maanantai 12. helmikuuta 2024

Nopeammin , korkeammalle, voimakkaammin – hurjemmin, holtittomammin, julkeammin

 

Jari Tervon dokumenttisarjan ”Kun Suomi muuttui – levottomat ajat 1961-1981”,  jaksossa 6/10  ”Onnellisten laiva 1972-73” perehdytään ajanjaksoon erityisesti urheilun näkökulmasta. Samalla tarkastellaan muitakin yhteiskunnallisia ilmiöitä noina vuosina.

Dokumenttisarjan jakso alkaa Anttilan postimyyntiluettelon esittelystä. Sen myötä suomalaiset saivat mahdollisuuden selailla tuotekuvastoa kotisohvalta käsin. Postimyyntiluettelo oli aikansa mahtava keksintö. Miksi sitä ei enää ole? Aika ajoi sen ohi. Nopea inflaatio oli luettelon surma, sillä nopeasti kohoavien tuotehintojenkin aikana hinnat oli pidettävä ilmoitettuina eli ennallaan seuraavaan katalogiin saakka. Markkinatalous ei näyttänyt sietävän puuttuvaa joustavuutta.

Suomalaisen yhteiskunnan muutos 1960-luvun alusta on ollut ilmiömäisen rivakka. Muistan, kuinka kansakoulun oppikirjassa jaettiin elinkeinot silloisen voimassa olleen jaon mukaan kolmeen osaan,  alkutuotannon, teollisuuden ja palvelujen tasaeräkolmanneksiin. Siitä eteenpäin maatalouden osuus putosi nopeasti, teollisuuden pysyi pitkään ennallaan ja palvelujen osuus nousi nopeasti. Anttilan luettelo osui oikeaan saumaan.

Elinkeinorakenne muuttui välillä hallitusti, välillä hallitsemattomasti. ”Lopullinen” tavoite oli palveluyhteiskunnan toteuttaminen ml. itsepalveluyhteiskunta. Jälkiteollisessa yhteiskunnassa yli puolet bruttokansantuotteesta syntyy palvelusektorilla. Jäämme odottamaan seuraavaa vaihetta… On näyttänyt siltä, että teknisen kehityksen nopeus on ylittänyt aika ajoin ihmisen käsityskyvyn ja on syntynyt synkronointiongelmia. Ihminen on se, jonka on täytynyt sopeutua. Muutos näkyy vilkaisemalla katunäkymää, jossa liikennevalot ovat korvanneet liikennepoliisit.

Samaan aikaan ympäristöongelmat ehtivät paisua hallitsemattomiksi sekä teollisuuden kasvaneiden päästöjen että yksityisten ihmisten tupakanpolton seurauksena. Myös liikennekuolemat ovat olleet järkyttävällä tasolla, vuonna 1972 peräti 1156 uhria,  vuonna 2023 selvästi alle 200. Liikenneturvallisuuden paraneminen on ylittänyt useimpien odotukset.

Me, jotka läheltä seurasimme sodankäyneiden miesten elämäntilannetta, havaitsimme ketjutupakoinnin lisäksi viinan usein holtittoman käytön:  pullo kiersi ringissä ja irvisteltiin vain. Myös taiteenkeinoin pyrittiin valaisemaan suomalaista todellisuutta: Mikko Niskasen ”Kahdeksan surmanluotia” on monessakin mielessä suomalaisen elokuvataiteen merkkiteos.  Se kertoi ankaran paljastavasti pienviljelijän kohtalosta ja niukasta toimeentulosta  elinkeinojen välisessä epätasaisessa taistelussa.

Myös kauppa- ym. suhteet neuvostoliitolaisten kanssa edellyttivät paitsi viinan käyttöä niin myös viinan käytön kestävyyttä. Samaan suuntaan toimivat laivaristeilyt. Virinnyt matkailuinnostus merkitsi useille kasvanutta alkoholin käyttöä. Keskioluen vapauttaminen lisäsi roimasti oluen käyttöä. Potentiaaliselle terveysongelmalle lähinnä naureskeltiin.  

Matkailu Suomeen edusti lähinnä eksotiikkaa turisteille, ja oli harvojen huvi. Musta Pekka, Pepe-lakritsi ja Pekka Lipposen Musta-Molly  (kotiapulainen) edustivat 1950-luvulta 1970-luvulle sen aikaista puhekulttuuria ilman paheksuntaa. Ihmekkös tuo nyt on, kun monille tutustuminen afro-amerikkalaisiin tapahtui vasta Helsingin olympialaisten yhteydessä.

Romanit ovat Suomen musta piste rasismiin suhtautumisessa. Romanit ja saamelaiset ryhtyivät itse ajamaan  omaa etuaan.

:::::::::::::::::::::::::::::::

Jarno Saarisen erinomainen menestys ratamoottoripyöräily MM-sarjassa 1970-luvun alussa merkitsi vanhojen totuttujen rajojen rikkomista. Saarinen oli esiintymis- ja kielitaitoisena muutoinkin poikkeus sen ajan urheilusankareiden joukossa. Ajosuoritus oli viimeisen päälle sulava polven viistäessä asfalttia. Mies ja pyörä sulautuivat yhteen. Jarno Saarinen menehtyi onnettomuudessa kesken Monzan kilpailua vuonna 1973. Hieman aiemmin menehtyi auto-onnettomuudessa myös 24-vuotias pop-laulaja Sammy Babitsin.

Suomi ei ollut 1970-luvun alkuun tultaessa saavuttanut menestystä edes vanhassa lempilajissa kestävyysjuoksussa 15 vuoteen. Luin Urheilun Kuva-Aitasta 1960-luvulla milteipä joka lehdestä valituksia menestymättömyydestä. Ilmiölle yritettiin epätoivoisesti löytää syy. Koko ajatukseen alettiin lopulta suhtautua vinosti: vika olikin itse urheilussa. Koko huippu-urheilu alettiin kyseenalaistaa.

Kun länsimaiset lokoisat elintavat levisivät Yhdysvalloista Skandinaviaan 1950- ja 1960-luvulla, kiinnitti asiaan huomiota yleisurheiluguru R.L. Quercetani. Saivathan Pohjoismaiden urheilijat kansainvälisestä menetyksestä vain ”murusia”. Mutta hyvästä urheiluhengestä hän kiitti pohjoisen urheilijoita. Meille penkkiurheilijoille se ei tietenkään riittänyt.

Siten tuli Juha Väätäinen  (joka dokumentissa sivuutetaan kokonaan) ja voitti 5000 ja 10 000 metrin juoksut Helsingin EM-kisoissa 1971. Suomen kansan uinuva  urheiluhulluus heräsi hetkessä. Seuraavana vuonna Münchenin olympiakisoissa mieletön menestys jatkui pitkien ja keskimatkojen juoksussa Lasse Virenin ja Pekka Vasalan  ansiosta.

Suomi-Ruotsi yleisurheilumaaottelut olivat suurkilpailujen ”väliajalla” perinteisten lajien osalta huippukohtia. Muualla maailmassa yleisurheilumaaottelut olivat lähinnä reliikki. Vain Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton keskinäiset maaottelut vetivät aikoinaan Ruotsi-ottelulle (Finnkampen) vertoja. Maaottelu oli aina Suomelle tärkeämpi kuin Ruotsille, olihan Ruotsi meitä parempi miltei kaikilla elämänalueilla.

Kansanterveyskin hyötyi huippu-urheilun menestyksestä. Istuminen ei enää itsestään selvästi voittanut juoksemista ihmisten mielihalujen kohteena. Ryhtiliike johti parannukseen. Pururadasta tuli kuntoilun symboli. Huippu-urheilusta tuli uudelleen hitti.

::::::::::::::::::::::::::::::

Suomessa luokkaerot alkoivat murtua. Elettiin taloudellisen tasa-arvon kulta-aikaa. Länsiautot ja kesämökit yleistyvät. Kesä oli lomia varten ja talvet rehkittiin kesänkin edestä. Tapio Bergholm: ”Virkamieseliitin etuoikeudet siirtyivät koko kansalle”. Tämä jos mikä on hyvinvointiyhteiskunnan merkki.

Massaturismi on alkamassa: ihmiset kaipasivat vapautta. Nuoret lähtivät interreilaamaan. Se oli              liftaamista turvallisempaa. Myös Suomi kehittyi matkailumaana osin huoltoasemaverkoston tihentymisen myötä.

Automarketeista tuli kaiken kansan kauppoja. Tuolloin elettiin lähiörakentamisen kiivaimpia vuosia. Kuitenkin köyhät ihmiset ja huonot asunnot löysivät edelleen toisensa. Noin 1,5 miljoonaa suomalaista eli eurooppalaisittain katsottuna ahtaasti.

Presidenttikysymys 1973-74,  Zavidovo-vuoto ja poikkeuslaki esitetään niin pelkistetysti, että sivuutan koko asiakokonaisuuden tässä. Ja oliko objektiivinen kuva Zavidovo-vuodosta ihan noin kuin se esitettiin. Poikkeuslaki oli demokratian alennustila ja  koko prosessin villakoiran ydin on siinä, mikä tulkinta asioiden kululle hyväksytään.

Hymy-lehti ei ujostellut julkaista intiimejä kuvia ja juttuja julkkiksista. Hymyn kuuluisin uhri oli Timo K. Mukka. Hymyn juttu kirjailijan ristillä riippumisesta joudutti hänen loppuaan. Sensaatiolehdillä oli valtaa varsinkin ihmiskohtaloihin. Oikeusjutun Mukan puoli voitti ja seurauksena säädettiin intimiteettisuojalaki vuonna 1975, joka oli hyvä alku oman sisimmän kätkemisessä  julkisuudelta.

Lailla pyrittiin säätelemään sosiaalipornon ja häväistysartikkelien julkeutta.

Kaupunkien syrjäseuduilla, lähiöissä muhi uusi syrjäytymisongelma, se on totta, mutta kaiken kaikkiaankin  dokumentissa kehitys nähdään kovin lohduttomana, ikään kuin hyvinvointiyhteiskunnan luoman edistysuskon kärsimänä tappiona. Seitsemänkymmentäluvusta on jäänyt harmaa kuva. Suureksi osaksi se johtui öljykriisistä, mutta ei siitä enempää tässä kirjoituksessa.

 

  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti