maanantai 15. toukokuuta 2023

Avasivatko hipit oven tulevaisuuteen?

 

 

Ylen Areenan podcasteissa on nähtävissä Kaliforniaa käsittelevä podcast ”Kaikki Kaliforniasta”. Ohjelmasarjassa on 12 osaa ja sen toimittavat Jussi Heikelä ja Särre (Miika Särmäkari). Sarjan osa kaksi on nimetty ”Hipit näkivät tulevaisuuteen”. Haastateltavana on rap-artisti Paleface. Rajaan käsittelyni koskemaan ohjelmasarjan osaa kaksi.

Kaliforniaan uudisasukkaista ja onnenonkijoita alkoi kerääntyä 1800-luvun puolessa välissä. Tarvittiin syy asuttamiseen ja syyksi kelpasivat verrattomasti kultahiput, joita löytyi maaperästä. Mutta me hyppäämme näiden vaiheiden yli.

Kultakuume vei uudisasukkaat länteen, aina Tyynen valtameren rannikolle saakka. Hippiliike edustaa monessa suhteessa vastavoimaa kultakuumeen ajamaa mammonan tavoittelua kohtaan.

Jakson esittelyteksti alkaa komeasti luonnehdinnalla ”ensimmäistä kertaa länsimaalaisuuden historiassa nuoriso keksi itsensä ja alkoi erottua vanhemmasta sukupolvesta 1960-luvun San Franciscossa”. Eiköhän tämä ole liioittelua. Minusta ensimmäinen todellinen nuorisokulttuuriaikakausi oli 1950-luvun rock and roll  -aikakausi, joka tunnusomaisesti poikkesi  esimerkiksi swing-kauden nuorten aikuisten nuorisokulttuurimuodista. Rock and roll jos mikä poikkesi vallitsevasta kaksinaismoralistisesta ilmapiiristä asettuen vastahankaan vanhempia kohtaan. Toki ”aikuiset” vesittivät rock and rollinkin ennen kuin siitä tuli nuorison klassista valtavirtaa.

Seuraavassa luonnehdin hippikulttuuria lähinnä oman kiinnostukseni pohjalta.

Esimerkiksi minulle hippiliike avautui ehkäpä kapea-alaisesti musiikin kautta, mikä ei ole yllättävää tuiki tavallisen suomalaisen kirkonkylän pojan jähmeässä ympäristössä. Koreita vaatteita en pistänyt päälleni. Olin enemmänkin mieleltäni hiljainen introvertti (hippi)musiikin rakastaja.

Johdannon jatkossa todetaan, että ”vaikka kukkaislasten perintö vaipui vuosikymmeniksi unholaan, hippi-innovaatiot ja elämänkatsomus ovat yhtäkkiä nykymaailman megatrendejä”. Mihin unholaan?  Mielestäni hippiliike läpimurron jälkeen on pysynyt suhteellisen vakaana historiallisena taustailmiönä. Sen vaikutus on pienempi kuin mitä siitä suurimmillaan kuviteltiin ja suurempi kuin mitä siitä vähättelijät ovat sanoneet. Entä onko hippifilosofian tuotteista megatrendeiksi? Yritetäänpä tutkia.

Ihmisiä alkoi kerääntyä yhä suurempia määriä yhteen yhteisen asian puolesta, jota edustivat ”rauha ja rakkaus”. Viime vaiheessa Woodstockiin kerääntyi rockmusiikkifestivaalien suurin yleisö aivan 1960-luvun lopulla (15-18.8. 1969). Se oli monille hippiliikkeen lopullisen yhteiskunnallisen hyväksyttävyyden voitto, mutta todellisuudessa elettiin liikkeen joutsenlaulun aikaa. Vallankumoukset – lukuun ottamatta pientä aktiivien joukkoa - tahtovat olla lyhytkestoisia.

::::::::::::::::::::::::::::::

Ohjelmassa syystäkin ihmetellään, miksi Yhdysvaltain yksi osavaltio voi vaikuttaa niin ratkaisevasti koko läntisen maailman uutta luovaan ajatteluun?  ”Kukkia hiuksissaan”, ”Flower Power”, mistä nuo nyt niin tutut sanonnat ilmestyivät? Yksi virstanpylväs on tietenkin suhteellisen tuntemattoman laulajapojan Scott McKenzien (k. 2012) laulu ”San Francisco, (Be sure to wear some flowers in your hair)”, joka julkaistiin hippiliikkeen kukkeimpana vuotena keväällä 1967. Sille saatettiin aikoinaan hiukan naurahtaa, että olipa kaverilla mäihä, kun levytti tämän John Phillipsin (ei kuitenkaan koko The Mamas and the Papas -yhtyeen, kuten podcastin juonnossa virheellisesti sanotaan) kappaleen, josta tuli koko hippiliikkeen tunnusmelodia. Väitetään, että sitä olisi myyty 7 miljoonaa kappaletta. Niin tai näin,  se läpäisi kaikki musiikkimarkkinat lännessä.

Nyt tuo kappaleen sanoitus kuulostaa juuri oikeankokoiselta hippiliikettä symboloivalta ”julistavalta” sanomalta:

There´s a whole generation

with a new explanation

People in motion,  people in motion

Homot ja hipsterit seurasivat hippien perässä. Palefacella on selitys, miksi uudet asiat löivät läpi juuri Kaliforniassa. Paleface: ilmasto, yliopistojen sijainti, vastakulttuurin läpilyönti, valmis pohja arvoliberalismille, seksuaalinen vapautuminen, huumausaineet (kannabis, LSD), sodanvastaisuus. Ehkäpä juuri nämä höystettynä rock-musiikilla.

Koska rockmusiikki merkitsi minulle keskeistä osaa hippikulttuurissa, painotan tässä musiikin merkitystä ehkä jopa yli sen todellisen  huomionarvon. Hippikulttuurin musiikki ponnisti folkmusiikista ja psykedeliasta. San Franciscon Haight-Ashburyn kaupunginosa oli hippimusiikin hautomo. Kaikkein hipeimpiä yhtyeitä olivat Grateful Dead, Jefferson Airplane ja Big Brother and the Holding Company (laulusolistina Janis Joplin). Jeffferson  Airplanen ikimuistettavat kappaleet ovat ”White Rabbit” ja ”Somebody to Love” ja Janis Joplinin vastaavasti järisyttävä ”Ball and Chain” sekä rokkaava ”Move Over” tai vaikkapa Janisin versio ”Summertimesta”.  

Myös Jimi Hendrix sai vahvoja vaikutteita hippikulttuurista. Merkittävin yksittäinen alkuvaiheen tapahtuma oli Montereyn musiikkifestivaali (Monterey Pop, 1967) Kaliforniassa. Jimi Hendrixin ja Janis Joplinin läpimurrot tapahtuivat ikimuistettavasti  juuri Montereyssa. D.A. Pennebaker tallensi kamerallaan tapahtuman historiaan.

Hippien yhteisön ympärille kerääntyi myös pimeitä voimia, joista tunnetuimpia oli Charles Mansonin kultti. Hippeys perustui aluksi nuoruuden ylistykseen. Sen iskulauseita oli: ”Älä luota kehenkään yli 30-vuotiaaseen”. Mutta aika aikaansa kutakin. Mitenkään pysyviltä tällaiset arvot eivät tietenkään kuullosta. Me kaikki nuoruuden ylistäjät ikäännyimme. Olemme nähneet monet deekiksellä olevat vanhat hipit, joilla parhaat päivät ovat kaukana takana päin.

::::::::::::::::::::::::::::::

Mitä hipeistä on jäänyt elämään? Ei varmaankaan mitään kokonaisfilosofiaa. Pikemminkin hippiaatteet ovat sulautuneet muiden ajassa liikkuvien aatteiden kanssa yhteen. Näistä voisi mainita seuraavat: luontosuhde, ruokavaliot (kasvispainotteisuus), sodanvastaisuus, seksuaalinen moninaisuus, seksuaalinen vapautuneisuus,  homokulttuurin vapautuminen, vapaa rakkaus, psykedelien käyttö hoidon välinenä, idän mystiikka ym.  Monet näistä muodostavat keskenään ristiriitaisia viestejä, mutta tuskinpa kovin moni odottaa maailman muuttumista selkeämmäksi.

Hipit näkivät tulevaisuuteen? Ehkä väite pitää ainakin osin paikkansa. Hipit tarjosivat keskustelupuheenvuoron,  jonka avulla läntinen maailma toisaalta avautui, mutta ehkä osaltaan oli myös  jakamassa ihmisiä meihin ja muihin. Ehkäpä on yhdyttävä Palefacen arvioon hippien sisäänpäin kääntyneisyydestä. On siis käynyt, kuten monille muillekin omaa ainutlaatuisuutta ja erinomaisuutta korostaville yhteisöille.

Mitä mieltä podcastista?

Podcastissa kiirehditään asiasta toiseen hengähtämättä välillä ja antautumatta pidempään (ja syvällisempään) mielipiteiden vaihtoon, joka ohjelmassa johti kursoriseen asioiden läpikäyntiin. Joihinkin teemoihin olisi voitu keskittyä pitkäjänteisemmin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti