maanantai 14. elokuuta 2023

Demokratia huojuu ja horjuu, osa I

 

 

Olen kirjoittanut demokratian tilasta useita blogikirjoituksia viimeisen10 vuoden aikana. Niitä kaikkia sitoo toisiinsa huoli demokratian tulevaisuudesta. Tässä kirjoituksessa jatkan pohdintoja tämän päivän näkökulmasta. Käytän paria asiantuntijaa lähteinäni, koska tunnen tarvitsevani tuekseni itseäni fiksumpaa asiantuntemusta. Samalla perkaan vanhoja kirjoituksiani verratakseni oman ajatteluni muuttumista. Lainaan aluksi omaa kirjoitustani vuodelta 2014 ”Demokratian loppu”. Katsotaanpa, miten silloin arvioin demokratian tilaa:

”Onko demokratialla toimintaedellytyksiä tämän päivän maailmassa? Demokratia vaikuttaa ainakin pinnalta katsoen väsähtäneeltä kansallisvaltiotason ratkaisulta globaalisti  toimivassa ympäristössä. Itse hyvin voimakkaasti demokratiaan sitoutuneena haluan pohtia, mitkä ovat demokratian toteutumisen pahimmat karikot tänä päivänä.

Globaalisti toimiva talous on haastanut kansallisella tasolla toimivan demokratian. Finanssikriisi paljasti demokratian heikkouksia roppakaupalla. Demokraattiset elimet olivat suorastaan ymmällä (ja ovat osin edelleen), miten kriisistä selvitään.

Kansanvallan menestys on pakko sitoa talouden menestykseen. Hallitukset ovat horjuneet niiden ideologisesta suuntautumisesta riippumatta talouden ahdinkojen edessä. Samaan aikaan monet kehittyvät maat ovat sitoutuneet autoritäärisiin ratkaisuihin ja ovat menestyneet taloudellisesti hyvin. Autoritäärisesti hallittujen yhteiskuntien pyrkimykset demokratisoitua ovat puolestaan epäonnistuneet esimerkiksi Pohjois-Afrikassa. Lähi-idässä vallitsee demokratian kannalta kauhistuttava tilanne.

On helppoa havaita läntisten demokraattisten yhteiskuntien edustavan paljon pitkäikäisempää (osin jopa satoja vuosia vanhaa) tapaa hallita verrattuna moniin nykyisiin uusautoritäärisiin yhteiskuntiin, joista monet ovat viime vuosikymmenien tuotteita. Silti demokratiakin on useimmissa länsimaissa vain noin 100 vuoden ikäinen. Ensimmäinen maailmansota kaatoi Euroopassa kuningaskuntia ja pystytti heiveröisiä demokratioita, joista useimmat eivät kestäneet 1930-luvun autoritäärisessä paineessa. Vasta toisen maailmansodan jälkeen on uskottu vihdoin demokraattiseen yhteiskuntaan laajalti - ainakin lännessä.

Mutta miten on tänään? Länsimainen demokratia vaikuttaa hailakalta ja toimintakyvyttömältä esimerkiksi Kaakkois-Aasian valtioiden demokraattisten tai ei-demokraattisten tiikereiden rinnalla.

Tämä eriparisuus korostaa elinvoimaisuuden erojen suuruutta. Puolustuskannalle joutunut läntinen demokratia osoittaa lahovaurion merkkejä. Demokratiat ovat konservatiivisina ratkaisuina joutuneet puolustuskannelle kehittyneiden maiden aiheuttaminen haasteiden keskellä. Toistaiseksi ne ovat selvinneet kohtalaisesti, mutta paineet ovat kasvaneet.”

:::::::::::::::::::::::

Jos tuota edellistä tekstiä joutuisi jatkamaan, tulee välittömästi mieleen Itä-Euroopan maiden kohtalo. Niiden lähtötaso kansalaisvapauksissa 1990-luvun vallankumouksen jälkeen oli paljon heikompi kuin lännessä. Siksipä ne yrittivät seurata lännen demokraattisia malleja onnistuen vaihtelevasti. Murheellisena voidaan kuitenkin todeta, että lopputuloksena suuri osa Itä-Euroopan valtioista lopulta päätyi autoritääriseen hallintoon, tarkemmin sanottuna autoritääriseen demokratiaan. Länsimallinen demokratia kansalaisoikeuksineen tuntui johtavan ”kansanvaltaiseen sekasortoon” hallitusvaihdoksineen ja kriiseineen. Miksi? On pakko löytää juurisyitä 1930-luvun autoritaarisista ajoista. Itä-Euroopan valtiot palasivat sosialistisen pakkovallan jälkeen kapitalistiseen autoritäärisyyteen, koska niillä ei ollut perinnettä kansanvaltaisesta järjestelmästä, eikä toisaalta riittävästi aikaa sopeuttaa omaa hallintoaan läntisiin malleihin, ei vaikka sitä yritettiin.  Niiden kypsyminen demokratiaksi ei ole kestänyt riittävän pitkään verrattuna vaikkapa Suomeen, jonka demokratia on sata vuotta vanhaa. On myös kysyttävä itsekriittisesti, onko läntinen vapaus tai vakauden puute johtanut mallikelpoiseen tulokseen. Mihinkään kansanluonnemystiikkaan en arvioissani lähde.

:::::::::::::::::::::::::::::::::

Freedom House on ajatushautomo, joka on julkaissut arvioita demokratian tilasta 50 vuoden ajan maailmanlaajuisesti.  Juha-Pekka Raeste referoi tuoreinta (2022) raporttia Hesarissa (”Demokratia uhan alla”). Vuoden 2022 raportissa todetaan, että demokraattisten maiden vapaus on heikentynyt yhtäjaksoisesti 17 vuoden ajan. Esimerkiksi Unkari saa pisteytyksessä (max 100) arvon 66/100 ja Turkki 32/100 Ruotsin ja Suomen yltäessä arvoon 100/100.

Erään tutkimuksen mukaan liberaalit demokratiat ovat olleet vähenemään päin vuodesta 2008 lähtien.  Autoritäärisesti johdettujen maiden osuus on kasvanut vuoden2001 takaisesta 17 prosentista 45 prosenttiin.

Foreign Affairs -lehden tutkimuksen mukaan Afrikassa on vuoden 2015 jälkeen seitsemän maata suistunut demokratiasta autoritäärisesti johdetuiksi valtioiksi.

Tosiasia on, että demokratioiden kausi ei ole sekään jatkunut kovin pitkään. Suomi on maailman viidenneksi pitkäikäisin demokratia!

On selviä merkkejä siitä, että demokratiat ovat haavoittuvaisia kun autoritäärisesti johdetut valtiot käyttävät niiden myötätuntoista hyväntahtoisuutta hyväkseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti