torstai 9. helmikuuta 2023

Chat GPT -tekoäly blogikirjoittajan tukena

 

Joulukuussa 2022 julkistettiin Open AI-yhtiön kehittämä Chat GPT -tekoälyohjelma. Ohjelma sai alle viikossa yli miljoona käyttäjää. Suosio on jatkunut niin suurena, että yhteys tekoälyohjelmaan on vähän päästä tukossa. Tarvitaan siis kärsivällisyyttä.

Chat GPT:n avulla voi hakea vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin tietokoneen välityksellä melkeinpä miltä aihe- tai elämänalueelta tahansa. Minäkin liityin innokkaana kokeilijana käyttäjiin. Kokeilin Chat GPT:n soveltuvuutta parin blogikirjoitukseni ”vastinparina”. Miten pitkälle ohjelman antama tulos vertautui omiin käsityksiini samoista aiheista? Toinen näistä oli  arvioni Constantin Costa-Gavrasin ohjaamasta elokuvasta ”Z -  hän elää”, joka julkaistiin vuonna 1969 ja oli tuolloin suuren huomion kohteena ja on edelleenkin ikoninen taideteos.

Kirjoitin siis ensin oman arvioni elokuvasta ja annoin sitten Chat GPT:n ”lausua kantansa” seuraavaan kysymykseen: ”Arvostelut Constantin Costa-Gavrasin elokuvasta Z – hän elää”. Ohessa ohjelman antama vastaus:

”Constantin Costa-Gavrasin elokuva ”Z” on saanut yleisesti hyvät arviot ja se on saanut useita palkintoja, mukaan lukien Cannesin elokuvajuhlien parhaan ohjaajan palkinto vuonna 1969. Elokuva perustuu Georges Simenonin romaaniin ja se kertoo tarinan politiikasta ja korruptiosta johtuvien murhien tapauksesta, joka tapahtui Kreikassa vuonna 1963. Elokuva on tunnettu sen voimakkaasta ja vaikuttavasta tarinasta, sekä Costa-Gavrasin nerokkaasta ohjaustyylistä. Monet kriitikot ovat kehuneet elokuvan vahvaa poliittista viestiä ja sen kykyä käsitellä ajankohtaisia teemoja ajattomalla tavalla. Elokuva on edelleen suosittu ja se on yhä merkittävä teos elokuvahistoriassa.”

Kohtuullinen suoritus, ja paljon tiivistä tietoa  sisältävä vastaus. Kielen lievä kömpelyys voidaan antaa varmaankin anteeksi. Lisäkysymyksillä Chat GPT:lle voi täydentää kuvaa elokuvasta.

Toinen kokeiluni liittyi pohdintaani demokratian luonteesta tänä päivänä. Laadin ensin oman tekstini ja annoin sitten Chat GPT:n näyttää kykynsä.

Tehtäväksianto (jätän tästä oman versioni pois) oli seuraavanlainen: ”Demokratian haasteet tänä päivänä”: Chat GPT:n tulos ohessa:

1.       Yhteiskunnallisten ristiriitojen ja polarisaation kasvu

2.       Väärät uutiset ja propaganda

3.       Äänestäjien apatia ja poliittisen osallistumisen väheneminen

4.       Taloudellisten eriarvoistumistrendien vaikutukset yhteiskunnan tasapainoon

5.       Globalisaation ja teknologian aiheuttamat muutokset järjestelmässä

6.       Valtion ja yksilöiden valtasuhteiden uudelleen määrittely.

Chat GPT painottaa minua enemmän globalisaation ja teknologian aiheuttamia muutoksia sekä väärien uutisten ja propagandan merkitystä demokratian haasteena.

Vastauksen ”henki” seurailee hyvin omia ajatuksiani, jopa niin pitkälle, että olisin voinut pyytää jo etukäteen – siis ennen omaa kirjoitustani – Chat GPT:n vastausehdotuksen, jota olisin sitten käyttänyt  omassa kirjoituksessani ”tukiälynä”.

::::::::::::::::::::::::::::::::

Kokemukseni mukaan tekoäly (jota yleisnimeä käytän tässä kirjoituksessa Chat GPT:n sijasta) on verraton apuväline blogikirjoituksen teossa,  kunhan tietyt rajoitteet huomioidaan. Tekoälyltä saa vastauksia menneeseen  suuntautuen, ei ennusteita tulevaisuudesta. Se antaa oikeaa tai väärää tietoa, sen kieli voi olla kankeaa tai sujuvaa.

Itse en kaipaa tekoälyohjelman lähdekritiikiltä täydellisyyttä,  selviän tekemällä tarkistuksia itse. Tekoäly osaa englantia paremmin kuin suomea. On eduksi, jos kysyy asioita englanniksi. Tiivistäminen ja kokonaisnäkemys ovat asioita, joihin tekoälyohjelman osaavin kärki suuntautuu. Tekoäly suuntautuu enemmän yleistietouteen kuin eksakteihin asiakohtiin. On siis hyvä,  jos käyttäjällä on hyvä yleissivistys.

Blogikirjoittamisen näkökulmasta tärkeämpänä kuin suoria vastauksia pidän johdattelukykyä faktojen äärelle.

Chat GPT on johdonmukainen kehityssuunta informaatioteknologian edistysaskelissa. Meidän käyttäjien on  syytä olla tarkkana kenen henkistä pääomaa käytämme blogeissamme.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti