torstai 29. lokakuuta 2015

Ja jälleen Nato-intoilijat pettyivät….

Yle Uutiset on juuri teettänyt Taloustutkimuksella Nato-kannatusta koskevan mittauksen. Vertailutulokset ovat vuosilta 2014 ja 2013. Liittymistä kannattavien määrä on pudonnut 26 prosentista 22 prosenttiin vuodessa. Tämä on hämmentävää, kun ajatellaan minkälainen vyörytys mediassa on ollut viimeisten 12 kuukauden kuluessa nimenomaan Natoon liittymisen puolesta.

Kansalaiset eivät hötkyile. Monesti tulee mieleen, että tavallisen kansan mielipiteet ovat pohditumpia kuin ns. eliitin ja median.

Median ja ns. asiantuntijoiden Nato-propaganda on saanut aikaan sen, että epävarmojen osuus on lisääntynyt, mutta kannattaa huomata, että epävarmoiksi on siirtynyt väkeä sekä Nato-kannattajista että vastustajista. On selvää, että molemmat osapuolet tähtäävät markkinointinsa tähän kasvaneeseen ryhmään. On toivottavaa, että Naton vastustajien rivit saataisiin jollakin tapaa kootuksi, jotta argumentointi olisi systemaattista.

Myös Naton vastustajien määrä on pudonnut hieman eli 58 prosentista 55 prosenttiin, joka on em. Nato-vyörytys huomioiden vähäinen siirtymä.

Entä onko Natoa kannattavien ja vastustavien suhde muuttunut? Tuoreessa tutkimuksessa prosenttimäärien suhdeluku on 2,6 eli Naton vastustajia on prosenteissa 2,6 kertaa enemmän kuin kannattajia. Viime vuonna suhdeluku oli 2,2. eli Naton vastustajien suhteellinen osuus on lisääntynyt! Tämän on täytynyt olla karvas kalkki sekä Hesarille (joka on osoittanut vähäistä huomiota koko gallupiin) että muille median Nato-propagoijille.

Kannattaa panna merkille, että välittömästi gallupin julkaisun jälkeen tuotiin julki ns. asiantuntijoiden mielipide, jonka mukaan Natoon liittyminen on eduksi Suomeen tehtäville investoinneille, samoin asekauppa piristyy. Mitään kunnollisia todisteita ei esitetty, vaan päinvastoin todettiin, että ”eihän tätä voi tietää”. Ei todellakaan! Tällaiset julkisuuteen tehdyt interventiot ovat rinnastettavissa lähinnä Nato-propagandaan. Ne kuitenkin kuvaavat sitä epätoivoa, joka heijastuu ns. asiantuntijoista. Tartutaan melkein mihin tahansa oljenkorteen.

Tässä uusimmassa tutkimuksessa kysyttiin vielä Ruotsi-kortin vaikutusta. Tulos oli, että vahva kansalaismielipide (47 prosenttia vastaajista, joka on selvästi enemmän kuin vastakkaista mielipidettä edustaneiden prosentti) ei lämmennyt Nato-liittymiselle, vaikka Ruotsi osoittaisi tien sinne. Edes Ruotsin porvarien Nato-kannan tiivistyminen ei ole ratkaisevasti vaikuttanut suomalaisten kantoihin. Tämä on merkille pantavaa. Suomalaisten enemmistön mielipide näyttää kiveen hakatulta. Jotkut haikailevat Natoon liittymisen perään, kun kansainvälinen tilanne rauhoittuu. Epäilen, että kansalaiset vetävät kyllä johtopäätöksen, mutta Nato-vastaiseen suuntaan!

Kyllä kansa tietää -asenne tuli selvästi esille kysymyksessä, jossa tiedusteltiin kansanäänestyksen käyttöä jäsenyyspäätöksen tukena. Peräti 63 prosenttia oli sitä mieltä, että kansanäänestys tarvitaan. Jos eliitti vastustaa kansanäänestystä, osoittaa se aliarvioivansa kansalaisten mielipiteitä.

On hämmentävää, miten usein Ulkopoliittisen instituutin Nato-mieliset Charly Salonius-Pasternak ja saman putiikin Mika Aaltola saavat jatkuvaa julkisuutta esim. TV:stä. Panin Helsingin juuri päättyneillä kirjamessuilla merkille ns. asiantuntijaeliitin mielipidejakauman, ja molemmille puolille löytyi kannatusta. Nato-kiihkoilijoiden ykkönen on Jukka Tarkka. Kriittisesti eritellen Natoon suhtautuvat mm. Heikki Talvitie, Markku Kangaspuro, Pekka Visuri, Markku Kuisma, Markku Kivinen, Raimo Pesonen, Stefan Widomski ja Arto Mustajoki.

En rupea tällä kertaa erittelemään Nato-mielisten argumentteja, koska olen vastikään arvioinut parissakin blogikirjoituksessa Jukka Tarkan viimeisimmän kirjan.

Ensi vuonna veri punnitaan, kun hallituksen Nato-selvitys toteutetaan. On toivottavaa, että ns. puna-multa täydennettynä vihreillä pitää. Myös kokoomuksessa on Nato-skeptikoita. Tuuliviirimäinen Soini yrittää vainuta tuulen suunnan. Ainakin mielipidetiedustelut osoittavat, että kansalaiset puolueiden takana suhtautuvat huomattavan kriittisesti Nato-intoiluun.

Viime aikoina on jo totuttu erilaisten think tankien kauhumaalailuihin tasaisin välein. Ihmiset eivät enää hätkähdä näitä esille tuloja. Sekä idässä että lännessä harjoitetaan trollitoimintaa ja muuta propagandaa, joka ei näytä liikuttavan kansalaisia, ja hyvä näin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti