perjantai 18. kesäkuuta 2021

Siis oikea, yks, kaks

 



Helsingin Sanomissa oli 16.6.2021 Helsingin valtuuston arvokartta. Siinä tarkasteltiin  Helsingin valtuustoryhmien sijaintia konservatiivit-liberaalit ja oikeisto-vasemmisto -arvokartalla. Perusteena oli valtuutettujen keskimääräinen sijainti HS:n vaalikoneen arvokartalla kuntavaaleissa 2017 ja 2021. Siirtymät kertovat siis muutoksen suuruuden juuri päättyneen vaalikauden aikana.

Ohessa harrastan myös suurpiirteistä vertailua kunnallispolitiikan (Helsinki) ja valtakunnanpolitiikan välillä.

Poikkeaako Helsingin kartta koko poliittisen kentän vastaavasta?  Mielestäni ei poikkea niin paljon, että voitaisiin asettaa Helsingissä tapahtunut ja muun maan tulokset toisiaan vastaamattomiksi.

Tuloksia voidaan vähätellä siitä näkökulmasta, että muutokset ovat vähäisiä. Toisaalta muutosten trendinomaisuus painottaa niiden suuntaa.

Vire kävi oikealle, se on todettu monessa yhteydessä. Oppositioblokissa muutos on selvin perussuomalaisissa, jonka siirtymä sekä oikealle että kohti konservatismia on selvästi todettavissa. Kokoomus on ideologisesti liukunut oikealle mutta liberalismi-konservatismi -arvoasteikolla pysynyt paikoillaan. Kokoomus ja perussuomalaiset ovat varsin etäällä toisistaan liberalismi-konservatismi -asteikolla, mutta liikkuneet samaan suuntaan ideologisesti. Hallitusrintamasta RKP on sekin siirtynyt selvästi oikealle, jonne Liike Nyt on jo valmiiksi asettunut.

Kaiken kaikkiaan oppositiopuolueet (eduskunnan voimasuhteisiin siirrettynä) ovat kohtuullisesti samalla aaltopituudella niiden valtuustojen asettuessa nelikentän oikeistoruutuihin. Kokoomuksen ja perusuomalaisten sijoittuminen eri ruutuihin arvoasteikolla liberaalit-konservatiivit hajottaa sitten yhtenäisyyttä. Sen verran kaukana puolueet ovat, että yhteistyön löytyminen vaatii melkoista kompromissien rakentelua.

RKP on liberaalisuudessaan todella etäällä perussuomalaisista. RKP on tehnyt melkoisia sopeutumisennätyksiä tähän  mennessä, mutta nyt se ylittää itsensä,  jos haluaa persujen kanssa  samaan hallitukseen valtakunnanpolitiikassa. Ja tämän kaiken jälkeen HS on maininnut yksittäisissä asioissa yhteistyömahdollisuuksia puolueiden välillä Helsingin kaupungin hankkeissa.

Kristillisdemokraatit ovat vankkumaton osa oppositiopolitiikkaa valtakunnan tasolla, vaikka sijoittuvat vasemmisto-oikeistoakselilla keskiviivan vasemmalle puolelle. Oppositioon kuulumista selittää ehkä parhaiten kristillisdemokraattien konservatiivisuus,  johon muut puolueet eivät yllä.

Nykyisten hallituspuolueiden sijoittuminen melko yhtenäisenä ryppäänä miltei kokonaan (pois lukien RKP) arvokartan ”lounaisruutuun” kielii siitä, että ne eivät sattumalta ole samassa hallituksessa. Myös keskusta sijoittuu HS:n arvokartassa - lievästä oikealle siirtymisestä huolimatta –  keskiviivan vasemmalle puolelle.

Kaipuu punamultaan on siis todistettavissa arvokartankin kautta.

Kokonaisuutta tarkastellen puolueiden väliset erot vasen-oikea -akselilla ovat kasvaneet. Polarisoituminen on siis tapahtunut tosiasia.  Vaikka muutosten arvioinnin suhteen pitääkin olla varovainen, lienee tosiasia, että on tapahtunut liikettä kohti laitoja. Puolueet ovat kuitenkin edelleen niin lähellä toisiaan,  että hyvinvointiyhteiskunnan periaatteen  voivat allekirjoittaa kaikki puolueet. 

Mediailmapiiri on käsittääkseni vaikuttanut puoluekentän asetelmiin jollakin vaikeasti määritettävällä  tavalla. Oikealta on esitetty väite,  että toimittajat ovat merkittävässä määrin vasemmistolaisia. Itse edustan toisenlaista kantaa, sillä ainakin päätoimittajien osalta voidaan tutkitusti sanoa,  että ylivoimainen enemmistö edustaa porvarillisia puolueita.

Somevaikutusta tulisi tutkia tarkemmin, mutta silmämääräisesti oikean laidan mielipiteet jylläävät mielipidepalstoilla.

Jos HS:n  arvokarttaa hahmotetaan helikopteriperspektiivistä konservatismi-liberaali -asteikolla vallitsee räikeähkö kahtiajakautuneisuus: vain Kd ja Ps ovat konservatiiveissa, muut liberaaleissa. 

Kun sekä oikea että vasen ovat liikkuneet kohti ääripäitä ja vaalien tulos merkitsi oikeiston voittoa, voitaneen sanoa, että poliittinen ilmapiiri on oikeistolaistunut. Kuinka paljon tästä on median vaikutusta,  jää jokaisen pääteltäväksi.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti