keskiviikko 24. tammikuuta 2024

Oppia ikä kaikki

 

Olen ihaillut Timo Vihavaisen asiantuntemusta Venäjän historiasta ja nykypäivästä. Hän kirjoittaa muun muassa Kanava-lehteen kolumnia, jotka aina luen. Samaa on sanottava hänen blogistaan, johon tämä suomalaisen konservatismin Grand Old Man kirjoittaa esseen muutaman päivän välein. En lue itseäni konservatiiviksi, päinvastoin pikemminkin liberaaliksi, mutta aina sitä oppii uusia asioita ja saahan ainakin opponointia omia käsityksiäni vasten, vaikken harrastakaan toisten kirjoittamien blogikirjoitusten kommentointia.

Venäjän historia on professorin ”leipälaji”. Olen toki sitä itsekin harrastanut. Joudun takamatkalle Vihavaiseen nähden jo siitä syystä, etten – päinvastoin kuin Vihavainen – hallitse Venäjän kieltä.

Yhdeksi oppimiskerraksi luen tapauksen eräänä kesäisenä pyhäpäivänä isoisäni maatilalla,  jossa minä – opiskelijanuorukainen - olin tavan mukaan heinätöissä. Otin puheeksi tupakäräjillä silloin ajankohtaisen TV-teatterin upean näytelmäkokonaisuuden ”Sodan ja rauhan miehet”. Kuinka ollakaan tulin maininneeksi, että Paasikivi ja Mannerheim olisivat olleet talvisodan alla – rauhan säilyttääkseen – valmiit tiettyihin alueluovutuksiin yli sen, minkä Suomen poliittisen johdon konsensus – ja tuvan väki – oli  valmis hyväksymään. Tuvan lattiaa mittaillen pudottelin teesejäni huomaamatta, että olin ajautunut miinakenttään itseäni vielä kovempien patrioottien leiriin, joka tarjosi paljon hurjistuneemman puheryöpyn,  kuin mihin mikään Neuvostoliiton taholta  tuleva painostus pystyy. Tuvan pitkillä penkeillä nimittäin istuivat sellaiset sodan veteraanit, ettei vertoa taida löytyä. Jouduin pakittamaan lievässä paniikissa, kuitenkin heitellen perääntyessäni vielä omasta mielestäni tärkeitä argumentteja. Turhaan. Ajauduin perusteellisesti alakynteen ja vetäydyin kesäiseen pihapiirin muka jotain toimittaakseni. Opin, ettei pidä valita vastustajaksi täysin ylivoimaista tahoa, joka ei anna tuumaakaan periksi omista oikeudenmukaisiksi tuntemistaan kannoista.  Sen koommin asiaan ei palattu. Lisäsin hiljaisesti tämänkin tapauksen kantapään kautta opittujen muistojen keltaiseen kansioon.

:::::::::::::::::::::::::::

Timo Vihavainen tarttuu kolumnissaan ”Suuri informaatiosulku” Kanavalehdessä  1/2024 Venäjän talouden, politiikan ja yhteiskuntapolitiikan yllätyksellisyyteen. Venäjällä on ollut taipumusta yllättää useammin kuin kerran talouden toipumisella mitä jyrkimmistä alasajoista. Esimerkiksi hän ottaa  Venäjän kansalaissotaa seuranneen sotakommunismin jälkeisen tuhoisan tilan, josta toivuttiin  vuosikymmenien sijasta seitsemässä vuodessa.  Toiseksi esimerkiksi hän nostaa Neuvostoliiton romahduksen, johon korjaus tuli vain 10 vuodessa. Viimeksi on ollut kysymys Ukrainan sodan johdosta langetetuista talouspakotteista, joita tähän mennessä on ehditty toteuttaa 10 vuotta ilman, että niillä olisi  ollut odotettuja dramaattisia vaikutuksia. Venäjä päinvastoin on onnistunut irtautumaan lännen taloudesta ja pyrkii kasvattaman talouttaan omin voimin. Venäjän kyky tuottaa länsimaiden kanssa kilpailevaa tuotantoa on useilla aloilla heikko. Niinpä Putin on oivaltanut, että tässä tilanteessa voidaan yrittää valmistaa omavarisuuden nimissä niitä tuotteita, joita on tuotu aiemmin muualta.

Pakotteiden seuraamukset ovat olleet osin arvaamattomia. Sekin on monessa tapauksessa jäänyt epäselväksi, kumpaa pakotteet rankaisevat enemmän, pakotteiden asettajaa vai pakotteiden kohdetta.

Myös kyky uusintaa sotilaskalustoa on merkille pantavan tehokasta. Venäjä tuntuu onnistuvan siinä paremmin kuin länsi tuessaan Ukrainalle. Minulle tulee mieleen Hitlerin vuodatus Mannerheimin 75-vuotisiyntymäpäivillä vuonna 1942, joilla Hitler ylpeili venäläisten panssarivoimien tuhoamisella, mutta myönsi sitten, että Venäjän panssarikalustoa uusitaan hämmästyttävällä nopeudella.

Venäjän iskukyvystä on vaikea saada selvää. Se tuntuu kärsivän suunnattomia tappioita, mutta sen sitkeys on vertaansa vailla. Vihavainen lainaa Bismarckia, joka sanoi: Venäjä ei ole koskaan niin vahva kuin pelätään  eikä koskaan niin heikko kuin toivotaan.

Putinin tahtotila kumpuaa 1990-luvun nöyryytyksistä, joiden yli hän ei tunnu pääsevän eikä sitä edes yritä. Toisaalta Venäjän ylemmyydentunto muita kansoja kohtaan ei ole mikään uusi asia. Venäjän keisari Nikolai I (1825-1855) teetätti oikein virallisen päätöksen, jossa julistettiin Venäjä kulttuurisesti muita kansoja ylempiarvoiseksi. Ilmankos Nikolai I on yksi Putinin suosikeista historiassa.

Venäjän yksi vahvuus on suuri kotimarkkina ja luonnonvarojen runsaus.  Leväperäisesti hyödynnettynäkin ne näyttävät riittävän sotataloudelle.

Länsimaat eivät ole löytäneet sujuvan yhteistoiminnan avaimia. Sama hajanaisuus tulee esille Naton ja EU:n osalta. Yhteensovitettujen päätösten aikaan saaminen kestää luvattoman kauan. Lisäksi jollain tapaa Venäjän asemaan asettuvat nousevat taloudet tukevat Venäjää.

Edes Putinin joskus heikoksi arvioitu asema ei näytä tosiasiassa horjumisen merkkejä ainakaan toistaiseksi. Yhdenmukaistettu kansan mielipide toimii riittävässä laajuudessa eikä opposition voimaan voi luottaa oikein missään asiassa. Niinpä Putin on voinut levollisin mielin kääntää Venäjän hyökkäyksenkin puolustukselliseksi toimenpiteeksi. 

Oivaltavasti Vihavainen toteaa Neuvostoliiton yhdessä Itä-Euroopan maiden johdon kanssa pystyttäneen rautaesiripun maailmasodan jälkeen. Nyt sitä yrittävät pystyttää länsivallat! Länsivaltojen muuri pysäyttää sekä tiedon että tavaran kulun.

Putinin puheissa on vilahtanut ”rajattoman Venäjän” tavoite, mitä hän sillä sitten tarkoittaneekaan. Onko se rajatonta venäläisen kulttuurin  levittämistä vaiko vain vitsi? Vitsiltä ei kuulosta tuore rajattomuuden sovellus, kun Putin kehottaa keräämään Venäjän (myös vanhan Venäjän) ja Neuvostoliiton aikaisen maan rajojen ulkopuolella sijaistevan omaisuuden Venäjän haltuun. Miten pitkälle Putin on valmis tämän ”rajattomuuden” kanssa menemään? Kovin vakavasti Putinin ukaasia eivät ns. asiantuntijat tunnu ottavan.

Putinin nimissä puhutaan uudesta putinilaisesta maailmanjärjestyksestä. Se edellinen, sosialismin nimissä tapahtunut ekspansio torjuttiin tai se pikemminkin hukkui omaan  mahdottomuuteensa. Nyt yritetään toisen kerran luoda vastinpari läntiselle (lue: USA:n johtamalle) maailmanjärjestykselle. Tavoitteena on luoda tasavertainen maailmanjärjestys ja sitten julistaa voimaan perustuslaissa mainittu ”hruštševilainen” rauhanomaisen rinnakkainelon  periaate, mutta vasta sitten, kun maailmanjärjestykselle asetettu tavoite on saavutettu.

Kävipä itse sodassa miten tahansa on länsivalloilla syytä itsetutkiskeluun. Mikä on johtanut väärinarviointeihin? Joskus kuunnellessani esimerkiksi presidenttiehdokas Stubbia tulevat mieleen naiivit julistukset hohdokkaista länsivalloista ilman sisältöä. Presidentti Niinistö on parikin kertaa kehottanut ”välttämään sotadramatiikkaa” ja ”tohisemista sota-asioista” puhumattakaan viittauksista ”Nato-Suomeen”. Pelkääkö presidentti? Ei suinkaan, kysymys on turhanaikaisen kotimaisen sotakiihkoilun tuomitsemisesta. 

::::::::::::::::::::::::::

Niin, mitä opimme tästä sekavasta tietoryppäästä? Nykyaikaisen uuden tai uudistuvan tiedon kirjon omaksumisesta tulee ähky, koska vanha sääntösidonnaisuus on haurastunut. Koko ajan tulee tietoa sääntösidonnaisuudesta irrottautumisesta.

Jos rauhan rakentamiseen käytettäisiin yhtä paljon voimavaroja kuin sotaan valmistautumiseen, olisimme rauhantiellä pitkällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti