torstai 11. heinäkuuta 2013

Nokia ja neula heinäsuovassa

Katsoin juuri New Yorkista tulleen Nokian uutuuspuhelimen Lumia 1020:n esittelytilaisuuden livenä. Täytyy sanoa, että ihailin Steven Elopin esiintymiskykyä. Hän hallitsi sekä ulkoisen esiintymisen että substanssin. Ei merkkiäkään ulkoaopettelusta, vain suoraa puhevirtaa. Ei takeltelua (yksi pieni virhe jonka hän salamannopeasti korjasi), vaan esimerkki siitä, miten homma otetaan haltuun. New Yorkiin kokoontunut media oli jotenkin kyynistä: onhan näitä nähty. Joka tapauksessa paras Nokian puhelimen julkistustilaisuus tähän mennessä.

Show oli rakennettu tarkoituksellisesti Steven Elopin ja Nokian varaan. Haluaisin korostaa kuinka Nokia oli illan ainut päätähti. Muutkin ovat kiinnittäneet huomiota siihen, kuinka vähäinen rooli Microsoftilla oli. Tämä ei voi olla sattumaa. Kieltämättä tilanne oli sellainen, että uusi puhelin olisi ansainnut Windows 8.1:n taakseen, mutta nyt tullaan toimeen näillä eväillä. Siksikin oli tärkeää, että Nokian innovaatioille annettiin ensisija, ei Microsoftille.

Lehdistötilaisuudessa rohjettiin median taholta kritisoida operaattori AT&T:n roolia aiempien julkistusten vaatimattomista panostuksista. Heikkoudet ovat johtuneet nimenomaan AT&T:n myyntihenkilöstön vaisuista panostuksista puhelimen myyntitilanteissa. Täytyy toivoa, että AT&T Mobilityn toimitusjohtaja Ralph de la Vegan ylistyspuheet julkistustilaisuudessa näkyvät myös käytännön markkinointi- ja myyntityössä.

Itse toivoisin vilpittömästi Nokialle onnistumista. Uusi kamerapuhelin on loistava tuote ja vain kateelliset ja kilpailijoiden asialla olevat voivat vähätellä sitä.

Kun olen itse harrastanut järjestelmäkamerakuvausta noin 35 vuoden ajan, olin innoissani uuden puhelimen ominaisuuksista. Aivan loistava idea oli demonstraatio neulan löytymisestä heinäsuovasta. Juuri tätä me kuvaentusiastit olemme odottaneet: että kuvan avulla löytyy jotain, mitä ei paljaalla silmällä hevillä erota. Tämä on mullistava ”päivitys” Michelangelo Antonionin 1960-luvun elokuvaan Blowup!

Itse koin hiukan samantyyppisen kokemuksen, kun tähtäilin uudella Canon PowerShot SX50HS-kameralla kauempana olevia yksityiskohtia. Optisesti 50-kertainen (ja digitaalisesti 100- jopa 200-kertainen) zoom on tehnyt huikean vaikutuksen. Puheet kuvanlaadun heikkenemisestä käsittämättömillä teleasetusten arvoilla voidaan sivuttaa. Kun otin kuvia Canon AE-1 kamerallani 1970-luvun lopulla, en saattanut ymmärtää, että joskus zoom venyy kuin TV-kameroiden optiikka! Jo käyttämäni Lumia 920 riittää useimpiin kuvaustilanteisiin. Vain hyvin laajakulmaisissa otoksissa ja makrokuvauksessa (oikealla makro-objektiivilla) tarvitaan järjestelmäkameraa ja telepäässä edellä mainittua superzoomkameraa.

Mutta takaisin Nokia Lumia 1020:aan…. Minulla on sellainen käsitys, että Nokiaa tahallisesti aliarvioidaan ottamalla esiin sen puhelimista yksityiskohtia, joissa Nokia on aavistuksen heikompi kuin kilpailijansa. Vastaavasti kun Nokia saa puhelimiinsa ominaisuuden, johon muut eivät yllä – kuten nyt uudet kameraulottuvuudet – niin yhtiötä väheksytään toteamalla, että ei tämä ominaisuus mitään ratkaise. Valitettavasti jotkut suomalaiset tuntuvat olevan kärjessä mitätöijien joukossa.

Nokian on lyönyt vetoa kuvan puolesta. Kysymys on tietenkin kuvan ja kameran ympärille rakentuvasta mahtavasta ominaisuuksien kirjosta (mukaan lukien äänenlaatu!). Tämä kokonaisuus nimenomaan ratkaisee. Nyt tuntuu siltä, että Nokia on onnistunut myös ohjelma- ja sovelluspuolella. Myös muiden käyttöön tarkoitetut sovellustyökalut tuntuvat lupaavilta.

Odotan vesi kielellä uusia tuotteita jouluun mennessä. Myös Microsoftilta odotan muutakin kuin huhuja Nokian ostoaikeista.

Jälkikirjoitus 12.7.2013

Pöly ei ole vielä laskeutunut eilisestä julkistuksesta. Silti tekee mieli jatkaa. Aamun lehdet jatkavat samaa "varman päälle" arviointia", eli että ei yksi kärpänen (kamera) kesää tee. Kyllä se on jo tehnyt. Yksi suurimmista virheistä, mitä arvioinneissa esitetään on, että Lumia 1020 toimii vain kameransa varassa. Kun omassa perheessäni on/oli Samsungeja (2 kappaletta) ja Apple (vaihdetiin pois), niin uskallan sanoa näiden kokemusten perusteella, että Nokialla on kaikinpuolin kilpailukykyinen laite. Erot huippuhelimien välillä ovat usein hiuksenhienoja. Niitä pyritään liioittelemaan oman suosikin eduksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti