sunnuntai 19. toukokuuta 2024

Demokratia oikeudessa – Donald Trump vaihtoehtoisen totuuden sanansaattajana

 


 Ylen Areenan parhaillaan meneillään olevassa dokumentissa ”USA:n demokratia vaarassa” (alun perin ”Democracy on Trial”) on tarkasteltavana yksi viime vuosikymmenien hätkähdyttävimmistä taisteluista demokratian puolesta ja demokratiaa vastaan. Kysymys on Joe Bidenin ja Donald Trumpin kaksintaistelusta Yhdysvaltain  presidenttiydestä vuonna 2020 kulminaatiopisteenä hävinneen Trumpin katkera jälkipeli kongressin valtauksineen. Rajaan dokumentin käsittelyn tässä blogikirjoituksessa sen ykkösosaan. Siinä keskitytään kuvaamaan Yhdysvaltain presidentinvaalien (3.- 4.2020) valitsijamiesten valintakokouksen (14.12.2020) jälkeistä aikaa, joka huipentui 6.1.2021 kongressin valtaukseen.

Donald Trump ei missään vaiheessa hyväksynyt vaalitappiotaan, vaan väitti voittoa varastetuksi, mikä sinänsä on jo absurdi väite.  Trumpin vainoharhainen luonne tuotti toinen toistaan katalampia juonia, jotta hän voisi ryöstää voiton itselleen.

Yhdysvaltain historiassa Trumpin toimet muodostavat ainutlaatuisen tapahtumasarjan. Presidenttiä syytetään aiheellisesti rikoksista, valheista ja ministerien ja johtavien virkamiesten painostuksesta.

Aiheutettuaan sirkusmaisen tilanteen Yhdysvaltain korkeimmassa johdossa, Trump käänsi koko asetelman ylösalaisin syyttäen vastustajiaan sirkustelusta. Kaikki tämä mahdollistui, koska Donald Trumpia seurasi uskollinen samanmielisten sopulilauma, joka sokeasti uskoi suuren mestarinsa mielikuvituksellisia tarinoita. Mutta Trump petti heidät.

”Voitin vaalit satojen tuhansien äänien erolla kilpailijaani Georgian osavaltiossa”, oli tyypillinen lausahdus Trumpin suusta, jolla hän pyrki jatkuvalla toistolla – ja palturia puhumalla  - järjestelemään voiton itselleen ikään kuin itsestään selvänä asiana.

Ajan mittaan Trump oli yhä röyhkeämpi: hän ilmoitti tarvitsevansa 11 000 ääntä tai vielä täsmällisemmän pääluvun. Vaatimusta ei esitetty kenelle tahansa vaan vaalien äänestyslaskentaa osavaltiotasolla valvovalle johtavalle virkamiehelle.

Hän yhdisti oman etunsa kansakunnan kuviteltuun etuun ja ilmoitti, että jos hän häviää taistelun ääntenlaskennasta koko kansakunta häviää.

Lain kouraa Trump ei kuitenkaan päässyt pakoon: Häntä syytettiin ”salaliitosta tehdystä petoksesta”. Lehdistö puolestaan lisäsi löylyä omalla argumentoinnillaan: ”Vuosisadan oikeudenkäynti!” Ja toden totta entinen presidentti siinä yritti horjuttaa kansanvaltaista järjestelmää.

Kongressin republikaanit asettuivat vastustamaan tutkintaa. Kun lopulta tutkintakomitea asetetiin tuli siihen mukaan vain kaksi republikaania. Komitea istui puolitoista vuotta saaden aikaan 692 sivua pitkän raportin, joka sisälsi Donald Trumpin kannalta raskauttavaa aineistoa. Se mm. kuuli lukuisaa joukkoa asiantuntijoita. Komitean kuulemiset televisioitiin, joka lisäsi sen näkyvyyttä. Trump ei  tunnustanut komiteaa. Koko onneton tapahtumasarja politisoitui ja menetti todistusvoimaansa. Dramaattisimpana aineistona komitealle esitettiin videoklippejä kongressin sekasorrosta 6.1.2021.

Selväksi muodostui, että hyökkäys Capitoliin ei ollut spontaani mielenilmaus tai mellakka vaan etukäteen suunniteltu provokaatio. Eläimellinen rääkynä välittyi TV-kameroiden kautta koteihin tehden tilanteesta epätodellisen. Trump puolestaan väitti, että ”Rush on the Capitol” oli Trumpin vastustajien junailema.

Trumpin vastustajien aseeksi nousi kovaakin kovempi republikaani, komitean varapuheenjohtaja Liz Cheney (Dick Cheneyn tytär), joka ei lähtenyt trumpilaiseen valehteluun mukaan, vaan päinvastoin syytti Trumpia koko infernaalisesta väkivaltasirkuksesta. Komitean puheenjohtaja oli liberaali ja varapuheenjohtaja konservatiivi! Trump: ”Hän (Cheney) on seonnut”. Trumpin vastustajien   pääargumentiksi nousi tavoite olla päästämättä Trumpia enää koskaan presidentiksi.

Trump nosti päävastustajakseen (Cheneyn ohella) miehen lähipiiristään, varapresidentti Mike Pencen, joka oli kyllin rohkea asettuakseen Trumpia vastaan. MAGA-väki ei tietenkään seurannut Penceä, vaan pysyi uskollisena Trumpille. 

Yksi jännittävimmistä tilanteista syntyi, kun vaali-iltana ilmeni, että Trumpin kannalta ”varma” Arizonan osavaltio menisi Bidenille. Pohdittiin avoimesti pitäisikö Trumpin vain julistautua voittajaksi äänten laskennan ollessa kesken! Mielipiteet presidentin ja  avustajien ja kesken  kävivät kuitenkin ristiin: presidentti halusi julistautua voittajaksi, avustajat eivät. Presidentti vain toisti sanoja ”häpeä” ja ”petos” vaalien tuloksena. Trump halusi jopa äänien  laskennan keskeytystä! Lopullisena tavoitteena oli vaalien tuloksen vahvistamatta jättäminen.

Ei auttanut, vaikka presidentin kaikkein läheisimmät avustajat vakuuttivat presidentille, että vilppi ääntenlaskennassa ei ollut mahdollinen. Se, että Trump jatkoi valheen tiellä osoittaa, että tosiasioilla ei ollut hänelle mitään merkitystä sen rinnalla, mitä hän oli päättänyt mielessään.

Jouduttiin uskomattomaan kierteeseen, jossa ääniä laskettiin uudelleen kerta toisensa jälkeen tuloksen muuttumatta. Trump mm. väitti, että 10 300 (tai 5000) ääntä tuli kuolleilta ihmisiltä. Tarkistuksessa todettiin,  että kuolleita äänestäjiä oli kaksi kappaletta.

Trump epäili myös, että äänestyslaitteita oli peukaloitu, jälleen turhaan.

Juridisella kikkailulla yritettiin väistää syytteitä. Koska Trump oli presidentti silloin kun em. tapahtumat vyöryivät päälle, hänen lakinmiehet yrittivät vedota presidentin syytesuojaan.

Ohjelmassa esitetään runsaasti esimerkkejä vaalivirkailijoiden häikäilemättömästä painostuksesta. Hämmentävä on, että Trump saattoi ottaa itsekin yhteyttä vaalivirkailijoiden johtoon. Trumpin puolelta vaadittiin mm. vaihtamaan Arizonassa valitsijamiehiä. Ei ihme, että virkamiehet eivät olleet uskoa korviaan, kun heille esitettiin mitä mielikuvituksellisempia pyyntöjä toimia istuvan presidentin hyväksi.

Ja hulluus jatkui….  Trump (nauhoitetussa puhelinkeskustelussa): ”Miksi hoette, että luvut ovat oikein. Haluan tietää totuuden”. Presidentin epätoivo alkoi kasvaa: Trumpin väittämät  ”virheelliset luvut” kasvoivat yhä suuremmiksi ja suurellisemmiksi. Samalla vaaditut luvut muuttuivat yhä tarkemmiksi. Lopulta Trumpille olisi riittänyt, jos häntä kannattaneille olisi  esitetty yhtä ääntä enemmän kuin  vastustajalle. Johtavan vaalivirkailijan ei auttanut muu kuin todeta: ”Herra presidentti, ongelma on se, että teillä on väärää dataa”.

::::::::::::::::::::::::::::

Uhkailut eivät tehonneet. Oli aika siirtyä käyttämään kovempia keinoja. Trump ympäröi itsensä epäilyttävän tuntuisilla lakimiehillä, kuten Rudy Giulianilla, jolla oli kyllä loistava ura New Yorkin pormestarina, mutta joka nyt vaikutti lähinnä epätasapainoiselta ihmiseltä. Oli monia muitakin höynähtäneitä, kuten asianajaja Sidney Powell, joka kannatti paitsi vaalien salaliittoteoriaa niin myös poikkeustilan julistamista. Donald Trump kutsui 18.12. 2020 koolle tapaamisen, jossa ”ulkopuoliset neuvonantajat”, ml. Giuliani, Powell ja Michael Flynn kaavailivat tulevia toimenpiteitä. Tapaamisesta kehkeytyi spontaani sähläystilaisuus, johon paikalle ryntäsi Valkoisen talon pelästyneitä lakimiehiä ja neuvonantajia, jotka keskeyttivät mielipuoliseksi yltyneen  kokouksen. Sitä ennen ”ulkopuoliset” ehtivät kehitellä poikkeuslakiteemaa, jonka julistamista ryhmä ehdotti Trumpille samoin kuin sijaishallitsijan tehtävän perustamista. Tehtävään ajateltiin Powellia. Terve. Koko tilanne vaikutti houreiselta ihmisten huudellessa toisilleen.

Ei tullut poikkeustilaa, eikä sijaishallitsijaa. Sen sijaan Trump lähetti illalla 19.12.2020 heti  em. neuvottelun päättymisen jälkeen Twitter-viestin, jossa hän kehotti kannattajiaan tulemaan 6.1.2021 paikalle osallistumaan suuriin protesteihin: ”Tulkaa, siitä tulee villiä”. Se oli päivä, jolloin kongressi kokoontuisi vahvistamaan presidentinvaalien valitsijamiesten äänet.

Ikään kuin tämä ei riittäisi,  Trump usutti kannattajiansa - joista suuri osa muodostui äärioikeistolaisista ryhmittymistä - Valkoisessa talossa olleiden kongressin jäsenien kimppuun. Kutsun tarkoitus oli selvä: sabotoida presidentinvaalien äänestyksen vahvistamistilaisuus.

Dokumentin lopulla koko saagasta pyritään tekemään sananvapausasia. On siis kysymys presidentin sananvapaudesta, jonka dokumentissa nähtiin olevan suurempi kuin kellään muulla ja ilmeisesti myös niissä asioissa, jotka koskevat vallanjakoa. Uskon, että Suomessa presidentin sananvapauteen suhtaudutaan rajaavammin eikä sen haluta poikkeavan tavallisen kansalaisen sananvapaudesta.

Koska vaalivilpistä on tehty kummajainen Trumpin tapauksen omalaatuisuuden yhteydessä, on syytä todeta, että kautta aikojen on syyllistytty vaalivilppiin – niin kauan kun vaaleja on järjestetty  -  eikä se ole vallitsevan järjestelmän kysymys.

:::::::::::::::::::::::::::

Mistä aineksista syntyy tai koostuu  trumpilainen elämänvalhe? Tähän ehkä sopii asian palauttaminen sylttytehtaalle eli käsitteen ”vaihtoehtoinen totuus” syntysijoille. Elettiin vuotta 2016. Presidentiksi juuri valitun Donald Trumpin henkilökunta pisti Valkoisen talon kotisivuille kuvan Trumpin virkaanastujaisista, joka tosiasiassa oli otettu Barack Obaman virkaanastujaisista. Miksi? Koska Obaman virkaanastujaisissa oli lähes puolta enemmän väkeä kuin Trumpilla ja Trump oli päästänyt suustaan, että hänen virkaanastujaisensa olivat kaikkien aikojen suurimmat. Pitihän hänen vastata puheistaan! Väitetty kuvaerehdys (tarkoitushan se oli) paljastui epätodeksi median luupin alla. Silti presidentti ja hänen henkilökuntansa yrittivät aikansa väittää kuvaa oikeaksi Trumpin virkaanastujaisissa otetuksi. Valhe paljastui pian ja presidentille tuli tarve selittää, mistä oli kysymys. Asialle pantiin hänen avustajansa Kellyanne Conway, joka lausui tiedotustilaisuudessa unohtumattomat sanat, joiden mukaan Trumpin julkaisemassa kuvassa oli kysymys ”vaihtoehtoisesta totuudesta”.Tästä hätävalheesta lähtivät ainakin osittain liikkeelle jutut totuudenjälkeistä ajasta (Post-Truth Era) – aluksi tosin ironisessa mielessä. Sittemmin siitä on tullut käsite kuvaamaan toista – usein valheellista - näkökulmaa maailmasta.

Conway itse katosi Valkoisen talon vallan kulisseihin, mutta ei hätää, Trump jatkoi Conwayn välähdyksen viitoittamalla tiellä. ”Totuus” on jotain sellaista, mitä presidentti muokkaa mielensä mukaan kulloistakin tilannetta kuvaavaksi.

Vaihtoehtoisen totuuden läpimeno edellyttää tehokkaasti manipuloivaa johtajaa ja laajamittaista samanmielisten joukkoa, joka on altis propagandalle. Vaalivilppiväitteet ovat oiva osoitus tämän ajattelun voimasta.

 

 

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti