torstai 6. tammikuuta 2022

Kylmän sodan Suomi, osa 2 (sisältää arvion dokumentin jaksoista 1, 2 ja 3)

 

 

Dokumentin ensimmäisessä osassa kerrataan sodan päättymisen ja valvontakomission vaiheet sekä YYA-sopimuksen solmiminen. Yhteenvetomainen lyhyt kuvaus on monilta osin kiveen hakattua faktaa. Voimahahmona on Paasikivi,  jonka avustajaksi esitellään Urho Kekkonen. Itse  dokumenttisarjan  pääteeman osalta todetaan  tosiasia  eli se,  että Kekkonen loi jo 1940-luvulla yhteydet KGB:hen josta oli hänelle suoraa henkilökohtaista hyötyä

Kummallisesti dokumentissa sivuutetaan  työpaikoilla käyty taistelu kansanvaltaisen yhteiskuntajärjestelmän ja kommunistisen järjestelmän välillä,  jossa sosiaalidemokratialla oli ratkaiseva osuus  skandinaavisen mallin puolesta taistelevana liikkeenä. Tuohon aikaan kommunistit olivat suomettuneita, sosiaalidemokraatit eivät. Ensimmäisen osan yksinkertaistettu käsittelytapa johtaa varsin yksioikoisiin  johtopäätöksiin.

Yöpakkaset selostetaan koruttoman realistisesti. Tulee selväksi,  että ensimmäistä kertaa sodan jälkeen Neuvostoliitto saa veto-oikeuden Suomen hallituksen kokoonpanoon. Kannattaa tähdentää, että Fagerholmin yöpakkasissa kaatunut hallitus oli laajan eduskuntaenemmistön hallitus. Jo tässä vaiheessa ruvettiin käymään seuraavia presidentinvaaleja, joissa Kekkonen sai tukea Neuvostoliitolta. Sitten dokumentissa hypättiinkin suoraan noottikriisiin(!).

Noottikriisi iski päälle kesken Kekkosen USA:n vierailua ja dokumentissa myönnetään se tilaustyönä tehdyksi. Se vahvisti yöpakkasten veto-oikeuden Suomen asioihin, tällä kerta presidentin valintaan. Poliittisen enemmistön eli ns. ns. Honkaliiton taakse kerääntyneet voimat sysättiin syrjään nootilla.

Hämmentävää on,  kuinka yöpakkaset ja noottikriisi sivuutetaan minimaalisella käsittelyllä, vaikka kysymys on koko dokumenttisarjan avainteeman - suomettumisen – kannalta aivan tähdellisestä asiasta. Toisen jakson johdantotekstissä todetaan suorasukaisesti, että ”Kekkonen tekee ulkopolitiikasta sisäpoliittisen lyömäaseen”.

Neuvostoliito käytti Suomea  näyteikkunana, eräänlaisena  esimerkkinä kahden järjestelmältään erilaisen valtion sopuisasta yhteistoiminnasta.

Kauppapolitikka oli tärkeä osa Suomen ja Neuvostoliiton yhteistyötä. Neuvostoliitosta tuotiin raaka-aineita ja Suomesta vietiin jalostettuja tuotteita.

Länsi ja itä kävivät taistelua suomalaisten sieluista eri asein. Neuvostoliitto rakensi ns. kotiryssäjärjestelmän ja länsi luotti stipendeillä palkittuihin opiskelujaksoihin Yhdysvalloissa.

Kekkonen omaksui avainkäsitteeksi ”luottamuksen”,  joka ikään kuin testasi kelpoisuuden Suomi-Neuvostoliitto  -suhteisiin Kekkonen omaksui myös lyömäaseeksi käsitteen neuvostovastaisuus,  joka oli yhtä kuin kekkosvastaisuus tai neulanpistopolitiikka.  Vastustajiin lyötiin leima äärioikeistolaisuus, vaikka tämän päivän näkökulmasta oikeistolaisuus oli varsin säyseää.

Kekkonen harmistui saatuaan presidentinvaaleissa vuonna 1968 ”vain” 2/3 äänistä.

Vuonna 1968 tilattiin ensimmäinen ydinvoimala Neuvostoliitosta, vaikka sitä oli valmisteltu tarkoituksessa ostaa se lännestä.

Dokumenttisarjan toisen osan jälkeen käy viimeistään ilmi,  että dokumenttisarjan asiantuntijoiksi oli haettu ”tuoreita ” voimia, sellaisia tahoja,  joita ei juuri käytetä näissä yhteyksissä. Ratkaisusta voidaan olla monta mieltä. Valitut asiantuntijat eivät tuo joissakin tapauksissa niin paljon uutta  kantoihin kuin mitä voisi odottaa.

Suomettuminen oli  osa maailmanpolitiikkaa:  Tsekkoslovakian miehityksen jälkeinen kehitys  johti mm. pyrkimykseen poistaa sana ”puolueettomuus” yhteisistä kommunikeoista.

::::::::::::::::::::::::::::::

Kolmannessa osassa keskeiseksi teemaksi on valittu eduskuntavaalit 1970. Ne ovat isku Kekkosta vastaan: oikeisto menestyy eikä Kekkonen saa hyvitystä vuoden 1968 presidentinvaalien tulokselle,  jotka hän voitti omasta mielestään liian pienellä erolla oikeistolaisiin vastustajiinsa Virkkuseen ja Vennamoon.

Suurlähettiläs Aleksei Beljakov yritti 1970 kääntää Suomea esivallankumoukselliseen suuntaan, mutta valitsi väärät keinot ja epäonnistui. Samaan aikaan lännessä voimistuivat puheet finnlandisierungista, Suomi suomettui kovaa vauhtia ja Beljakov löi löylyä kiukaalle. Beljakovin kohtaloksi koitui KGB,  jolla oli selkeä käsitys,  että Suomi ei ole vallankumouksellisessa tilassa, kuten ilmeisesti Beljakov kuvitteli. Hän sai lähteä Helsingistä.

Ylioppilasradikalismi teki läpimurron 1970-luvun vaihteessa, joka mielletään dokumentissa isäkapinana. Suomessa kasvavaa suosiota nuorison keskuudessa saa taistolaisuus päinvastoin kuin muualla Länsi-Euroopassa,  jossa maolaisuus ja trotskilaisuus johtavat radikalismia.

1970-luvun alku oli kansainvälissä politiikassa liennytyksen aikaa. Suomi pystyi liittymään Länsi-Euroopan vapaakauppasopimukseen sen jälkeen,  kun Kekkosen valinta poikkeuslailla varmistui. Dokumentissa asia nähdään vaihtokauppana, eikä kiinnitetä huomiota valintaan kansanvallan irvikuvana. Tämäkin oli  yksi osoitus suomettumisen seurauksista.   

Dokumentissa suomettumisen eräät ilmiöt nähdään teatterina, jossa kumpikin osapuoli näytteli osansa niin,  että vastapuolen uskottavuus säilyi. Epäilenpä hiukan moisen pelin onnistumisen mahdollisuuksia vallinneissa olosuhteissa.

YYA:n  25-vuotisjuhlat olivat suuri merkkitapaus Suomessa, jota juhlittiin koko Suomen juhlana.

Suomettuminen jatkoi etenemistään. Yksi suurimmista takaiskuista oli, kun lehdistön uutisointia 1970-luvun alussa pyrittiin yhdenmukaistamaan vastaamaan Neuvostoliiton ja Suomen yhteistä tahtotilaa. Pyrkimys lehdistön kahlitsemiseen ei onnistunut,  mutta jo yritys on länsimaisen median historiassa vastenmielinen. Poliittinen johto oli pyrintöjen takana.

Neuvostoliito käytti hanakasti mahdollisuutta moittia Suomen lehdistöä neuvostovastaisuudesta valtioiden ylimmän johdon suostumuksella.  

Kaiken kaikkiaan Suomi joutui tinkimään sekä demokratian että itsemääräämisoikeuden ylevistä tavoitteista suomettumisklausuulien johdosta.

Kolmannen osan jälkeen saattoi vetää johtopäätöksen, että suomettumisen historiaa käsitellään varsin populaarilla tavalla. Asiasta toiseen riennetään kovaa vauhtia pysähtymättä syvemmin pohtimaan kunkin vaiheen merkitystä. Onneksi Areenaan on luvattu syvempi perehtyminen audiona.

(jatkuu)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti