sunnuntai 27. lokakuuta 2024

Mitä tarkoittaa realismi ulkosuhteissamme?

 


 On mielenkiintoista verrata toisiinsa kahden ulkoministeriön korkean virkamiehen Mikko Hautalan (Moskovan 2016-2020 ja Washingtonin 2020-2024 entinen suurlähettiläs) ja  Antti Helanterän (joka siirtyy UM:n strategiajohtajaksi) HS:lle antamia haastatteluja 17.-18.10.2024.

Mikko Hautala on nimetty suurlähettilään tehtävistä luovuttuaan  Nokian lähinnä geopolitiikasta vastaavaksi johtajaksi. Nokia on osa geostrategiaa maailmanpolitiikassa.

Ulkoasiainneuvos Antti Helanterä, toimittuaan Venäjä suurlähettiläänä 2020-2024, on nimetty vastikään UM:n strategiajohtajaksi.

Miehet olivat käsittääkseni kollegoja Moskovan vuosinaan.

Hautala on ollut paljon esillä lähinnä välittämiensä Yhdysvaltain presidentinvaalikokemusten kautta. Rauhallinen olemus ja vankka kokemus  luovat uskottavuutta siihen, mitä hän puhuu.

Asemansa takia hän puntaroi tarkasti itsetarkoituksellisen suorasukaisia arvioita, mutta itseäni kiinnostavat juuri hänen  valtavirrasta poikkeavat tulkinnat ja analyysit. Erityisesti hän on kiinnittänyt huomiota Suomen ja Yhdysvaltain suhteisiin siinä tapauksessa, että Donald Trumpista tulee Yhdysvaltain presidentti.

Antti Helanterä on  kokenut henkilökohtaisesti suhteiden viilenemisen ja Moskovan taipumuksen henkilöidä ongelmat ja suorastaan kostaa suhteiden ajautumisesta karille.

Suhteiden kylmä viima realisoitui joulukuussa 2021, kun Venäjä esitti lännelle vaatimukset turvatakuiksi. Helanterä näkee, että täyskäännös kohti rauhaa Venäjän asettamilla ehdoilla olisi ollut pelkästään teoreettinen. Helanterä koki monien muiden tavoin uhkavaatimuksen läpinäkyvän teennäisyyden: itse asia eli hyökkäyksen kohdistamisen Ukrainaan oli päätetty erikseen.

Jotkut varsinkin amerikkalaiset toisinajattelijat yliopistopiireissä ovat halunneet jakaa vastuun sodan syttymisestä lännen ja idän välillä. Helanterä pitää ajattelua jopa vaarallisena:” Vastuu on vain Venäjällä”. Onhan se näin, jos halutaan varjella omien rivien yhtenäisyyttä.

Oleellista on, että Helanterä ei näe Venäjän tilannetta oikeasti ahtaana, ilman ulostuloa, kuten venäläiset itse väittivät kyseenalaistaessaan Ukrainan valtion suvereniteetin ja kuvittelemalla fasistisen  vallankaappauksen uhan olevan ovella ….

Aiemmin uhkana koetut oligarkit menettivät Ukrainaan hyökkäyksen myötä etuoikeutensa ja valtansa. Venäläiset tottuivat tai heidät totutettiin poikkeuksellisiin aikoihin, jotka eivät suuressa Venäjän maassa juuri tuntuneet. Virallinen nimi Ukrainan sodalle oli ”erikoisoperaatio”,  joka palveli samaista ”ei tässä mitään hätää ole” -linjaa.

Helanterä vähättelee Natoon liittymisestä seuranneita ongelmia, joita on aiheutunut, kun Venäjä on pyrkinyt tekemään naapuruussuhteet ongelmallisiksi esimerkiksi kaivelemalla viime sodan aikaisia tapahtumia esille ilman sen kummempia todisteita.

Suurlähettiläät kohtasivat Venäjällä  virallisten tahojen vieroksunnan. Tämä oli tuttua jo puolustusvoimain komentajan Lauri Sutelan kokemuksena 1980-luvunvaihteessa, kun Venäjän puolelta – perivenäläiseen tapaan  -  suorastaan henkilökohtaisesti kiusattiin ulkovallan korkeaa edustajaa. Mikään ei ole muuttunut.

Itärajakysymys (välineellistetyn maahanmuuton muodostama uhka) on nyt kaikkein kovin haaste suhteille, jos niistä yleensäkään voidaan puhua. Itärajan muodostama potentiaalinen uhka näyttää jatkuvan määräämättömän ajan. Helanterä ymmärtää asian niin, että Venäjä pyrkii osoittamaan Suomelle, että ”tätä se sitten on”, kun ette toimi molempien edut huomioon ottamalla tavalla.

UM:n strategiajohtamisen näkökulmasta on  selvää, että Suomi on menetellyt perustellusti sulkiessaan rajan. Helanterä: ”Suomi toimi päättäväisesti”. Ymmärrettävää. Niin pitkälle en kuitenkaan menisi, että sanoisin, että nykyinen menettely olisi ehdottomasti ainoa oikea.

Hesarin haastattelussa Helanterä haluaa tulla kuvatuksi Paasikiven patsaalla. Mutta mitä voisimme oppia Paasikiveltä tässä tilanteessa?  Mietittyään asiaa, Helanterä poimisi Paasikiveltä käsitteen ”realismi”. Se on varma valinta, mutta sitten tulee vastaan katekismuksen  kysymys, ”Mitä se on?” Helanterä tulkitsee asian niin, että realismi on oppisuunta, jossa ajatuksena on ”että valtiot eivät voi lopulta luottaa kuin itseensä”. Realisti sanoo: ”Maailma on sellainen kuin se on, ei sellainen kuin sen pitäisi olla”. Helanterä vetää nopeasti johtopäätöksen: Paasikivi ei muuttaisi mitään oleellista nykyisestä käytännöstä.

Seuraavan kysymyksen voi arvata. Mikä on Paasikiven realismin suhde presidentti Alexander Stubbin ”arvopohjaiseen realismiin”, jossa noudatetaan lähtökohtaisesti liberaali-demokratian pelisääntöjä,  mutta istuttaessa maailmanpolitiikan valtiaiden pöydässä, pyritään ottamaan huomioon muiden (esim. autoritaaristen maiden) mielipiteitä, vaikkei niitä hyväksyttäisikään? Helanterä kieltäytyy -viisasta kyllä - kommentoimasta Stubbin arvopohjaista realismia. Jos asiaa tarkemmin syynää, niin eroavaisuuksia varmaan löytyy ”realismin” tulkinnoista.

Palatakseni Paasikiveen en olisi niinkään varma, että ”Paasikiven realismin” linja toimisi ainakaan saumattomasti yksi yhteen nykypolitiikan kanssa. Veikkaukseni on, että paasikiveläinen tulkinta toimisi varovaisempaan suuntaan. Tällä en ota kantaa konkreettisiin yksityiskohtiin nykypolitiikassa vaan luonnehtisin suhtautumistani siten, että Paasikivi olisi kompromissihakuisempi. Nykyisin tuntuu olevan halua kommentoida paitsi nykytilannetta niin myös suomettumisen epämiellyttäväksi koettua aikaa laajemminkin. Halutaan kerta kaikkiaan siirtyä Venäjän rasitteeksi koetusta vaikutuspiiristä lännen vaikutuspiiriin.

Edellä kuvatussa mielessä presidentti Niinistö vakauspolitikallaan oli huomattavan lähellä Paasikiven realismia, kun taas Alexander Stubb tuntuu olevan siitä etäällä ”arvopohjaisessa realismissaan”. Nato-kysymyksessä Niinistö edusti pidättyvää linjaa Stubbin vertautuessa kaikkein lännettyneimpiin poliitikkoihin. Stubbia voidaan pitää jopa lännettymisen johtotähtenä. Edustaako Stubb Suomen ulkopolitiikan pitkässä linjassa jonkinmoista riskisuuntautumista?

Nyt on osin paljastunut ja osin vahvistunut aiempi käsitys Natoon kiirehtimisen erilaisesta asteesta johtavien päättäjiemme välillä. Osapuolina olivat  Niinistö ja pääministeri Marin, joista jälkimmäinen , halusi kiirehtiä sotilaallista liittotumista ja edellinen jarrutella. Johdon kemioissa oli myös muutoinkin yhteensovittamattomia piirteitä. Sauli ”Hold your horses” Niinistö halusi - perusajattelunsa mukaisesti - pidätellä hätäisimpiä liittoutujia ja toisaalta kiirehtijät kokivat Niinistön hidastelijana. Mutta se on jo toinen juttu….

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Mikko Hautalalta on ilmestynyt juuri kirja ”Sotaa ja rauhaa : Venäjä, Yhdysvallat ja Suomi uuden suurvaltakilpailun aikakaudella”. Tässä keskityn Hesarin tuoreen haastattelun referointiin ja arviointiin.  

Hautalan näkemys tulevista ajoista on hyvin pessimistinen. Yhdysvalloissa saatetaan ajautua sisäiseen konfliktiin johtuen presidentinvaalien kireästä ilmapiiristä vaaliasetelman tasaisuudesta.  Hautala puhuu jopa ”poliittisesti motivoidusta joukkosurmasta”. Vaikka itsekin olen huolestunut tulevasta, epäilen, että Hautala on ollut liian lähellä hektisiä taisteluja äänestäjien sieluista ja siksi maalaa pirun seinälle.

Ydinsodan uhka tai keskinäisriippuvuudet saattavat tehokkaasti estää suurvaltojen sodat, mutta niiden varaan ei voi laskea.

Jos Trumpista tulee presidentti, hän saattaa Hautalan mielestä  estää Yhdysvaltojen joukkojen käytön Naton tehtäviin. Mikä velvoitearvo on sen jälkeen viidennen artiklan toteuttamisella? Sen nimiin kuitenkin vannottiin Nato-sopimuksesta keskusteltaessa. Paasikiven realismi eli oma apu, paras apu tulee jälleen mieleen. Mutta näinkö ajateltiin Natoon liityttäessä? Ei suinkaan, munat ovat nyt yhdessä korissa. Olen näissä blogikirjoituksissa muutenkin varoittanut lupausten perässä juoksemisen vaaroista. Viides artikla on toistaiseksi lupaus eikä enempää.

Monet ongelmat kaatuvat samaan aikaan päälle. Yhdysvalloilla ei ole varaa käydä sotaa sekä Aasiassa että Euroopassa. Yhdysvallat voi valita Aasian voimankäytön ykkösalueeksi ja Eurooppa jää vähemmälle. Ja sitten on vielä Ukrainan sota….. Hautala varoittaakin, että ”Suomessa pitäisi olla hyväksi kehutun puolustuskyvyn suhteen itsekriittisempi”. Mielestäni tuo varoitus koskee myös tasavallan presidenttiä, joka puhuu aika suurella suulla puolustuskyvystämme.

Vielä viimeinen kaneetti Hautalalta: ”Suomen tulisi yksiselitteisesti olla varautunut täysimittaiseen ja pitkään sotaan”.

:::::::::::::::::::::::::::

Hautalan synkeä tulevaisuudenkuva saa tukea toisaalta. Ilta-Sanomien Venäjä-toimittaja Arja Paananen on kirjoittanut tietokirjan Venäjä-vuosistaan nimellä : ”Kiehtova katala Venäjä Arja Paanasen silmin”. Paananen toistaa kokemuksensa avaintietoja: ”Länsi on naiivi”, ”Miksi Venäjästä ei kirjoiteta mitään hyvää?” ,”Miksi Venäjälle on valikoitunut niin kavalia johtajia?”,  ”Miksi Venäjällä toistuvat lupauksia antavat vapauden hetket ja sitten autoritääriset kiristysotteet?”, ”Venäjälle ei saa antaa voittoa”, ” Venäjää vastaan auttaa vain kiinni pitäminen omasta elämäntavasta”.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti