keskiviikko 16. joulukuuta 2020

Tavallisesti luotettavat lähteet kertovat….

 

 

Otsakkeen mukainen lausahdus on ollut huonossa huudossa viimeiset neljä vuotta. Totuin siihen joskus kymmeniä vuosia sitten radion uutisissa. Nyt tiedon heikko laatu tuntuu joskus oletukselta. Olisi helppoa kiinnittää asia Yhdysvaltain presidenttiin Donald Trumpiin. Nimittäin jo vuonna 2016 nousivat sellaiset käsitteet uutisointiin kuin ”Vaihtoehtoinen totuus” ja ”Totuudenjälkeinen maailma (tai aika)”. Molemmat viittaavat  siihen,  että uutisointia ja faktatietoa olisi kohdannut jonkinlainen laadullinen heikkeneminen.  Käsite disruptio on tässä yhteydessä ehkä hiukan kaukaa haettu, mutta jonkinlaisesta luottamusta herättävän tiedon murenemisesta on kysymys.

Someviestintä on ollut omiaan vaikuttamaan rapauttavsti faktoihin. Koko tiedotuskenttä on mullistuksessa. Aiempi rakenne on murtunut ja ”kaikista” on tullut tiedottajia. Tässä ympäristössä  propagandan tekijät ovat nähneet tilaisuutensa.

Uutistenlukijat esitetään usein luotettavan tiedon takuutahoina. Apu-lehdessä 50/2020 haastateltiin 80-vuotiasta ex-uutisankkuria Arvi Lindiä. Hän oli aikoinaan luotettavan tiedonvälityksen perikuva. Usein unohdetaan (ja tämä on varmaankin sukupolvikysymys), että Yleisradion ensimmäinen pitkäaikainen uutisankkuri oli Heikki Kahila, Lindin edeltäjä.

Sen aikaiset pääuutistenlukijat (en muista, että ankkuri-nimeä olisi käytetty tuolloin Suomessa) olivat jäykkiä ja virallisenoloisia ja hyvä näin, mutta nykyisin sellaisella habituksella ei enää menestytä.

Unohdetaan helposti, että uutisvälitys on kehittynyt tavattomasti  Lindin ja Kahilan päivistä. Yksi ei ole muuttunut: useimmat pitävät totena sitä, mitä Matti Rönkä sanoo.

::::::::::::::::::::::::::::::

Tiedonvälityksen  luotettavuudesta puhuttaessa ei voida sivuttaa ilmiötä nimeltä populismi. Myös populismin nousu  on ollut viimeisen neljän vuoden asia.

Populismia sinänsä on ollut ja sitä on tutkittu jo 1960-luvulta lähtien (esimerkiksi agraaripopulismi elinkeinorakennekysymyksenä), mutta sen tulo politiikan keskiöön on 2010-luvun  asia.

Onko populismin leviäminen  ollut syy tai edellytys perinteisen tiedonvälityksen haurastumiseen vai ovatko molemmat edenneet omia teitään?

Yksi populismin johtavista tutkijoista, Juha Herkman määrittää populismin seuraavasti: ”Populismi on poliittisen itsemäärittelyn affektiivinen prosessi, jossa rakennetaan vastakkainasettelu kahden kuvitellun ryhmittymän, väärinymmärretyn kansan ja sitä uhkaavien ryhmien (eliitit, maahanmuuttajat tai muut vähemmistöt) välille. Itsemäärittelyssä käytetään ajankohdan poliittisiin vaatimuksiin sopivia ideologisesti ja moraalisesti latautuneita merkitsijöitä.”

Määrittelyssä ”vastakkainasettelu” on avainsana ja puhtaan/väärinymmärretyn kansan vastapoolina on ”kansaa” uhkaava voima, olipa se sitten eliitti tai jokin muu ryhmä.

Populismi purkautuu tiedonvälityksen kautta mielipiteenvaihdon eturintamaan, mutta se on myös kaikkialla rehottavan polarisaation lähde,  kuten Herkmanin määritelmä osoittaa. Tästä rakentuu monimutkaisia kysymyksiä kuten esimerkiksi Donald Trumpin rooli toisaalta itse eliitin jäsenenä, ja toisaalta myös poliittisen eliitin  vastustajana.

Donald Trump rakensi menestyksensä luultavasti alun perinkin ristiriitaisuuksien varaan. Se takasi kiinnostuksen pysyvyyden. Tästä tullaan tiedonvälitysilmiöön nimeltä Donald Trump. Trumpin mielestä hänen ympäristönsä täyttyy häneen itseensä kohdistuvista valemedioiden valeuutisista. Tosiasiassa hän itse jakaa mielipidebulkkia, joka on totuudenvastaista, puolueellista tai valikoivaa.

Yltynyt faktojen vääristely synnytti nopeasti faktantarkistajien vastavoiman, jonka merkitystä ei ole syytä aliarvioida, mutta ei myöskään liioitella. Saattaa olla, että eri ihmiset lukevat faktojen vääristäjien tekstejä ja eri ihmiset faktantarkistajien tekstejä. Nämä ryhmät eivät löydä toisiaan. Faktojen vääristäjien rumputulessa faktantarkistajat eivät ole vahvoilla, vaikka yrittävätkin parhaansa. ”Uutisen” ensimmäinen lanseeraaja on aina vahvoilla.

En tiedä onko käsitykseni subjektiivinen tai olenko naiivi,  mutta muistan oman kouluaikani faktojen kunnioituksen aikakautena. Oleellista on, että oli olemassa tunnustettu objektiivinen totuus,  jota kohti edettiin parhaan mukaan. Tällainen ajattelu on kaukana siitä muutaman vuoden takaisesta  hokemasta,  että jokaisella on oma totuutensa,  jota voidaan puolustaa oikeutetusti  siinä kuin mitä faktaa tahansa. Somekulttuurin yhdistäminen  edellä kuvattuun totuuden ”subjektivisoitumiseen” asettaa kuulijan/lukijan hankalan haasteen eteen.

Vakava asia on, että tiedon suhteellistamista tai disinformaatiota käytetään osana demokratian rapauttamista, joka on hiipien levinnyt nyt myös Länsi-Euroopan maiden keskustelukulttuuriin ja päätöksentekoon puhumattakaan autoritaarisista demokratioista. Samaan nippuun kuuluu oikeusvaltion horjuttaminen. Nyt on edetty niin pitkälle,  että joudutaan testaamaan kestääkö demokratia Donald Trumpin:  ”Jos minä en voita, näette romahduksen, jollaista ette ole aiemmin nähneet”. Onneksi Twitter on herännyt ja rajoittanut räikeimpien valheellisten viestien näkyvyyttä.

Tyypillistä oikean reunan populisteille on asenne: omia kannatetaan loppuun saakka, right or wrong! Kaikki totuudet ja epätotuudet menettävät merkityksensä,  kun valtion päämiehen (esim. Trump)  ja hänen kannattajiensa suhdetta mietitään. Vallitsee miltei uskonnollinen kultti: johtajalta voi joskus lipsua,  mutta periaatteessa hän on aina oikeassa.

Demokratiavaje on tukittavissa kohtuullisella aikavälillä,  jos kansalaiset itsekriittisesti välttävät sitoutumista populistisimpiin ja epädemokraattisimpiin tavoitteisiin. Tästä ei kuitenkaan ole mitään takeita.

Yhdysvaltain polarisoituneesta ilmapiiristä on ollut toki jotain hyötyäkin liberaalille medialle. Lehtien levikit ovat hyötyneet Trumpin aggressiivisuudesta, vastareaktioille on ollut tilaus. En kuitenkaan yhtyisi niihin jotka katsovat, että viestinnän asiallistuminen -  Trumpin jälkeeen - johtaisi median tylsyyteen. Sitä paitsi polarisaatio ei tule poistumaan ainakaan lähiaikoina.

Haittana vastakkainasettelusta on ollut keskustelupuheenvuorojen jyrkentyminen. Paine saattaa olla kova kantaaottavuuden suuntaan ihan tavallisilla kansalaisilla. Pilkallisuudella vielä terävöitetään verbaalista ilotulitusta. Henkilösuhteet ovat kovalla koetuksella.

Yksi varteenotettava muutos aiempaan on politiikan, uutisten ja historian viihteellistyminen. Kun sekalaista tietoa on paljon tarjolla (myös misinformaatiota) houkuttelee se ryhtymään heppoisin eväin ”asiantuntijaksi”. Faktoista ei niin väliksi, kunhan tarinaa piisaa.

Salaliittoteorioiden rehottaminen on yksi nykyisen mediailmapiirin ilmenemismuodoista. Houkuttelevan alustan tarjoaa koronan kaltainen pandemia, josta todellisten asiantuntijoidenkin mielipiteet  käyvät ristiin. Pandemia pakotti ottamaan faktat faktoina, mutta pian aina taustalla kytevät salaliittoteoriat tai katteeton epäluulo saivat vallan.  Rokotefobia on saanut huolestuttavat  mittasuhteet. Joku totesi oivallisesti, että salaliittoentusiasteilla  on aina tarina puolellaan. Viranomaiset joutuvat tyytymään varoittaviin faktoihin.

Mediakenttä on pirstoutunut monenlaisiin ja monentasoisiin julkaisuihin, joista joihinkin kannattaa kiinnittää varoituslappu. Mikään ei ole niin houkuttelevaa kuin haastaa valtamedia (vrt. vastamedia). Monet pienen levikin vastamedian  julkaisut harrastavat valtamedian kyseenalaistamista. Niillä on siihen oikeus, mutta samalla kannattaa kysyä, millä asialla ne ovat.  Ainoa todellinen vastakeino mis- ja disinformaatiota vastaan on hyvä yleissivistys, mutta se vaatii kovaa elinikäistä tiedonhankintaa ja kriittistä mieltä.

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti