keskiviikko 8. toukokuuta 2024

Mennyttä tulevaisuutta hahmottamassa

 



Jari Tervon ja Marjo Vilkon kymmenosaisen dokumenttisarjan ”Kun Suomi muuttui – levottomat ajat 1961-1981”, viimeisessä jaksossa 10/10  ”Uuteen liittoon” luodaan näkymä menneeseen tulevaisuuteen, aina näihin aikoihin saakka.

Nyt nähtyäni koko sarjan luonnehtisin sitä kevythistorian ja tavoitellun ajan hengen kohtuullisen onnistuneeksi  sekoitukseksi ja hyvä niin, ei yritetty enempää kuin mihin kohtuudella voitiin päästä. Kiitokset vaativasta työstä tekijöille ja koko tuotantoryhmälle!

Kuusikymmentäluvulla ennustettiin, että vuonna 2000 työt olisivat  liki loppuneet ja autot saataisiin lentämään. Ja katin kontit. Taidamme yliarvioida aina lyhyen aikavälin tulevaisuutta. Entä ovatko kaikki tulevaisuuden ennusteet yleensäkään relevantteja, ovatko ne terveitä? Maailman älykkäimmäksi ihmiseksi sanottu futurologi Herman Kahn ennusti 1960-luvun alussa ”optimistisesti”, että ydinsodalla on voittaja. Pikkuhiljaa ajatus on saamassa ymmärrystä osakseen näinä aikoina…..

Hieman  realistisemmin kahdeksankymmentälukua on muisteltu kultaisena vuosikymmenenä, johon käsitykseen minunkin on helppo yhtyä näin jälkikäteen. Ehkä oli niin, että se mikä 1960-luvulla – optimismin vuosikymmenellä – oli tulevaisuuden odotusta parhaimmillaan, toteutui 1980-luvulla. Samoin ajatteli Timo Vihavainen kirjoittaessaan aiheesta Mitä Missä Milloin -kirjassa. Hän vain profeetallisesti laati kirjoituksen jo 1980-luvun vielä kestäessä eli vuonna 1987, kas näin: ”Aineellisen hyvinvoinnin, yhteiskunnallisen tasa-arvon ja muiden edellisten sukupolvien uneksimien hyvyyksien kannalta nykyinen aikakausi on vertaansa vailla. Itse asiassa nykyaika ensimmäistä kertaa historiassa saa ainakin rikkaiden pohjoisten maiden perspektiivistä katsoen yhä useampien mielessä kultakauden leiman, ajan, jonka veroista ei ole ollut eikä kenties enää ole tuleva.”

Viimeinen lause hätkähdyttää: aiemmin 1960-luvulla vallitsi kaihoisa toive paremmasta ja Vihavaisen kirjoituksen laatimisen jälkeen tuli paljon ihmisen ahneudesta johtuneita murheita, jotka ovat saaneet meidät – edelleen kaihoisasti – muistelemaan vaurasta ja tasa-arvoista 1980-lukua. Hukkasimmeko 1960-luvun ja 1980-luvun optimismin ja vaurauden perinnön? Aikaviisareita ei voi kääntää taaksepäin, vaikka sitä toistuvasti yritämme. Hyvä tulevaisuus on ansaittava.

Tuo edellä esitetty ei tarkoita sitä, että 80-luvulla ei olisi ollut ongelmia. Suurvaltojen suhteet kiristyivät erilaisten uhkaskenaarioiden ilmapiirissä.

Ohjelmasarjassa arvioidaan Suomen sijoittuneen 1980-luvulla vauraudessa Euroopassa ylempään keskiluokkaan. Talouden isommat iskut kiersivät Suomen 1980-luvulle tultaessa. Suomessa eli silti itseruoskinnan ajatus, että olemme jälkeenjääneitä. Vasta 1980-luvun lopulla tietty omahyväisyys  voitti alaa suomalaisten keskuudessa. Kyllä me ollaan hyviä.

Kansa elää yhä terveemmäksi ja  yhä vanhemmaksi. Kaikki lapset saivat saman peruskoulutuksen. Peruskoulu oli erittäin tarpeellinen uudistus, vaikka oikeisto sitä vastustikin - turhaan. Henrik Meinander: Suomi oli tasa-arvoisimmillaan 1980-luvulla. Vauras Suomi ryhtyi auttamaan muita maita (esim. vietnamilaiset venepakolaiset). Vaikka suomalaiset kansainvälistyivät ja oppivat kieliä lupaavaa vauhtia, 1980-luvun alussa vain neljäsosa suomalaista teki ulkomaanmatkoja.

Tervo: hyvinvointiyhteiskunta tasapäistää: suomalaistenkaan kesken erilaisuuteen ei suhtauduttu suopeasti: rasismipeikko lymysi lähellä. Nuorison alakulttuurit ja vähemmistöt saivat tuntea sen nahoissaan.

Kahdeksankymmentäluvun suosituin elokuva oli Tapio Suomisen ”Täältä tullaan elämä”. Nuoria kuvattiin siinä tuoreesti eikä, kuten ennen, jolloin näyteltiin lapsia aikuisesti, sukupolvien kuilu kaiken keskellä.

Seitsemänkymmentäluvun ylipolitisoituminen loitonsi nuoria politiikasta. Kati Juva: oli paljon ihmisiä, jotka olivat hukassa. Vanhassa strukturoidussa yhteiskunnassa ihmiset löysivät paikkansa paremmin.

Filosofi Esa Saarinen julistettiin punktohtoriksi. Saarinen nimeää punkliikkeen kapinaliikkeeksi: vanha ja nuori eivät lyö kättä. Kuusikymmentäluvun arvot eivät ehkä poikenneet paljon 1980-luvun arvoista, mutta nyt keski-iässä olevilta kuusikymmentälukulaisilta puuttui kyky puhutella nuoria. Punk ja vihreä liike täyttivät aukon. Huolta herättivät ydinvoima ja sen tuotannon erehdykset (Harrisburg!).

Vaihtoehtoliikkeet ja kansalaisaktivismi elävät parasta aikaansa. Helsinki saa ensimmäisen  vihreän kaupunginvaltuutettunsa.

Kahdeksankymmentäluvun alussa vihreä liike oli kansalaisaktivismin kokoava voima (ympäristöaktivistit, feministit, vammaisjärjestöt, vaihtoehtoliikkeet, vähemmistöjen oikeuksia ajavat). Kati Juva: kellään näistä ei ollut kyllin kuuluvaa omaa ääntä, nyt he sen löysivät.

Ensimmäiset henkilökohtaiset tietokoneet esiteltiin 1970-luvun lopulla. Siitä tuli leimaa antava piirre kaikkeen kehitykseen.  Itse löysin tietokonemaailman vuonna 1984, jolloin hankin ensimmäisen mikrotietokoneen oppilaitokselleni. Sitä varten jouduin hakemaan luvan kunnanjohtajalta. Kone maksoi 24 000 silloista markkaa. Sen tukemana luotiin pohja kokonaiselle valtakunnalliselle oppilaitosjärjestelmälle. Kysymyksessä oli Olivetti M 24 SP, siihen aikaan hyvin tehokas mikro,  olihan siinä keskusmuistia 640 kilotavua (!) ja kovalevyn muistikapasiteetti ylsi 20 megatavuun. Sitä paitsi siinä oli lerppuaseman lisäksi myös korppuasema.

::::::::::::::::::::::::::::

Kekkonen vanheni ja vanhenemisen merkit näkyivät kiusallisen selvästi näkö- ja muistiongelmina. Vanha valtiomies hiipui hiljalleen pois parrasvaloista Tamminiemen ”kotiin”. Tässä saumakohdassa julkaistiin ”Tamminiemen pesänjakajat”, aikansa kohupamfletti, jonka itsekin hankin heti, kun se oli mahdollista. Kirja ilmestyi syksyllä 1981. Siinä kuvataan ironisen hauskaan sävyyn Kekkosen seuraajakandidaatteja mehukkailla kaskuilla ryyditettynä. Laatijoina oli joukko salanimen taakse kollektiivina kätkeytyneitä Helsingin Sanomien toimittajia. Heillä oli riittävästi potkua ilkeän hauskojen tarinoiden kokoamiseksi samojen kansien sisään.

Keskeisinä hahmoina olivat väistyvä Urho Kekkonen itse, Ahti Karjalainen henkilökohtaisen ongelmansa takia ja valtaa tavoitteleva Mauno Koivisto.

Tervo pitää 150 000 kappaletta myynyttä ”Tamminiemen pesänjakajia” ilmauksena kansalaistottelemattomuudesta sovitettuna Kekkosen ajan sulkeutuneisuuteen. Vihdoinkin salaisuuksien arkku voitiin, jos ei avata, niin ainakin yrittää raottaa.

Vallanvaihto tapahtui dramaattisesti, kun Koivisto ei suostunut eroamaan pääministerin paikalta, vaikka Kekkonen selvästi niin vaati. Kruununprinssi Ahti Karjalainen ei alkoholisoituneena pystynyt tarjoamaan vastusta Mauno Koivistolle taisteltaessa presidenttiydestä sen enempää kuin Johannes Virolaiselle taisteltaessa keskustan presidenttiehdokkuudesta.

Presidentti Kekkosen erokirjeeseen vaadittava allekirjoitus vaati ”Linnan hämähäkiltä”, kansliapäällikkö Juhani Perttuselta venymistä. Lopulta hän löysi Tamminiemen isännän, mutta ei saanut allekirjoitusta ensimmäisellä kerralla. Vallasta luopuminen oli vaikeaa. Kekkonen oli vain viitannut Helsingin herroihin…. Haettuaan kirjoituskoneen jostain kaapin kätköistä hän pystyi laatimaan erokirjeen uudelleen ja sai allekirjoituksen vanhalta väsyneeltä mieheltä.

::::::::::::::::::::::::::::::::

Tervon mielestä kuusikymmentäluvun optimismi sai energiansa sodasta (!). Kuusikymmentäluvun nuorten ja aikuisten perilliset suuntautuivat uudella tavalla. He avautuivat maailmalle 1980-luvulla.

Mutta elämä ja kuolema vuorottelivat jatkossakin: kesäkuussa 1981 Seta järjesti homojen siihen asti suurimman mielenosoitusmarssin. Sairausluokitus poistetaan. Uusi uhkaava sairaus oli kuitenkin paljastumassa: AIDS-virus.

1980-luvun alussa kuusikymmentälukulaista edistystä täydensi ymmärrys luonnon kriittisestä tilasta. Hyvää tapahtui paljon: unelmien tavoittelu oli tasa-arvoistunut. Kultainen vuosikymmen saattoi käynnistyä!

En kuitenkaan suostu pitämään kultaista vuosikymmentä riidattomasti onnellisena. Tapahtui ylilyöntejä. Raha valloitti ihmisten mielet yksipuolisesti. Lähdettiin pelaamaan kasinopelejä vuosina 1987-89. Pää tuli kuitenkin vetävän käteen: elettiin yli varojen, rahoitettiin uutta uljasta maailmaa velkarahalla. Lasku tuli maksettavaksi vasta 1990-luvulla laman muodossa. Yksi opetus jäi 1980-luvulla huomioimatta: kaikkivoipaisuudella oli rajansa. Itseriittoisuudesta  ja hauskanpidosta maksettiin hintaa jopa vuosikymmeniä. On pakko sanoa, että 1990-luvun katastrofin horjuvat perustukset luotiin edellisellä vuosikymmenellä.

Mikko Niskasen ”Ajolähtö” (kuten aiemmin Tapio Suomisen ”Täältä tullaan elämä”) tavoittaa jotain olennaista nuorten toivojen sarastavasta tulevaisuudesta. Leena Uotila: ”Meillä (1960-luvun nuorilla) oli se ”atakki” päällä. Me tultiin muuttamaan maailmaa… (ja sitten hieman epäillen) oliko `Ajolähdön´ nuorilla mahdollisuuksia muuttaa maailmaa?”

:::::::::::::::::::::::::

Olen edellä pyrkinyt kehystämään Jari Tervo luoman 10-osaisen tarinan kahdesta vuosikymmenestä omilla huomioillani ja henkilöhistoriallani. Onnellinen tarina? Oli tai ei, niin tulipahan kerrottua ja kommentoitua.

 

PS

Huolimatta 1980-luvun puolivälin näkymiin sisältyvistä tähänastisen historian valossa arvioiden poikkeuksellisen ikävistä kehitysmahdollisuuksista ei huonojen vaihtoehtojen toteutumista voine pitää todennäköisempänä kuin hyvienkään. Aineellisen hyvinvoinnin, yhteiskunnallisen tasa-arvon ja muiden edellisten sukupolvien uneksimien hyvyyksien kannalta nykyinen aikakausi on vertaansa vailla. Itse asiassa nykyaika ensimmäistä kertaa historiassa saa ainakin rikkaiden pohjoisten maiden perspektiivistä katsoen yhä useampien mielessä kultakauden leiman, ajan, jonka veroista ei ole ollut eikä kenties enää ole tuleva.”

– Timo Vihavainen, 1987.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti