keskiviikko 29. joulukuuta 2021

Kylmän sodan Suomi, osa 1 (johdanto Ylen saman nimiseen dokumenttisarjaan)

 

Kolmisenkymmentä vuotta sitten pikkuveljeni toi uudenvuoden aattona tuliaisina pari isoa ilotulitusrakettia, joista  toisen nimi oli ”Karjala takaisin” ja toisen  vielä isomman pommin nimi oli ”Karjala takaisin heti”. Ulkomaila asuva lähisukulainen  tokaisi hieman pelästyneenä tähän, että miten te uskallatte. Muistaakseni varsinainen suomettumisen kausi oli jo tuolloin sivuutettu. Jäljellä oli enää jälkijättöinen epätahdikkuus naapuria kohtaan.

Edellä kuvattu on vain pintaliitoa sen ristiriitaisen eliksiirin rinnalla,  jota harjoitettiin suomettumisen nimellä kymmeniä vuosia. 

Yritän seuraavissa neljässä blogikirjoituksessa tarkastella aihetta Ylen ”Kylmän sodan Suomi” -dokumenttisarjan pohjalta omia näkemyksiäni joukkoon pistäen. Sarjan toimittaja on Jari Tervo ja taustatoimittaja on Santtu Luoto. Tärkeä käsikirjoittajan tehtävä on uskottu kokeneelle Marjo Vilkolle. Ohjauksesta vastaavat Antti Seppänen ja Tommi Pietiläinen. Tekijöiden vastuualueita ei määritetä tarkemmin, joten jätän ne arvoituksiksi. Mikä on tarkalleen ottaen esimerkiksi Jari Tervon rooli sisältöasioissa? Hänelle on nähdyn perusteella valittu totuudenpuhujan rooli: mitä oikeasti tapahtui.  Kysyn tätä retorisesti,  koska suomettumisessa on kysymys paitsi faktoista niin myös asenteista.

Suomettumisella on  suuri määrä narukerän päitä. Itse aloitin ilotulitusraketeista. Dokumentti alkaa Leninin muiston  vaalimisesta vuonna 1970 Ajankohtaisen kakkosen välähdyksinä. Toimittajana nähdään oikea kommunisti, tuleva kansanedustaja  Esko-Juhani Tennilä. Filminpätkässä  on vanhan suomettumisen  ajan tuntua!

Dokumentissa katsojakohderyhmä jaetaan kahteen osaan, alle ja yli 50 vuotiaisiin. Ajatuksena on kaiketi kertoa totuus alle 50-vuotiaille siltä pohjalta,  miten kaikki suomettumiseen liittyvä oli oikein mahdollista. Me muut,  eli yli 50-vuotiaat saamme kai tulla toimeen suomettumissuhteemme kanssa niin kuin parhaiten pystymme.  

Suomettumisesta on lukematon määrä kaskuja ja älykkäitä pilapiirroksia, joista yksi – dokumentissakin näytetty - on jäänyt erityisesti mieleen. Siinä Kari Suomalainen kuvaa Volgan lauttureita 1950-luvun piirroksessa, jota ei silloin julkaistu Suomessa. Orjajoukko vetää jokilaivaa, jonka kyydissä ainoana matkustajana on Nikita Hrustsev, joka huutaa ”Hävetkää imperialistit!”  Jokilaivan vetäjinä toimivat itäblokin maita edustavat  hahmot. Vierestä raatamista katsoo mm. Harold McMillan?

Yhtä hyvä on pilapiirros (Kari Suomalainen?) on kuvaus ns. yöpakkasista (1958) ja juhannuspommista (1979), jossa vasemman puolen kuvassa (1958) nähdään Kekkonen Tamminiemen portilla – tukevasti omilla jaloillaan seisoen – ottamassa  vastaan Johannes Virolaista, joka seisoo päällään!  Oikealla puolella on kuva (1979),  jossa Virolainen saapuu Tamminiemen portille  tukevasti omilla jaloillaan seisoen ja vastassa on Kekkonen,  joka seisoo päällään!  Teki mitä teki niin aina menee väärinpäin, kun joutuu tyydyttämään yhden ihmisen valtatarpeita. Tämä on yksi tärkeä näkökulma suomettumiseen ja kertoo enemmän kuin ne kuuluisat tuhat sanaa, ml. blogikirjoitukseni.

Olen itse tietenkin suhtautunut kriittisesti suomettumiseen, ja kritiikki on vuosien varrella kasvanut. OK, gallupeissa kannatin YYA-sopimusta niin kuin lähes 90 prosenttia suomalaisista, mutta eniten minua kaiken jälkeen  ärsytti se, että en tiennyt  tai minun ei annettu tietää,  mitä kulisseissa koko ajan tapahtui. Hyvien naapuruussuhteiden takana tuputettiin pakkopullana ystävyyttä silloinkin,  kun siihen ei ollut aihetta.

Vielä katson aiheelliseksi kysyä, minkä vahingon suomettuminen ja siihen ajautuminen aiheuttaa nykysuhteille. En tarkoita tällä,  etteikö esimerkiksi Ukrainan tapahtumiin tulisi suhtautua Venäjä-kriittisesti vaan sitä, että suomettumisen intohimoisen ”paljastamisen” julkituominen heikentää myös asiallisten (normaalien)  suhteiden rakentamista Venäjään tänä päivänä. Suomettuminen oli karhunpalvelus nykyisille pyrkimyksille pitää yllä kohtuullisia suhteita Venäjään kaikesta huolimatta. Mutta kaikki paljastuu aikanaan.

Historia kuitenkin jatkuu. Kuka pystyy sanomaan,  minkälaisia koreografioita joskus tulevaisuudessa joudutaan taituroimaan ystävällisten tai vähemmän ystävällisten naapurisuhteiden varjolla?

Mikä on mahdollisen Natoon liittymisen yhteys väitettyyn vielä jatkuvaan suomettumiseen? Voidaan aivan argumentoiden perustella, miksi Suomen ei pitäisi liittyä Natoon. Ei sillä suomettumisen kanssa ole mitään tekemistä. Voin  aivan järkiperustein todeta,  että Suomi ei halua olla Naton eteentyönnetty tukikohta tai etuvartio ja tämän ajatuksen kanssa voi sitten olla eri mieltä kenen kanssa tahansa aivan normaalin debatin puitteissa. Dokumentin viimeisessä osassa vihjataan,  että lopullinen läntinen vapaus ja sitä edeltävä Nato-kainostelu johtuu suomettumisen hännistä. Ei näin. Ainakaan omalla kohdallani kysymys ei ole suomettumisesta vaan rationaalisesta tulevan kehityksen arvioinnista.   

::::::::::::::::::::::::::

Itse dokumenttisarja alkaa toimittajien ja tavallisten kadunkansalaisten ”irtomielipiteillä” suomettumisen määrittämiseksi. Haastattelut paljastavat,  miten monella tavalla suomettuminen nähdään. Useimmat viittaavat siihen,  miten suurvalta painosti pientä valtiota toteuttamaan tahtonsa. Mutta onko tämä suomettumisen ytimessä?

Itse olen määritellyt suomettumisen aiemmissa kirjoituksissani seuraavasti:

”Meillä Suomessa suomettumiskäsitettä käytettiin ensinnäkin kuvaamaan suuren valtion (Neuvostoliitto) vaikuttamista pieneen valtioon (Suomi) suuren valtion eduksi. Neuvostoliitolla oli esimerkiksi epävirallinen veto-oikeus Suomen hallituksen kokoonpanoon. Siinä ei saanut olla mukana ”neuvostovastaisia” aineksia.

Toiseksi Neuvostoliitto yritti Suomen kautta vaikuttaa maailmanpolitiikkaan. Niinpä se teki aloitteita kahdenkeskisissä keskusteluissa tarjoten niitä Suomen viestitettäväksi.

Kolmas suomettumisen tapa oli kaikkein vastenmielisin ja inhottavin: suomalaiset itse käyttivät Neuvostoliitto-suhteitaan käsikassarana poliittisten vastustajien lyömiseksi, siis toisia suomalaisia vastaan. Tässä Urho Kekkonen päällimmäisenä näytti mallia ja muut seurasivat.

Suomettunut moraali vei pohjaa normaalidemokratialta ja heikensi kansanvaltaisen järjestelmän toimintaa.”

(jatkuu)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti