torstai 1. heinäkuuta 2021

Pitkä, kuuma ja vaarallinen kesä

 

 

The Long,  Hot Summer on  Paul Newmanin, Joanne Woodwardin ja Orson Wellesin tähdittämä amerikkalainen  elokuva vuodelta 1958. Siitä tehtiin samanniminen TV-sarja 60-luvulla. Tämä elokuva ja filmisarja tulivat mieleeni, kun elämme keskellä kuumaa kesää 2021, oikeammin pätsihellettä. Kirjoitan tätä mökillä, jossa kuumuuden ohella taistelemme itikkainvaasiota vastaan. Tilanne on saatu rauhoitettua sulkemalla kaikki mahdolliset räppänät ja jopa myrkyttämällä tilat.

Hyttysten aiheuttama tuho on toki suhteellista: jotkut kestävät puremia paremmin kuin toiset. Itse satun olemaan herkkä itikanpuremille, mutta pärjätty on. Ikävintä on,  jos hyttyset pääsevät sisälle yöaikaan. Silloin ovat hyvät neuvot kalliit. Mutta niitähän on netti pullollaan.

Mökkihistoriani ulottuu ajalle,  jossa ekspansion ovat suorittaneet ensin hirvikärpäset ja sitten punkit. Ennenhän niitä ei ollut!  Miten idyllistä olikaan ennen näitä vitsauksia. Hyttyset ovat toki Suomessa  vaarattomia, eivätkä hirvikärpäsetkään nykytietämyksen mukaan ole kuin kiusallisia otuksia hiusten ja vaatteiden kätköissä. Ampiaiset ja kyykäärme eivät ole aiheuttaneet vakavampia haittoja,  kun niitä on opittu varomaan. Käytössä ovat myös oikeat käärmepihdit. Punkkitarkastukset ovat jokailtaisten saunailtojen ratto.

Paarmat ovat ilkeitä kivuliaan pistoksen takia, mutta nekin voi välttää, kun kokematon etelän mies ei huido kovin aktiivisesti käsillään.

Useimmat taitavat toivoa kuumaa kesää, mutta kun käytännössä kärvistelee helteen kourissa tulevat mieleen miellyttävät talvet  ja pakkaset. Sitä paitsi sääennusteet näyttäisivät osoittavan helteiden jatkuvan viikkotolkulla.  Helteiden mukana ovat tulleet rajumyrskyt. Puita on kaatunut mökkitielle ja läpi on päästy vain vahingossa mukaan tulleen moottorisahan avulla.

Niin, tämä kesken oleva kesä on jäänyt mieleen kovista myrskyistä. Vaikeaa niitä on suhteuttaa aiempiin myrskyihin, mutta omalla mökkipaikkakunnallani Etelä-Savossa kesäkuun myrskyt saivat aikana tuhoja, joita ei omalle kohdalle ole sattunut (myrskyn keskukset kulkivat viistosti  etelästä pohjoiseen hieman  eri kohdasta). Mökkitie oli poikki kaatuneiden puiden takia kahdesta kohtaa  ja hieman aiemmin sattunut myrsky kaatoi järeän puun venevalkamaa suojanneen ”kurkihirren” päälle. Onneksi juuret pitivät sen verran puuta kiinni maassa,  että vene ja kajakit säästyivät. Sen jälkeen sain ihailla paikalle kutsumani metsurin taitavaa työskentelyä,  jonka seurauksena lisävaurioita ei syntynyt.  Kiitos myös mökkitalkkarille, jonka rakennelma piti pintansa.

Onko mieleen jääneitä myrskyjä tuntemassani historiassa? Toki on ollut,  mutta oma muistikuvani ulottuu johonkin 1970-luvun alun kesään,  jolloin puita kaatui runsaasti.  Silloin myrskyä ihailtiin  isovanhempien  maatilalla aittarakennuksen parvelta,  koska kokemus vaikutti niin eksoottiselta. Tuon myrskyn on täytynyt olla ilmatieteen laitoksen myrskylistauksen ”Reeta” (1970) tai sitten vuoden 1972 nimeämätön rajuilma.  Nykyluokittelun mukaan  kummassakaan ei  ollut kysymys ”myrskystä” vaan ”rajuilmasta”.

Ilmatieteen laitoksen tilastosta voidaan heti todeta,  että myrskyt ovat lisääntyneet todella runsaasti viime vuosikymmeninä: 2010-luvulla on ollut 12 luokiteltua myrskyä tai rajuilmaa, 2000-luvulla viisi (!), 1990-luvulla kaksi (!), 1980-luvulla kolme (!), 1970-luvulla kuusi ja 1960-luvulla yksi (!). Kai voimme luottaa tilastointiin?  Muistikuvat näyttävät tukevan tapahtunutta: ennen oli huomattavan vähän rajuilmoja.

:::::::::::::::::::::

Kaiken jälkeen mieleen kuitenkin jää seesteinen mökkiä ja mökkirantaa ympäröivä rauha. Kuusikymmentäluvulla alkanut mökkirakentamisen vireytyminen  on hiljentynyt. Kuvitteluako? Nyt ei todellakaan tarvitse häiriintyä melusta. Mihin kaikki piiloutuvat? Ehkä mökkien sisälle tai sitten niillä käydään vain harvakseltaan.

Mistä oman mökkimme  historia alkaa? Vuodesta 1980 järven ”toiselta puolelta”. Siellä sijaitsi  isovanhempien nyt jo entinen maatila, jonka järven taakse ulottuvilla mailla mökki seisoo. Vieläkin tulee asetuttua laiturin päähän mietiskelemään kaiken alkua vanhassa maanviljelyidyllissä, josta ei juuri mitään ole jäljellä. Ja kaikki tuo vaikutti aikoinaan ikuiselta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti