perjantai 4. joulukuuta 2020

Georgia On My Mind

 

 

”Georgia On My Mind” (Hoagy Carmichael, 1930) on ehkä Ray Charlesin hienoin kappale ja paras versio tästä klassikosta.  Georgia voi olla tytön tai paikan nimi. Raukea ääni tulee jostain hyvin syvältä, ”syvältä etelästä”. Toinen vanha suosikkini oli ja on Brook Benton. Hän teki yhden suurimmista hiteistään uransa ”toisessa aallossa” levytettyään 1960-luvun lopulla Tony Joe Whiten kirjoittaman kappaleen ”Rainy Night in Georgia”, jossa sataa niin paljon,  että ”tuntuu kuin koko maailma kastuisi”. Myös tässä kappaleessa on ikimuistettava silkinpehmeä tunnelma.  Jotain erityistä täytyy Georgia-nimisessä Yhdysvaltain osavaltiossa olla, koska sen tunnelmiin niin eläydytään. Ehkä se on kostean kuuma ilmanala……

Tämän aasinsillan kautta pääsemme päivän teemaan…..

Elämme juuri nyt ajankohtaa,  jossa Georgia on ajankohtaisempi tai erityisempi kuin pitkiin aikoihin. Nyt ratkotaan Yhdysvaltain kohtaloita seuraaviksi vuosiksi politiikan saralla.

Presidentinvaaleissa tilanne on selkiytynyt liittovaltiotasolla, koska Joe Biden on jo varmistanut presidenttiytensä. Ero äänissä oli 14 000 äänen luokkaa Bidenin hyväksi. Georgiassa jouduttiin osavaltion sääntöjen mukaan jo kertaalleen laskettujen äänten uusintalaskentaan ehdokkaiden välisen  pienen eron takia. Biden voitti tarkistuslaskennan jälkeenkin. Eroa kertyi 12 000 ääntä.  Vaalin tulos on vahvistettu.

Tiukka kisa on poikkeuksellista, sillä viime vuosikymmeninä Georgiaa on pidetty varmana pottina republikaaneille, eivätkä presidenttiehdokkaat ole juuri edes vaivautuneet kampanjoimaan osavaltiossa.

Toinenkin tärkeä jännitysnäytelmä on edessä tammikuussa (5.1.2021), sillä silloin Georgian osavaltio  ratkaisee uusintavaaleissa, meneekö Yhdysvaltojen senaatin enemmistö republikaaneille (vai päädytäänkö tasapeliin). Tämä johtuu siitä, että presidentinvaalien yhteydessä pidetyissä senaatin vaaleissa Georgiasta tuli  vaa´ankieliosavaltio. Kukaan  ehdolla olleista ei ylittänyt 50 prosentin kannatusrajaa, joka Georgiassa on vaatimuksena paikkojen suoralle jaolle. Senaatin vaalin kokonaistilanne on nyt 50-48 republikaaneille. Jakoon jäi siis kaksi paikkaa Georgiassa.  Demokraatit voivat siis edelleen päästä tasatilanteeseen 50-50 tammikuun uusintavaaleissa. Jos puolue voittaa jäljellä olevat kaksi paikkaa, varapresidentti Kamala Harrisin  ääni ratkaisisi tulevat senaatissa toimitettavat äänestykset demokraateille (edellyttäen,  tietenkin, että molemmat puolueet pitävät rivit suorana).  Mahdollisuus demokraattien värisuoraan (presidentin tehtävät, edustajainhuone ja senaatti  saman puolueen  hallussa) on siis mutkan kautta olemassa. Mutta eipä jaeta paikkoja  ennen kuin vaalit  on pidetty.

Georgian kahden paikan äänestyksestä tulee molemmille puolueille äärimmäisen tärkeä koitos kongressin veitsen terällä olevien voimasuhteiden takia. 

Voidaan olettaa, että demokraatit saavat  jo presidentinvaalien menestyksen takia  lisää buustia Georgian tammikuiseen senaattorivaaliin. Republikaanien menestystä puoltaa puolueen vahvat perinteet osavaltiossa.

Koko maan huomio kohdistuu muutamaksi viikoksi  Georgiaan ja luvassa on valtavat molempien puolueiden kampanjapanostukset. Senaatin kokoonpano vaikuttaa Yhdysvalloissa vahvasti  presidentin uudistusten läpimenomahdollisuuksiin. Niinpä senaatin voimasuhteiden muutos  (nykyisin 53-47 republikaaneille) kohti tasapeliä  on ehdoton vaatimus Bidenin toiveille saada merkittäviä edistysaskelia terveydenhuoltoon sekä maahanmuutto- ja ilmastopolitiikkaan.

Monet pitävät senaatin vaalia tärkeämpänä kuin presidentinvaaleja johtuen juuri siitä, että enemmistönä   oleva puolue  pääsee estämään tai  hidastamaan hallituksen  tärkeiden lakihankkeiden etenemistä.

:::::::::::::::::::::::::::

Näkymät Georgian tilanteeseen tätä kirjoitettaessa eivät ole lohdulliset. Näyttää siltä, että Donald Trump pyrkii häiriköinnillään kolmanneksi vaikuttavaksi tekijäksi Georgian senaatin vaaleissa. Tämän Trump tekee demokraattista prosessia sabotoimalla.

Voiko tilanne johtaa mellakoihin? Kyllä, ensimmäistä kertaa tämän vaalikierroksen aikana uhka on olemassa.

Kaiken kaikkiaankin Trump pyrkinee kolmanneksi voimatekijäksi Yhdysvaltain  politiikan markkinoilla joko yksin tai republikaanien kanssa liittoutumalla.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti