ajatuskulkunsa muistuttaa hieman "pahoinpidellyn naisen syndroomaa" sikäli että vastuu aggressiosta nähdään aina öykkärin ulkopuolella. "Et olisi saanut löylytystä, jos et olisi provosoinut arvostelemalla hänen alkoholinkäyttöänsä, joten saat syyttää itseäsi". Kausaalisessa mielessä väitteissä saattaa olla jotain perää, mutta vastuu ja syy moraalis-poliittisessä katsonnossa tulisi nähdä muualla.

    "Jotain mentiin lupaamaan....Mutta ei ilmeiseti lopullisesti."

    Niin, jotain tosiaan luvattiin, ja se oli, kuten lainauksestasikin näkee, ettei NATO:n sotilaallinen infrastruktuuri laajene saksojen yhdistyessä entisen Itä-Saksan alueelle vaikka yhdistynyt Saksa NATO:n jäseneksi tulisikin. Keskusteluissa ei käsitelty muita Varsovan liiton maita, koska niiden lipuminen neuvostoblokin ulkopuolelle ja itse NL:n hajoaminen tuntui kovin kaukaisilta skenaarioilta. Tässä on erittäin hyvä artikkeli, jossa käydään seikkaperäisesti läpi tuon lupauksen taustoja.

    (P.S. Putin väite Venäjän kahdesta ulkomaan tukikohdasta on epätarkkuudessaa outo, sillä oikea luku on lähempänä kymmentä.)

    VastaaPoista
  5. Yhdysvaltain tukikohtaverkosto on kiistattomasti maailmanlaajuinen ja ylivoimainen Venäjään verrattuna. Venäjällä on suuri pelko turvallisuutensa puolesta. Se on tuntenut tulleensa ympäröidyksi vihamielisillä tahoilla. Emme mahda tälle mitään, vaikka kuinka argumentoisimme toisin. Oikea sana on luultavasti juuri pelko.
    Me voimme pitää Putinin uhittelua naurettavana, mutta se on Venäjän tapa pyrkiä osoittamaan, ettei se ole mikään tahdoton välikappale maailmanpolitiikassa.
    George F. Kennanin ajatus oli aina kyky ja halu asettua vihollisen asemaan ja pohtia siitä käsin turvallisuuskysymyksiä. Siksi hän on varoittanut länttä ajattelemasta ideologisesti ja provosoimasta tarpeettomasti Venäjää. Kysymys on järjen käytöstä. Tämä pitää vain tajuta.
    Maailma ei valitettavasti toimi läntisten oikeudenmukaisuusperiatteiden mukaan (arabivaltiot, Kiina, Venäjä, ns. epäonnistuneet valtiot....). Kylmä sota syttyy oikeassa olemisen kyltymättömästä tarpeesta. Maailmanrauhaa voi rakentaa vain ottamalla järki käteen eikä kokeilemalla, miten pitkälle voi päästä.
    Ukrainan merkitys Venäjälle on suunnattoman tärkeä, siksi se reagoi. Se ei missään tapauksessa halua, että Ukraina on lännen etupiirissä. Tämä on realiteetti.
    Mearsheimer tuo tärkeitä näkökohtia esille nimeomaan Venäjän näkökulmasta. Hänen puheensä on siksi tärkeä tässä loputtomassa informaatiosodassa. Se on toisinajattelijan puheenvuoro
    On erittäin tärkeää, että oivalletaan Venäjän kansallistunne. Länsi voi loputtomasti todistaa itselleen, että se etenee oikeudenmukaisuussyistä idässä, mutta se on heikko peruste silloin, kun vastapuoli herää ja panee kovan kovaa vastaan.
    Ukrainan onnettomuus on ollut se, ettei se useiden hallitusten aikana saanut elintasoa nousuun, oligarkkeja kuriin ja energiahuoltoaan toimimaan. Maailmanpolitiikassa heikot ajautuvat helposti taistelukentiksi.
    Yksi ajatus voisi olla eteneminen Mearsheimerin ajatusten mukaan (sitoutumaton puskurivaltio lännen ja idän väliin). Ratkaisevaa on lähtevätkö osapuolet tukemaan taloudellisesti maata riittävin panoksin.

    VastaaPoista
  6. "Venäjällä on suuri pelko turvallisuutensa puolesta. Se on tuntenut tulleensa ympäröidyksi vihamielisillä tahoilla. Emme mahda tälle mitään, vaikka kuinka argumentoisimme toisin. Oikea sana on luultavasti juuri pelko. "

    Tottakai voimme faktojen avulla järkevästi argumentoida, ettei pelolle ole perusteita; nähdä väitteen läpi ja todeta, että kyse on strategisesta kommunikaatiosta, jolla pyritään rakentamaan rikolliset toimet oikeuttavaa narratiivia. Olisi typerää lähteä kritiikittömästi Kremlin propagandistiseen paranoiaan mukaan, kuten surullisen monet tuntuvat tekevän. Kyllä näistä lukuisista Ukrainan tilanteen yhteydessä esitetyistä valheista ja vääristelyistä tulisi ottaa opiksi, ettei Kremlin sanomisia voi sellaisenaan ottaa.

    Putin pelkää ainoastaan kansannousua, sitä että hän menettää valtansa ja hänen rakentamansa systeemi kaatuu pysähtyneeseen mädännäisyyteensä. Hänellä on KGB-upseerin maailmankuva, jossa uhkaavaa pahantahtoisuutta ja pettureita vilisee joka paikassa, ongelmat ovat muiden juonittelun tulosta ja kaikki on nollasummapeliä.

    Etupiiriajattelun hyväksyminen valtioiden suvereniteetin kustannuksella, KGB-upseerin paranoidisen maailmankuvan sinisilmäinen ymmärtäminen, alistuminen voimapolitiikan vahvemman oikeuteen heikkoon, röyhkeä piittaamattomuus kansainvälisistä sopimuksista ja totuuden hämärtyminen ei todellakaan tule viemään meitä maailmanrauhaan. Eikä 1930-luvusta opittu mitään?

    Mikäli allekirjoitamme tällaisen maailmankuvan, jossa "heikot ajatuvat helposti taistelukentiksi", Suomen/Ruotsin/Ukrainan/Georgian/Moldovan tulisi hakea NATO-jäsenyyttä pikavauhtia tai/ja moninkertaistaa puolustusbudjetti samalla vakavasti harkiten salaisen ydinaseohjelman käynnistämistä sekä edistyneiden ohjuskilpien pystyttämistä.

    VastaaPoista
  7. Toisen suuhun pistetään nyt johtopäätöksiä, joita ei ole lausuttu. Eiköhän tämä ole tässä.

    VastaaPoista