tiistai 1. joulukuuta 2020

Trumpin vaalilupaukset vuosille 2016-2020

 

 

Politiikassa on totuttu lupausten antamiseen vaalien yhteydessä. Harva kieltäytyy, koska niillä markkinoidaan omia tavoitteita ja tavallaan omaa osaamista. Jörn Donner taisi olla poikkeus,  kun hän eräiden vaalien yhteydessä ”lupasi,  ettei lupaa mitään”. Tavallaan hänkin lupasi, hän lupasi nimittäin ilmiön tai persoonan nimeltä Jörn Donner ihmisten vaikuttamisväyläksi.

Donald Trumpin antamiin lupauksiin presidenttiehdokkaana vuonna 2016 suhtauduttiin skeptisesti tai hiukan ambivalentisti: kysymys oli paitsi normaaleista poliittisista tavoitteista myös sellaisista lupauksista, joita osa äänestäjistä vierasti. Myös lupausten määrä – pienien ja isojen – oli tuntuva. Trump on lausuntoautomaatti, jolle mielipiteen muutos ei ole ollut kovin suuri pahe.

Myös presidenttikaudella Trump lupasi toteuttaa (ja vieläkin lupaa) yhtä ja toista, joita hän sitten muuttaa mielivaltaisesti poliittisten tarpeiden mukaan. Sanalla sanoen hän näki koko lupausrakenteen ikiomalla tavallaan oman persoonansa osana.

Trumpin suhtautuminen kulminoituu asenteessa koronaepidemiaan. Siitä hän ei kampanjassaan luvannut tietenkään mitään, koska epidemiaa ei vielä ollut vaalikampanjan aikana. Koko aihe oli kiusallinen Trumpille, koska koronassa hän ei päässyt tekemään kuviteltuja ihmetöitä. Niinpä hän vähätteli koko pandemiaa mitättömänä influenssana. Hänen ainoa valttinsa oli rokotus, jonka lanseeraukseen hänellä ei ole ollut tosiasiallista vaikutusta.  Johtopäätös kaiken jälkeen on,  että Trump laiminlöi tehtävänsä koronan unilukkarina.

Trump on antanut lupauksensa korostetusti kannattajiaan varten, ei niinkään koko kansakunnan mielipidettä huomioivasti. Peruskannattajia ovat erityisesti muiden yläpuolelle asettuvat arvokonservatiivit kristityt eli hän noudatti  hyvin pitkälle identiteettipolitiikkaa. Keskityn seuraavassa muutamiin keskeisimpiin lupauksiin.

 

1)      Obamacaren kaataminen

Barack Obaman aikanaan läpiajaman terveydenhoitojärjestelmän kaataminen oli yksi presidentti Trumpin tärkeimmistä vaalilupauksista. Obaman järjestelmä takasi sairausvakuutuksen 20 miljoonalle köyhälle amerikkalaiselle, jotka aiemmin ovat olleet järjestelmän ulkopuolella. Trumpin ja yhtä lailla republikaanien ajama korvaava järjestelmä ei mennyt kongressissa läpi. Republikaanien ajama vaihtoehto ei olisi kumonnut koko Obamacarea, mutta olisi vesittänyt tärkeitä osia siitä.

Trump on sittemmin pyrkinyt viemään Obamacaren korvaavaa järjestelmää läpi konservatiivien korkeimmassa oikeudessa vahvistuneen  aseman kautta. Obamacaren kaataminen ei ole onnistunut senkään takia,  että järjestelmän suosio on kasvanut kansalaisten keskuudessa.

 

2)      Muurin pystytys

Varsinkin Trumpin presidenttikauden alussa kohistiin ”muurista”,  jolla oli tarkoitus estää pakolaisten ja laittomien siirtolaisten vyöry etelärajan yli Yhdysvaltoihin. Rajaesteitä onkin vahvistettu, mutta työ on pahasti kesken. Tavoitteena oli rakentaa 1600 kilometriä pitkä muuri. Siitä vain osa on rakennettu Rajaesteet ovat  sinänsä Trumpin lupauksen suuntaisia ja ilmeisesti  tyydyttävät hänen kannattajiaan. Erikseen ovat sitten vastustajat,  jotka periaatteessa vastustavat rajaesteitä. ”Muuria” vastustetaan myös sen takia,  ettei sen uskota patoavan muuttoliikettä. Meksiko ei ole maksanut muuria Trumpin vaatimuksen mukaisesti.

 

3)      Maahanmuuttovastaisuus

 

Aluksi Trump vaati ehdotonta maahantulokieltoa muslimeille, mutta löysensi sitten linjaansa. Republikaaneissa on paljon  maahanmuuttoon epäilevästi tai kriittisesti suhtautuvia. Heitä Trump halusi erityisesti palvella. Epäilemättä hän lietsoi vastakkainasettelua politiikallaan, jota Trumpin kannattajatkaan eivät kaikin ajoin tukeneet. Trumpin keinona  tavoitteeseen pääsemiseksi oli maahanmuuton vaikeuttaminen. Presidentin onnistumissarakkeeseen tulee tässä kohden rasti varauksin. Eri asia on että,  maahanmuuttovastaisuus aiheutti paljon ristivetoa. Lupaukset ovat olleet kansalaisia jakavia.

 

4)      Konservatiivituomareiden nimittäminen

Trump on nimittänyt pilvin pimein konservatiivituomareita alempiin oikeusasteisiin, mutta myös suurella hälyllä kaksi korkeimman oikeuden tuomaria, joista viimeksi Amy Comey Barrettin. Nimitykset ovat voitto Trumpille ja konservatiiveille. Elinikäiset tuomarinimitykset ovat pahimmillaan yhteiskunnallista ilmapiiriä yksisuuntaisesti muokkaavia riippumatta siitä ovatko tuomarit kallellaan liberaaleihin vai konservatiiveihin. On vaikea uskoa, että tuomarit säilyttäisivät kaikissa olosuhteissa ideologioista vapaan puolueettomuuden.

 

5)      lsisin tuhoaminen

Al-Qaidasta vuonna 2014  irtautunut lsis herätti kauhua kaikkialla maailmassa julmuudellaan. Se piti  hallussaan lrakissa ja Syyriassa  suuria maa-alueita 2014-2019.  Trump uhosi tuhoavansa lsisin presidenttikautensa alussa. lsisin vaikutusvallan romahtaminen tapahtui kansainvälisenä yhteistyönä, jossa Yhdysvalloilla oli johtava rooli. Trumpille kuuluu osa-ansio lsisin vaikutusvallan tuhoamisesta. Trumpin viime aikoina tapahtunut itsetarkoituksellinen joukkojen kotiuttaminen kriisialueilta -  antamiensa lupausten lunastamiseksi -  uhkaa haurastuttaa  terrorin vastaisen taistelun vastarinnan.

 

6)      Veroleikkausten toteuttaminen

Trump lupasi veroleikkauksia työssäkäyville ja aiempaa matalampaa yritysverotasoa. Trump laski yritysveron 35 prosentista 21 prosenttiin, joskin tavoite oli 15 prosentissa.

Veronalennukset toteutettiin  kaikissa tuloluokissa, mutta pitkän aikavälin lopputulos on,  että verotuksen muutokset hyödyttävät suurituloisia, ei pieni- ja keskituloisia.

 

7)      Kauppasopimusten uusiminen

Trump on pyrkinyt purkamaan voimassaolleita kauppasopimuksia sekä Amerikan mantereella   (Yhdysvallat, Kanada, Meksiko) että Kiinassa. Trump on pitänyt vanhoja sopimuksia Yhdysvalloille epäedullisina. Uudet sopimukset pyrkivät vastaamaan Trumpin ”Amerikka ensin” -sloganiin. Uuden sopimusmaailman hyödyllisyys ratkeaa vasta,  kun kaikki vaikutukset ovat astuneet voimaan. Kiinan osalta on kysymys kauppasodasta,  jossa osapuolten nokittelu jatkuu määräämättömän ajan.

Trumpin tarkoitus lienee parantaa kauppatasetta sopimuksillaan, mutta näin ei ole käynyt. Liittovaltion kauppataseen alijäämä oli ennätykselliset 67,1 miljardia dollaria elokuussa 2020, joka on korkein lukema sitten vuoden 2006 elokuun.

Liittovaltion velka on kiivennyt Trumpin kaudella ennätyskorkealle. Elokuuhun 2020 mennessä velkaa oli kertynyt 20 830 miljardia dollaria. Kun tähän lisätään hallituksen sisäinen (intragovernmental) velka 5 880 miljardia dollaria päädytään 26 700  miljardiin dollariin. Mukana ovat toki elvytyksen nimissä otetut koronavelat kaiken muun päälle.

 

8)      Suurlähetystön siirto

Yhdysvaltain lsraelin suurlähetystö siirrettiin Tel Avivista Jerusalemiin Trumpin vaalilupauksen mukaisesti  toukokuussa 2018. Spontaanisti syttyneiden levottomuuksien mentyä ohi siirto tapahtui yllättävän rauhallisesti. Uusi presidentti Joe Biden vastusti alun perin  siirtoa, mutta on todennut,  että kun siirto on tehty, sitä ei peruta. Biden kylläkin ajaa edelleen kahden valtion politiikkaa.

Kummallisen vähän on kiinnitetty huomiota palestiinalaisten tuntemuksiin, jotka nyt tungettiin Trumpin rauhansuunnitelmassa ”pieniin irrallisiin taskuihin”. Palestiinalaisvaltiosta muodostuu  sirpalemainen kokonaisuus, ”reikäjuusto”. lsrael saa pitää siirtokuntansa. Laihan sovun kanssa eletään toistaiseksi ja Trump sai sulan hattuunsa.

 

 

9)      Hillary Clintonin tutkinta

Trump masinoi Hillary Clintonin vastaisen noitavainon, jota voidaan verrata nyt jo hiipumassa olevaan vaalivilppihoureeseen, niin törkeää oli hyökkäily poliittisen vastustajan kimppuun. ”Sulkekaa hänet lukkojen taakse” oli paljon toistettu ilkeämielisyys, tosin monet ottivat sen tosissaan. Ei kuitenkaan Trump, joka vaalien jälkeisessä kiitostilaisuudessa pani merkille, kuinka iskulause oli jäänyt massoille ”päälle”. Trump hiljensi väen toteamalla armeliaasti, mutta  kyynisesti yleisölleen, että  ”ei enää, vaalit ovat ohitse”.

 

10)   lnfrasruktuurin kehittäminen

 

Molemmin puolin ideologisen vastakkainasettelun rajan haluttiin panostaa infrastruktuuriin. Kävi kuitenkin niin, että puolueet eivät päässeet yksimielisyyteen panostuksen suuruudesta ja niin tämä elintärkeä ja ennen vaaleja suitsutettu suurohjelma jäi toteutumatta.

 

 

 

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti