maanantai 24. lokakuuta 2022

Poikkeuksellisten aikojen heijastuminen puolueiden kannatukseen

 

Kun ajatellaan niitä haasteita, jotka nykyhallitus on kohdannut, en usko olevani väärässä,  jos sanon, että ne ovat olleet kertaluokkaa suurempia kuin 2000-luvulla muilla hallituksilla. Ehkä joudutaan menemään jopa kymmeniä vuosia taaksepäin ennen kuin ollaan nykyistä vastaavassa tilanteessa.

Kun sote uudistus on saatu kokoon, olisi moni vielä pari vuotta sitten sanonut sitä elintärkeäksi virstanpylvääksi hallituksen haasteiden joukossa. Sitä se on toki vieläkin, mutta soten lisäksi hallitusta ovat haastaneet korona-pandemia, Ukrainan sota, Venäjän militaristisen doktriinin käyttöönotto, energiakriisi ja energiapula, Natoon liittymisvalmistelu, hävittäjähankinta sekä poikkeukselliset taloushuolet velkaantumisineen ja korkoineen. Myös hyvinvointiyhteiskunnan rahoituksellinen ja sisällöllinen pohja vavahtelee. Ne sisäpoliittiset väännöt, jotka tuntuivat ajoittain todella pahoilta hallituskauden alkutaipaleella,  tuntuvat nyt varsin kompakteilta.

:::::::::::::::::::::::::::::

Miten nämä poikkeukselliset olot ovat järisyttäneet puoluekenttää ja puoluekannatusta? Pyrin ohessa arvioimaan kehitystä keskeisiltä osin.

Kokoomus on nyt kannatuksensa korkeimmalla tasolla pitkiin aikoihin. Sillä on ollut suotuisat edellytykset kasvattaa kannatustaan jopa 25 prosentin paikkeille. Kokoomus on hyötynyt sotilasliittokysymysten esillä olosta. Kaiken lisäksi edellä mainitut - keväällä 2022 tapahtuneet - suuret muutokset ovat vauhdittaneet kokoomuksen kannatuksen nousua. Vladimir Putin on tarjonnut syötön suoraan kokoomuksen mailan lapaan esiintyessään militaristisen hengen läpitunkemana. Kokoomus on tartuttanut sotaisan puolustushengen lukuisiin kansalaisiin. Suuret kysymykset ovat olleet suuria myös kannatusvaihtelujen näkökulmasta.

Ohessa tarkastelen asioita hiukan pidemmän aikavälin perspektiivistä.

Kokoomus on esiintynyt aloitteellisena, koska virta on vienyt joka tapauksessa puolueelle edulliseen suuntaan.

Tietenkin kokoomus on hyötynyt oppositioasemasta.  Puolue on pyrkinyt asemoimaan itsensä ”vihervasemmiston” vastavoimaksi ja onnistunut siinä vähintään kohtuullisesti.

Kokoomukseen on kasautunut laaja rintama poliittista lahjakkuutta, joka on tuottanut tulosta. Toisaalta niin on myös keskustaan. Se ei vain ole realisoitunut!

::::::::::::::::::::::::::::

Gallupien kannatuskäyrät osoittavat, että keskusta ja perussuomalaiset ovat olleet äänestäjille todellinen vastinpari.

Esimerkkejä:

Perussuomalaiset oli suosionsa alhossa 2016-2019,  jolloin puolueen kannatus oli gallupeissa alle 10 prosenttia. Keskustan kannatus oli samalla aikavälillä 15-20 prosentin haarukassa . Vastaavasti perussuomalaisten kannatus oli vuosina 2020-2022 prosentuaalisesti 17 ja 23 prosentin välillä, kun taas keskusta on kyntänyt 10-12 prosentin paikkeilla. Tämä on nollasummapeliä!

Kokoomus on ilmeisesti onnistunut keräämään keskustan porvarillisia ääniä, koska puolueiden ero kannatuksessa on niin suuri. Aikavälillä 2019-2022 kokoomuksen kannatus on ollut 22-25 prosentin välillä, kun taas keskusta on vajonnut 10-12 prosentin haarukkaan. Keskusta on jäänyt jauhautumaan kokoomuksen ja perussuomalaisten väliin aneemisella kannatuksella.

Pienpuolueiden  kannatus vasemmistoliitosta Liike Nytiin on vaihdellut hyvin vähän, joten niiden menestys tai menestymättömyys ei ole horjuttanut isojen puolueiden kannatusta juuri millään tavalla.

Vihreiden kannatus oli parhaimmillaan vuonna 2017  noin 17 prosentissa,  ja on tullut siitä alaspäin nykyiseen noin 9 prosenttiin. Vihreiden alamäki ei ole hidastunut selkeästi minkään toisen puolueen äänisaaliin muuttuessa ehkä kokoomusta lukuun ottamatta. Tämä voi johtua siitä, että vihreät ovat  saaneet kannatuksensa vasemmistovihreistä ja oikeistovihreät ovat äänestäneet kokoomusta. Kannatusanemian syynä on tavoitteiden ehdottomuus. Tosivihreät saadaan tällä strategialla mukaan, mutta muita loitonnetaan puolueesta.

::::::::::::::::::::::::::::

Yksi merkittävimmistä kannatusilmiöistä on langennut sdp:n osalle. Se sai vuoden 2019  eduskuntavaaleissa 17,7 prosentin äänisaaliin. Vaalikaudella sen kannatus on pysytellyt 19 prosentin vaiheilla ja yli. Lienee melko ainutlaatuista, että pääministeripuolue on säilyttänyt ja itse asiassa lisännyt kannatustaan gallupeissa näin pitkään vaalien jälkeen. Sdp on kumonnut faktan, että hallitusvastuu kostautuu kannatuksen  pienenemisenä. Sdp:llä ei ole selkeää vastinpartneria kannatuskilvassa. On kuitenkin todennäköistä, että perussuomalaiset ovat leikanneet sdp:ltä vielä merkittävämmän kannatuksen nousun.

Sdp:n valtti on ollut pääministerin olemus ja vetovoima, jolla todennäköisetsi sdp on pystynyt irtautumaan pääministeripuolueen normaalista kannatuskuopasta. Kohut, jotka ovat syntyneet pääministerin vapaa-ajan vieton tapahtumista, eivät ole merkittävästi vahingoittaneet puoluetta. Osa kuohunnasta on syntynyt tarkoitushakuisesta median harrastamasta mustamaalaamisesta. Sekä sdp että keskusta ovat perinteisiä hyvinvointiyhteiskuntapuolueita. Sdp näyttää tarjoavan uskottavamman vaihtoehdon hyvinvointikonkretiaan.

::::::::::::::::::::::::

Keskusta on pudonnut suomalaisittain isosta puolueesta keskisuureksi puolueeksi eli 20 prosentin kannatustasosta on pudottu lähelle 10 prosenttia. Keskustan kannatuskehitystä on analysoitu varmaan eniten kaikista puolueista.

Keskustan jatkuvan takapakin ehkäiseviä keinoja on vähän. Yksi voi olla vaalien alla tapahtuva taktikointi rakentamalla railoa keskustan ja pääyhteistyökumppanin sdp:n välille. Silloin yhteen pelaaminen hallituksen sisällä vaikeutuu ja voi olla,  että äänestäjät paheksuvat tarkoitushakuista pyrkimystä haastaa riitaa.

Se, että keskusta olisi leimautunut osaksi vihervasemmistoa tuntuu epäuskottavalta. Keskusta on edelleen konservatiivisia arvoja viljelevä puolue. Kilpailu vain on kovaa juuri konservatiivisten arvojen puolella erityisesti kokoomuksesta ja perussuomalaisista johtuen.

Hallitusvastuu tuntuu keskustassa raadollisimmin. Se oli jo hallitusohjelmaa laadittaessa jäämässä pois hallitusvastuusta, mutta Antti Rinne sekoitti puolueen johdon päät, vaikka kentällä hallitusvastuun laistamishalukkuutta oli runsaasti. Seuraavien vaalien jälkeen keskustan on entistä vaikeampaa mennä hallitukseen. Mutta kukapa tietää!

Kymmeniä vuosia on ennustettu keskustan putoavan, onhan sen perinteinen kannatus nojannut maatalousväestöön. Kerta toisensa jälkeen keskusta on onnistunut peittoamaan ennustajaeukot ja -ukot. Nyt keskusta on suurimmista puolueista pahnan pohjimmaisena. Osin keskustan kannatuksen mureneminen on mysteeri. On vain käynyt niin,  että 1960-luvulta lähtien ennustettu suosion heikkeneminen on nyt realisoitunut selkeämmin kuin koskaan aiemmin.

Keskustan ei tarvitse paljoa nousta päästäkseen edellisten vaalien 13,8 kannatusprosenttiin, mutta clue on siinä, että se ei ole mikään saavutus. Tulisi saada ainakin 15 prosentin tai pikemminkin sen ylittävä kannatus,  kuten maakuntavaaleissa (toisaalta kuntavaaleissa jäätiin 14,9 prosenttiin). Syytä on muistaa, että keskusta on niitä harvoja eurooppalaisia maaseutulähtöisiä puolueita, jotka ovat menestyneet näihin päiviin asti. Suuri ongelma keskustalla on saada sen turhautuneet, potentiaaliset äänestäjät uurnille.

Edellisen hallituksen, Juha Sipilä pääministerinä,  piti olla ihanteellinen keskustalle. Porvarihallitus ja eroon punamullasta! Hyvältä aluksi näyttikin. Ulospäinkin näkyi ajattelu, että tämä on mielihallituskokoonpano. Mutta pieleen meni tämäkin ennakko-odotus. Keskustaa leimaa ja vaivaa epämukavuuden tunne melkeinpä missä tahansa koalitiossa.

Kuinka moni muistaa keskustan nykyiseen hallitukseen lähdön perusteet? Keskusta lähti paitsi ajamaan itselle tärkeitä asioita niin  myös talouden vartijaksi. Näistä asemista on vaikea voittaa vaaleja. Kun itsekkäät ajatukset ia rahapihiys (josta sattuneesta syystä ei voitu pitää kiinni) ovat johtotähtinä ovat  seuraamukset luettavissa gallupeista. Jospa keskusta joskus omaksuisi yhteistyösuhdetta korostavan näkemyksen – siis sekä teoissa että varsinkin sanoissa. Nyt tulee tunne, että matkalaukku on koko ajan pakattuna.

:::::::::::::::::::::::::

Vertailuni keskustan ja perussuomalaisten  välillä osoittavat, että kun keskustalla on mennyt lujaa on perussuomalaisten kannatus pudonnut ja päinvastoin.

Perussuomalaisten kannatus on osoittanut nousun merkkejä, kun vaalit lähestyvät.

Perussuomalaiset on jatkanut populistisella linjalla keräten hallitusvastuupuolueilta liiennet protestiäänet. Perussuomalaiset ovat köyhänmiehen kokoomuslaisia konservatiiveja, joiden palopuheet vaalien lähestyessä tuottavat tulosta.

Perussuomalaiset pystyvät helpostikin tarjoamaan vaihtoehdon nykypolitiikalle, kun muut eivät lähde kilpailemaan populismiäänistä.  Perussuomalaisten ei tarvitse varoa mielipiteitään. He kun ovat jo rutinoituneet suorasukuisina propagandisteina. On myös totuttu ylisanoihin, joita he paukuttavat äänestäjilleen.

Nostalgia on tänään populistisen politiikan käyttövoima. Esimerkkejä on helppo löytää: Orbanin Unkari, Puolan nykyjohto, Trumpin Yhdysvallat, Bolsonaron Brasilia, Xin Kiina, Erdoganin Turkki ja ennen kaikkea Putinin Venäjä. Suomessa perussuomalaiset ratsastavat nostalgian aallonharjalla. Nostalgiaan oleellisesti liittyville karismaattisille johtajille on sosiaalinen tilaus.

Anton Vihma viittaa kirjassaan ”Nostalgia” (Teos, 2021) perussuomalaisten itsensä käyttämiin ilmauksiin, joita kohtaan tunnetaan ärtymystä tai inhoa. Vastustettavina kohdetahoina ovat liberaalit ja arvoista korostetun vihreät arvot. Suosittuja puolueen sivistyneistön käyttämiä ilmauksia ovat ”kulttuurimarxilaisuus” ja ”Frankfurtin koulukunta”, johon niputetaan kaikki vasemmistolaisuuteen vivahtava, kuten akateeminen vasemmistolaisuus, ympäristöpolitiikka, liberaali suhtautuminen maahanmuuttoon sekä sukupuolen ja seksuaalisuuden kategorioiden rikkominen. Myös kommunismi haukkumakäsitteenä on yleistynyt. Perinteiset instituutiot,  kuten avioliitto ovat perussuomalaisten mielestä ”uhanalaisia”. Niitä pyritään liberaalien vastustajien taholta uudelleenmäärittämään.

Nykyinen internetin vauhdittama maailma on osoittanut, että kiivas  muutoksen rytmi ei sovellu läheskään kaikille. Haluttaisiin urheilutermein aikaa ”palautumiselle”,  jotta toivutaan seuraaviin – ja jo meneillään oleviin -  edistysaskeliin. Perussuomalaisten kanssa kilpailevat puolueet eivät kuitenkaan halua nostaa perussuomalaisten pelkoja pintaan. Niinpä kenttä on melko vapaa protestipuolueelle toteuttaa nostalgista sanomaansa.

:::::::::::::::::::::::::::::::

Suomenmaan KAKSilta tilaaman tuoreen (22.10.2022) tutkimuksen mukaan  suomalaisista 49 prosenttia  pitää kokoomuksen ja 46 prosenttia sdp:n osallistumista maan seuraavaan hallitukseen melko tai erittäin tärkeänä.

On selvää, että puolueet ovat vaalien lähestyessä liikkeessä toisiinsa nähden. Nähdään paljon taktisia vetoja joiden merkitys niiden laatijoillekin ovat arvoitus. Edustuksellisen demokratian itsepuolustus toivottavasti toimii niin,  etteivät vaalikampanjat pilaa tulevia ja välttämättömiä yhteistyökuvioita.

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti